”Miljoonan euron uhkasakko on aika merkittävä” – Turussa ja Kanta-Hämeessä uskotaan, ettei hoitajien lakko teho-osastoilla toteudu

Toistaiseksi hoitajaliitot Tehy ja Super eivät ole kertoneet, aikovatko ne perua kaavailemansa lakot teho-osastoilla kolmessa sairaalassa.

Turun yliopistollinen keskussairaala huhtikuussa 2020.

15.9. 10:38 | Päivitetty 15.9. 13:29

Turun yliopistollisessa keskussairaala on keskeyttänyt merkittävimmät toimet, joilla se oli varautumassa hoitajien lakkoon teho-osastollaan. Sairaala ei enää esimerkiksi valmistele potilaiden siirtämistä muualle.

Helsingin käräjäoikeus kielsi keskiviikkona väliaikaisella päätöksellä lakkojen aloittamisen teho-osastoilla Varsinais-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiireissä.

Lue lisää: Oikeudelta ainut­laatuinen päätös: Kielsi teho-osastojen lakot

Toistaiseksi hoitajaliitot Tehy ja Super eivät kuitenkaan ole kertoneet, aikovatko ne noudattaa näitä kieltoja.

Turussa oletetaan, että liitot eivät aloita lakkoja, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vt. johtaja Petri Virolainen. Varautumisessa on sen myötä jarrutettu.

”Meidän pitää varautua niihin jatkuvasti, mutta niitä toimia, joita tässä oli toteuttamis­tarkoituksessa, niitä ei ole täysmääräisesti tehty. On pyritty toiminnan normalisoimiseen”, Virolainen sanoo.

Myös Kanta-Hämeen keskussairaalassa uskotaan, että tehohoitajien lakko ei toteudu.

”Pidän sitä epätodennäköisempänä. Se miljoonan euron uhkasakko on aika merkittävä”, sanoo sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta.

Käräjäoikeus kielsi liittoja aloittamasta ja uudistamasta lakkoilmoitusten mukaisia työtaistelutoimia miljoonan euron uhkasakon voimalla. Uhkasakot koskevat kumpaakin liittoa erikseen.

Ranta sanoo silti odottavansa Tehyn ja Superin ulostuloja asiasta.

Kanta-Hämeen keskussairaala poikkeaa yliopistollisista sairaaloista siinä, että suurin osa teho-osaston potilasta tulee sinne päivystyksestä. Suunniteltuja, tehohoitoa vaativia leikkauksia ei juuri tehdä, joten varautuminenkin on erilaista.

”Olemme siihen varautuneet, että meillä olisi valmius tehdä potilassiirtoja.”

Ranta toivoisi, että julkisessa keskustelussa keskityttäisiin työtaistelutoimien ja ”hallinnollis-juridisten toimenpiteiden” sijaan siihen, miten kiista työehdoista saadaan ratkaistua.

Torstaina Tehy ja Super kertoivat päättäneensä toteuttaa joukkoirtisanoutumiset. Ne eivät kuitenkaan kertoneet, milloin ne toteutettaisiin.

Samalla liitot julistivat niin sanotun tilapäisen siirron kiellon, joka alkaa heti. Sen aikana Tehyn ja Superin jäseniä ei saa siirtää omasta tehtävästään tai työskentely­paikastaan toiseen.

Lue lisää: Hoitajaliitot päättivät toteuttaa joukko­irtisanoutumiset

Varsinais-Suomen Virolaisen mukaan sairaanhoitopiiri ei voi vielä valmistautua joukkoirtisanoutumisiin.

”Emme me voi tuon perusteella vielä lähteä hirveän suureen toimenpideohjelmaan”, hän sanoo.

Heti alkava tilapäisen siirron kielto puolestaan vaikeuttaa sairaaloiden toimintaa entisestään, sanoo Virolainen. Hänen mukaansa hoitajia siirretään usein, kun päivystyksen ja osastojen potilasmäärät vaihtelevat. Lisäksi sairaala joutuu jo nyt rajoittaa toimintojaan työntekijäpulan vuoksi.

”Meidän järjestelmämme perustuu hyvin paljon siihen, että siirrämme resursseja.”

Syyskuun alusta asti Tehyllä ja Superilla on lisäksi ollut voimassa ylityö- ja vuoronvaihto­kielto, joka vaikuttaa muun muassa sairaaloiden toimintaan.

Sairaaloille on tosin vielä osin epäselvää, mitä hoitajaliitot tarkoittavat tilapäisillä siirroilla.

Esimerkiksi Oulun yliopistollisessa sairaalassa asiaa alettiin pohtia torstaiaamuna. Kyse ei ole varsinaisesti vakiintuneesta käsitteestä.

”Mikä lasketaan yksiköksi? Jos on vaikkapa ensihoito eli ambulanssit, onko jokainen auto oma yksikkönsä?” pohtii vs. johtajaylilääkäri Kati Ojala Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

Oulussa tehohoidon lakon piti alkaa myöhemmin kuin Turussa ja Hämeenlinnassa, joten käräjäoikeuden päätös ei aiheuttanut välittömiä muutoksia suunnitelmiin. Suunnitelmat lakon varalle on tehty, mutta niitä ei olisi toteutettu muutenkaan vielä tällä viikolla.

Joukkoirtisanoutumisista Ojala odottaa vielä lisätietoja ja toivoo sovun syntymistä. Oulussa ollaan vaikeuksissa tavallisenkin toiminnan kanssa ja hoitoja, erityisesti leikkauksia, perutaan päivittäin.

”Pulma kerrallaan. Meillä on tämänkin päivän pulmissa tarpeeksi ratkomista”, Ojala sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat