Hallitus pääsi sopuun potilas­turvallisuus­laista: nämä muutokset vasemmistoliitto sai läpi

Laista äänestetään todennäköisesti eduskunnassa jo perjantaina. Vasemmistoliitto sai neuvotteluissa vaatimuksiaan läpi.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo ja puheenjohtaja Li Andersson kommentoivat potilasturvallisuuslakia eduskunnassa torstaina.

15.9. 13:57 | Päivitetty 16.9. 12:24

Hallituspuolueet ovat pääsivät perjantaina sopuun hoitajien lakkojen rajoittamisen mahdollistavasta potilasturvallisuuslaista.

Lakiesitystä vielä alkuviikosta vastustanut vasemmistoliitto sai hallituspuolueiden neuvotteluissa läpi vaatimiaan helpotuksia työtaisteluun lähteville hoitajille.

Lakiesityksen mukaan lakkoileva tai irtisanoutuva hoitaja voitaisiin määrätä töihin sakon uhalla. Hallitus kuitenkin sopi, että uhkasakot poistettaisiin laista kokonaan eikä hoitajille tulisi lainkaan seurauksia työmääräyksen laiminlyönnistä. Vastaavasti hoitajaliittoihin voisi kohdistua suunniteltua enemmän sanktioita, jos ne eivät neuvottele riittävästä suojelutyöstä hengen ja terveyden turvaamiseksi.

Toinen hallituksen sopima keskeinen muutos lakiesitykseen verrattuna on, etteivät aluehallintovirastot voi kieltää työtaistelua määräajaksi kuin enintään neljä kertaa.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä uhkasi alkuviikosta, että jos lakiesitykseen ei tule eduskuntakäsittelyssä merkittäviä muutoksia, se äänestää sitä vastaan. Tämä olisi voinut johtaa siihen, että vasemmistoliitto heitetään ulos hallituksesta.

Torstaina pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi viimeisimmän virka-arvion olevan, että potilasturvallisuuslain säätäminen on yhä välttämätöntä.

Käräjäoikeus kielsi ensi viikolla uhkaavien Tehyn ja Superin teho-hoidon lakkojen aloittamisen, ja liitot kertoivat torstaina noudattavansa kieltoa. Käräjäoikeuden ratkaisut eivät kuitenkaan kieltäneet kotihoidon lakkoja. Ne uhkaavat Helsingissä ensi viikolla ja Oulussa sitä seuraavalla viikolla.

Pääministeri viittasi juuri kotihoidon lakonuhkiin, kun hän perusteli potilasturvallisuuslain välttämättömyyttä. Lailla voitaisiin tarvittaessa rajoittaa työtaisteluita ja määrätä työntekijöitä töihin sakon uhalla.

”Tilanne on aidosti hyvin vakava. Meillä on ministerivastuun mukaisesti velvollisuus viedä tämänkaltaista lainsäädäntöä eteenpäin, jos on riski ihmisten hengen ja terveyden vaarantumisesta niin kuin kotihoidon osalta ymmärtääkseni on”, Marin sanoi toimittajille eduskunnassa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) viittasi myös Helsingin kotihoitoon ensi tiistaista alkaen kohdistuvaan neljän päivän lakonuhkaan.

”Saamani tiedon mukaan Helsingissä ikäihmisten kotihoidossa on vakava tilanne, jos siellä ei suojelutyötä saada. Siellä on erittäin vaativassa ja tehostetussa kotihoidossa noin 350 ihmistä. Jos heidän lääkejakelunsa keskeytyy, kysymys on vakavasta hengenvaarasta.”

Hoitajaliitot järjestävät perjantaina Helsingissä mielenosoituksen ”pakkotyölaiksi” kutsumaansa lakia vastaan.

Tehy ja Super kertoivat torstaina päättäneensä joukkoirtisanoutumisten toimeenpanosta. Ne eivät kertoneet, koska irtisanoutumiset toteutuisivat.

Liitot julistivat myös niin sanotun tilapäisen siirron kiellon, joka alkaa heti. Kiellon aikana Tehyn ja Superin jäseniä ei saa siirtää omasta tehtävästään tai työskentelypaikastaan toiseen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat