Yhtiöt joutuvat jatkossa maksamaan tupakan­tumppien ja muovi­roskien siivouksesta – Näin jätelaki muuttuu

Yhtiöille tulee velvollisuus kerätä käytetyt kalastusverkot talteen.

Yhtiöiden pitää pian maksaa kunnille siivousmaksua.

15.9. 17:51

Hallitus antoi torstaina eduskunnan käsiteltäväksi jätelain muutoksen, joka velvoittaisi useiden kertakäyttöisten muovituotteiden tuottajat korvaamaan kunnille tuotteiden jätehuollosta ja roskien siivoamisesta aiheutuneita kustannuksia.

Uusia vaatimuksia on tulossa muun ohella juomapakkauksille. Korkit tulee kiinnittää muovisiin juomapulloihin ja muovikorkillisiin juomapulloihin heinäkuusta 2024 alkaen.

Lisäksi juomapullojen tuottajille asetetaan vuodesta 2025 lähtien kaikkia tuottajia yhteisesti sitovia kierrätysmuovin käyttövelvoitteita.

Kalastusvälineiden tuottajat joutuvat järjestämään välineiden jätehuollon samaan tapaan kuin nykyään elektroniikkavalmistajat on velvoitettu ottamaan vastaan vanhoja elektroniikkatuotteita.

Jätelain muutoksella on tarkoitus panna toimeen EU:n direktiivi. Suomi on saanut jo varoituksen siitä, ettei tätä niin sanottua SUP-direktiiviä ole pantu Suomessa toimeen.

Muutosesityksellä pyritään vähentämään muovituotteista aiheutuvaa roskaantumista erityisesti rannoilla ja vesialueilla ja roskaantumisesta eliöstölle aiheutuvia haittoja.

Useat kertakäyttöisten muovituotteiden tuottajat velvoitetaan korvaamaan tuotteista kunnalle koituvia jätehuolto- ja siivouskustannuksia. Arvioiden mukaan alussa kyseessä on yhteensä joitakin satojatuhansia euroja, mutta jatkossa mahdollisesti joitakin miljoonia euroja.

Näitä tuotteita ovat muoviset elintarvikkeiden kertakäyttöpakkaukset ja tyhjänä myytävät juomamukit, muovisen filtterin sisältävät tupakat ja erillisinä myytävät muovifiltterit sekä kosteuspyyhkeet ja ilmapallot.

Lisäksi tuottajien kustannusvastuulle tulee kyseisten tuotteiden jätehuoltoon liittyvä neuvonta sekä valistustoimet, joilla roskaantumista pyritään ehkäisemään ennalta.

Kalastusvälineiden jätehuolto siirretään tuotteiden valmistajille ja maahantuojille. Tuottajien on vuoden 2025 alusta lukien järjestettävä muovia sisältävien kalastusvälineiden erilliskeräys. Tarkemmat säännökset erilliskeräyksen järjestämisestä annetaan jätelain nojalla asetuksella.

Erilliskeräyksen järjestämistapa riippuu kalastusvälinetyypistä. Esimerkiksi vapakalastusvälineiden, kuten siimojen ja jigien, keräys voitaisiin järjestää kampanjaluontoisesti.

Sen sijaan seisoville pyydyksille, kuten verkoille, tulisi olla koko maan kattava kiinteiden vastaanottopisteiden verkosto.

Jätelain muutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian joko loppuvuodesta 2022 tai alkuvuodesta 2023.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat