Eduskunta keskusteli potilas­turvallisuuslaista: ”Olemme menettäneet hoitajien luottamuksen”, sanoo Sdp:n Kim Berg

Lakihanke ja hoitajaliittojen lakonuhat ovat ajaneet politiikan poikkeukselliseen solmuun.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan tiedotustilaisuudessa puhumassa Markus Lohi (kesk), taustalla vasemmalta Veronica Rehn-Kivi (r), Merja Kyllönen (vas) ja Ilmari Nurminen (sd).

16.9. 10:33 | Päivitetty 16.9. 19:39

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kertoi perjantaina esittävänsä hoitajien työtaisteluoikeutta rajoittavan potilasturvallisuuslain hyväksymistä. Eduskunnan on määrä äänestää laista maanantaina.

Valiokunta piti poikkeuksellista lakia välttämättömänä ihmisten hengen ja terveyden turvaamiseksi.

”Tätä lakia ei voi vastustaa muulla kuin sillä, että arvottaa lakko-oikeuden tärkeämmäksi kuin oikeuden elämään”, sanoi sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) laista eduskunnassa perjantai-iltana käydyssä keskustelussa.

Hallituspuolueista vasemmistoliitto on suhtautunut lakiesitykseen kielteisesti, mikä on ajanut hallituksen kriisin partaalle. Perjantaina vasemmistoliiton eduskuntaryhmä päätti, että se äänestää lain puolesta. Puolueen kansanedustajista ainakin Anna Kontula ja Katja Hänninen ovat kuitenkin äänestämässä lakia vastaan.

Vasemmistoliiton arvostelun jälkeen sosiaali- ja terveysvaliokunta muutti hallituksen alkuperäistä lakiehdotusta muun muassa poistamalla yksittäiselle työntekijälle kohdistuvan uhkasakon.

Alun perin hallitus esitti, että aluehallintovirastot voisivat määrätä sote-alan ammattilaisia töihin uhkasakon nojalla.

”Sosiaali- ja terveysvaliokunta pitää tarkoituksenmukaisena, että vastuun työtaistelun seurauksista kantaa työtaisteluun ryhtynyt järjestö”, valiokunnan tiedotteessa todetaan.

Toinen muutos koskee lakkojen siirtämistä. Valiokunnan mukaan aluehallintovirastot voisivat siirtää lakkoja viikon ajaksi korkeintaan neljä kertaa peräkkäin.

Tiedotustilaisuudessa HS kysyi, miten potilasturvallisuuslaki käytännössä toimisi esimerkiksi ensi viikolla alkamassa olevan kotihoidon lakon kohdalla Helsingissä.

”Jos arvioidaan, että Helsingissä oleva kotihoidon lakko tulisi vaarantamaan hengen ja terveyden, aluehallintovirasto voi keskeyttää lakon ja velvoittaa osapuolet neuvottelemaan riittävästä suojelutyöstä”, Lohi sanoi.

Lue lisää: Hallitus pääsi sopuun potilas­turvallisuus­laista: nämä muutokset vasemmistoliitto sai läpi

Sdp:n tehyläisen kansanedustajan Kim Bergin mukaan ei ollut ”muuta mahdollisuutta” kuin esittää lain hyväksymistä.

”Viime keväälle suunniteltua potilasturvallisuuslakia vastustin jyrkästi, koska silloin lakkoihin annettua suojelutyötä suunniteltiin eri puolilla maata. Nyt tässä tilanteessa perusoikeudet, oikeus elämään ja lakko-oikeus, on valitettavasti jouduttu laittamaan vastakkain”, Berg sanoi eduskuntakeskustelussa.

Alun perin hoitajaliitot Tehy ja Super uhkasivat lakoilla tehohoidossa ja kotihoidossa. Ne myös kieltäytyivät suojelutyöstä, jolla voitaisiin varmistaa, ettei ihmisten henki ja terveys vaarannu. Liitot peruivat tehohoidon lakot käräjäoikeuden kiellettyä ne. Kotihoidossa lakot ovat kuitenkin alkamassa.

Berg sanoi täysistunnossa, että hoitajien luottamus on nyt menetetty.

”Olemme menettäneet hoitajien luottamuksen siihen, että he voisivat luottaa, että heidän tilannettaan parannettaisiin.”

Sadat hoitajat kokoontuivat perjantaina aamupäivällä osoittamaan mieltään Helsingin keskustaan Kansalaistorille. Mielenosoituksessa vastustettiin potilasturvallisuuslakia.

Oppositiopuolue perussuomalaiset jätti sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöön vastalauseen.

”Hallituksen junttaama pakkolaki ei ratkaise hoitajapulaa, vaan vain lisää vastakkainasettelua”, sanoi perussuomalaisten Arja Juvonen täysistunnossa.

Perussuomalaiset aikoo esittää lakiin muutosta, jossa suojelutyöhön määrätty hoitaja saisi kolminkertaisen palkan. Hallituksen esityksessä palkka on 1,3-kertainen.

”Hallituksen tapa suhtautua naisvaltaisiin aloihin on loukkaava ja ristiriidassa vaalipuheiden kanssa”, Juvonen sanoi.

Juvosen mukaan perussuomalaisten sote-valiokunnan jäsenet esittävät lain hylkäämistä maanantaina, jos heidän ehdottamaansa suojelutyön palkankorotukseen ei suostuta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen täysistunnossa perjantaina.

Perussuomalaisten Mari Rantanen sanoi, että vastuuta tilanteessa on myös työntekijäjärjestöillä.

”Ei ehkä ihan päätyyn asti kannata mennä. Hoitajilla on ollut kansan syvien rivien laaja tuki, älkää ihmeessä mämmikö sitä kovilla otteilla.”

Rantasen mukaan liittojen tulee työtaisteluissa tarjota suojelutyötä.

”Kehotan tarjoamaan riittävästi suojelutyötä näissä tilanteissa. Lain soveltamisala on varsin laaja, ja työnantaja voi käyttää sitä varsin laajasti.”

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kokoomuksen Mia Laiho kertoi kannattavansa lakia.

”Itse näen merkittävänä, että uhkasakko työntekijöille poistettiin, ja sakko kohdistetaan työmarkkinajärjestöille”, Laiho sanoi.

Myös kokoomus esittää täysistunnossa muutosta suojelutyön korvaukseen. Kokoomus ehdottaa kaksinkertaista palkkaa.

Perjantaiaamuna myös perustuslakivaliokunta totesi lausunnossaan, että potilasturvallisuuslakia voidaan pitää välttämättömänä. Valiokunnan mukaan laki rajoittaa työtaisteluoikeutta, joka kuuluu perusoikeuksiin. Sille on kuitenkin hyväksyttävät ja erittäin painavat perusteet.

”Asiakkaiden tai potilaiden hengen vaarantumisen tai asiakkaiden tai potilaiden terveyden vakavan vaarantumisen estäminen on voitava turvata kaikissa olosuhteissa, myös työtaistelun aikana”, valiokunta totesi tiedotteessaan.

Lakihanke ja hoitajaliittojen lakonuhat ovat ajaneet politiikan poikkeukselliseen solmuun.

Hallitus alkoi alun perin laatia potilasturvallisuuslakia, koska hoitajaliitot uhkasivat teho-osastoja ja kotihoitoa lakoilla. Ne myös kieltäytyivät suojelutyöstä, jolla voitaisiin varmistaa, ettei ihmisten henki ja terveys vaarannu.

Lue lisää: Onko oikein, että hoitajat uhkaavat järeillä työtaistelu­toimilla? ”Jos he kerran ovat näin tärkeitä, yhteiskunnan pitäisi osoittaa arvostusta”, sanoo professori

Käräjäoikeus kielsi väliaikaisella päätöksellä teho-osastojen lakot. Sen jälkeen hoitajaliitot Tehy ja Super ilmoittivat, etteivät ne aloita niitä.

Käräjäoikeus ei kuitenkaan kieltänyt kotihoidon lakkoja. Ne uhkaavat Helsingissä ensi viikolla ja Oulussa sitä seuraavalla viikolla. Helsingissä nelipäiväinen lakko alkaa tiistaina eteläisessä kodinhoitoyksikössä, Tehy ja Super kertoivat perjantaina.

Myös kotihoidon lakot voivat vaarantaa hengen ja terveyden, on muun muassa pääministeri Sanna Marin (sd) arvioinut.

Hoitajaliitot ovat erittäin turhautuneita tilanteeseen. Ne ovat ilmoittaneet toteuttavansa joukkoirtisanoutumiset.

Liitot vaativat joka vuosi 3,6 prosentin ylimääräiset palkankorotukset vientialojen määrittämien, niin sanotun yleisen linjan palkankorotusten päälle. Niiden mukaan palkankorotukset ovat välttämättömät hoitajapulan ratkaisemiseksi.

”Pakkotyölaki on täysin käsittämätön kokonaisuus. Meidän alaa halutaan kyykyttää toisin kuin mitään muuta”, sanoi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen HS:lle mielenosoituksessa. Liitot kutsuvat potilasturvallisuuslakia pakkotyölaiksi.

Työnantaja­puolen mielestä liittojen vaatimus on veronmaksajien näkökulmasta aivan liian kallis ja epärealistinen.

Työriidan sovittelu jatkuu valtakunnansovittelijan johdolla maanantaina. Työnantaja- ja ja työntekijäpuoli ovat istuneet valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingin Bulevardilla viikon jokaisena päivänä.

Muokkaus 16.9. kello 14.52: Uutisen alkuun muokattu tieto sote-valiokunnan tiedotustilaisuudesta. Poistettu maininta siitä, että eduskunta äänestäisi asiasta perjantaina, sillä tämä ei ole varmaa. Kello 16.13: Päivitetty uutiseen sote-valiokunnan tiedotustilaisuuden antia. Kello 19.13: Päivitetty uutiseen eduskuntakeskustelun antia.

Oikaisu 17.9. klo 12.01: Jutun pääkuvassa oli virheellisiä nimitietoja. Kuvassa ei ole Heidi Viljanen vaan Veronica Rehn-Kivi. Ilmari Nurmisen sukunimi oli kirjoitettu muotoon Nurmela.

Seurasimme sote-valiokunnan tiedotustilaisuuden hetki hetkeltä. Lue seuranta täältä:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat