EU-komissio huolestui median vapaudesta – toimittajien painostus ja omistuksen keskittyminen halutaan kuriin

Tuore lakiesitys haluaa omistustietojen olevan avoimia.

EU-lippuja Brysselissä komission edessä.

16.9. 13:33 | Päivitetty 16.9. 15:44

Bryssel

Median vapaudesta ja toimintamahdollisuuksista huolestunut EU-komissio antoi perjantaina esityksen, jonka tarkoituksena on muun muassa suojata eurooppalaista mediaa poliittiselta painostukselta.

”Toimittajia on murhattu Euroopassa, ja toimittajia vakoillaan. Julkisen palvelun mediaa painostetaan poliittisesti. Valtion mainostuloja ohjataan tietyille mediayhtiöille. Joissakin maissa on epäselvää, kuka omistaa mediayhtiöitä”, arvoista ja avoimuudesta vastaava komissaari Věra Jourová luetteli esityksen taustasyiksi.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen lupasi esityksen vuosi sitten Unionin tila -puheessaan. Hänen mukaansa mediayhtiöt eivät ole mitä tahansa liiketoimintaa, vaan niiden riippumattomuuden turvaaminen on tärkeää vapaan tiedonvälityksen takia.

Useissa EU-maissa, esimerkiksi Unkarissa, on huolta median omistuksen keskittymisestä valtaapitävän puolueen lähipiiriin. Siihenkin lainsäädäntöehdotuksilla yritetään vastata.

Komissio on jo aiemmin antanut esityksen, jolla pyritään suojaamaan toimittajia häirintätarkoituksessa nostettuja kanteita eli niin sanottuja Slapp-kanteita vastaan.

Uusi esitys vaatii, että valtioiden pitää taata riittävä rahoitus julkisen palvelun mediayhtiöille toimituksellisen riippumattomuuden varmistamiseksi. Näiden yhtiöiden johtajavalintojen ja hallintoelinten valintojen pitäisi olla avoimia. Julkisen palvelun median on toimittava puolueettomasti ja moniarvoisesti.

”Yhdestäkään julkisen palvelun mediasta ei saa tulla yhden puolueen propagandakanavaa”, Jourová sanoi.

Komission korostettu huoli julkisen palvelun yhtiöistä on saanut kritiikkiä muun muassa Saksasta, jossa näiden yhtiöiden asema on vahva kilpailussa yksityisesti omistetun median kanssa.

Kaikissa maissa tilanne ei ole sama. Esimerkiksi Sloveniassa julkisen tietotoimiston STA:n kritiikki hallitusta kohtaan johti siihen, että tietotoimiston rahoitusta leikattiin.

Monissa maissa mediaa on rahoitettu epäsuorasti niin, että valtio tai valtionyhtiöt ostavat mainontaa tietyistä mediayhtiöistä.

Komission esitys vaatii, että tämä pitää tehdä läpinäkyvästi ja syrjimättömästi. Komissaari Jourován mukaan valtion pitää kertoa, miten paljon rahaa se käyttää tällaiseen mainontaan ja missä tiedotusvälineissä se mainostaa.

Jourován mukaan EU haluaa myös vahvistaa eurooppalaista mediavapauden valvontaa.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd) tiedotteen mukaan Suomi kannattaa median vapaussäädöksen tavoitteita edistää median vapautta sekä mediamarkkinoiden toimivuutta EU-alueella.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat