EU-komissio laukaisi mekanismin, joka voi viedä Unkarilta miljardien EU-varat

Unkari on luvannut sarjan uudistuksia, mutta komissio odottaa lupausten sijaan niiden toimeenpanoa.

EU:n budjetista vastaava komissaari Johannes Hahn kertoi sunnuntaina komission esittävän Unkarin EU-varojen osittaista jäädyttämistä.

18.9. 15:12

Bryssel

EU-komissio teki sunnuntaina sen mitä oli etukäteen odotettu ja ilmoitti jäädyttävänsä osan rahoituksesta, jota Unkari saa EU:n budjetista.

Näin tehdään, mikäli Unkari ei tee korjaavia toimia. Maa on rahojen menetyksestä huolestuneena luvannut tehdä kaikkiaan 17 uudistusta, joilla tiukennettaisiin muun muassa korruption vastaisia toimia.

Pelkkiin lupauksiin ei Brysselissä kuitenkaan luoteta, vaan uudistukset pitää komission mukaan viedä lakeihin ja saattaa voimaan. Komissio arvioi tilannetta uudestaan marraskuussa.

Päätös jäädytyksestä kuuluu EU:n jäsenmaille. Niillä on periaatteessa kuukausi aikaa päätöksentekoon, mutta takarajaa voi venyttää kahdella kuukaudella joulukuulle.

Lue lisää: Komissiolta tulossa tiukka esitys Unkarille: EU:n antamia rahoja jäädytetään, jos oikeus­valtio­rikkomuksia ei korjata

Komissio uhkaa jäädyttää 65 prosenttia rahoituksesta, jota se on myöntänyt EU:n koheesio­rahaston kautta kolmelle Unkarissa meneillään olevalle rahoitusohjelmalle.

EU:n budjetista vastaavan komissaarin Johannes Hahnin mukaan tämä tarkoittaa 7,5 miljardia euroa. Se on kolmannes Unkarin koheesio­rahoituksesta nykyisellä budjetti­kaudella 2021–2027.

Koheesiorahastolla suunnataan EU-varoja köyhemmille jäsenmaille, joiden brutto­kansantulo asukasta kohti on alle 90 prosenttia EU:n keskiarvosta.

Komissio käyttää nyt ensimmäistä kertaa oikeusvaltio­mekanismia, joka tuli voimaan vuoden 2021 alussa. Sen turvin EU voi jäädyttää EU-tukirahat mailta, jotka rikkovat oikeusvaltio­periaatetta ja vaarantavat EU:n budjettivarojen asiallisen käytön maassaan.

Unkari ja Puola onnistuivat vitkuttamaan mekanismin käyttöä väittämällä sitä EU-oikeuden vastaiseksi. Helmikuussa EU-tuomioistuin päätti, että mitään estettä mekanismin käytölle ei ole, ja huhtikuussa komissio aloitti toimet Unkaria kohtaan.

Lue lisää: EU ottaa Unkarin virallisesti luupin alle – maan hallituksen on vastattava epäilyihin tuki­rahojen väärinkäytöstä

Komission on selvästikin ollut helpompaa löytää Unkarista näyttöä budjetin vaarantavista oikeus­valtio­rikkomuksista. Puolaa kohtaan mekanismia ei ole laukaistu, vaikka siellä on ollut suurta huolta oikeuslaitoksen riippumattomuudesta. Komissio ei ole ainakaan toistaiseksi pystynyt osoittamaan tämän olevan uhka EU-budjetille, Hahn totesi sunnuntaina.

Komissio nostaa esiin muun muassa puutteet Unkarin julkisissa hankinnoissa eli tarjous­kilpailuissa, kun valtio ja paikallishallinto hankkivat tavaroita ja palveluita.

Hahnin mukaan yli puolessa tällaisista kilpailutuksista on Unkarissa ollut vain yksi tarjoaja. Tämä herättää epäilyjä siitä, että tarjouskilpailun lopputulos on ennalta sovittu.

Hahnin mukaan komissio valitsi koheesiorahaston kolme ohjelmaa juuri siksi, että lähes kaikki niiden kautta kulkevat 7,5 miljardin euron varat jaetaan julkisten hankinta­menettelyjen kautta.

Unkarin pääministerin Viktor Orbánin valtiosihteeri Gergely Gulyas kertoi sunnuntaina maan hallituksen antavan jo ensi viikolla parlamentille lakiesityksiä, joilla Unkari laittaa toimeen komission vaatimia korjauksia.

Koheesiovarojen jäädytys tekisi tuntuvan loven Unkarin budjettiin. Maan talous on kärsinyt valuutan arvon heikennyttyä ja inflaation kiihdyttyä.

Unkari on hakenut rahaa myös EU:n elvytysvälineestä, mutta nekin varat ovat jumissa – lähes kaikki muut EU-maat ovat jo sieltä rahoitusta saaneet. Elvytysvälineestä Unkarin osuus olisi noin seitsemän miljardia euroa.

Komissio on yrittänyt puheissa ja raporteissa saada jo vuosien ajan Unkaria korjaamaan räikeimpiä epäkohtia EU-varojen jaossa, mutta mitään ei ole tapahtunut.

”Taloudellinen painostus näyttää voimansa. Se oli tarkoituskin, kun parlamentti ja jäsenmaat hyväksyivät mekanismin, jolla voi vastata osaan oikeusvaltiopuutteista”, Hahn sanoi sunnuntaina.

Komissio oli poikkeuksellisesti koolla sunnuntaina, koska puheenjohtaja Ursula von der Leyen osallistuu ensi viikolla kuningatar Elisabetin hautajaisiin sekä YK:n yleis­kokoukseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat