Saksalla on vaikeuksia pitäytyä Uniper-sopimuksessa, sanoo ministeri Tuppurainen: ”Karu totuus on valjennut kaikille”

Fortum, Uniper ja Saksan valtio käyvät neuvotteluita ratkaisusta Uniperin talousongelmiin. Yksi vaihtoehto on, että Saksasta tulisi Uniperin pääomistaja.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd).

16.9. 15:03

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd) mukaan Saksalla on ”vaikeuksia pitäytyä” heinäkuussa tehdyssä Fortumia ja Uniperia koskeneessa sopimuksessa.

”Se johtuu siitä, että ehkä kesällä oli optimistisempia arvioita siitä, minkä verran maakaasua olisi saatavissa Nord Stream -putkea pitkin. Nyt karu totuus on valjennut kaikille osapuolille. Tätä sotkua tässä nyt selvitetään”, Tuppurainen sanoi eduskunnassa perjantaina.

Fortum ja Uniper tiedottivat keskiviikkona, että yhtiöt ja Saksan valtio käyvät neuvotteluita pitkän aikavälin ratkaisusta Uniperin talousongelmiin.

Lue lisää: Bloomberg: Saksa on pitkällä neuvotteluissa Uniperin ja kahden muun kaasuyhtiön kansallistamisessa

Lue lisää: Saksa on lipeämässä jo toisesta Uniper-sopimuksen pääehdosta – voi maksaa Uniperille ja Fortumille neljä miljardia lisää

Lue lisää: Fortumin Uniper-valtaus näyttää päättyvän aivan kuten se alkoikin: Medialle vuodetaan tietoa ja Fortumin neuvotteluasema murenee.

Uniperin mukaan se tarvitsee lisätukea ja yksi vaihtoehto neuvotteluissa on, että Saksan valtio järjestää yhtiölle lisää pääomaa ja tulee yhtiön enemmistöomistajaksi. Fortumin määräysvalta yhtiössä kuihtuisi näin entisestään.

Uniper pelastettiin heinäkuussa 15 miljardin euron tukipaketilla. Osana heinäkuun pakettia sovittiin, että Saksan valtio tulee Uniperin osakkeenomistajaksi 30 prosentin osuudella.

Uutistoimisto Reuters kertoi torstai-iltana, että Saksa saattaa olla lipeämässä myös toisesta sopimuksen kohdasta. Heinäkuussa Saksan valtio lupasi, että Uniper voisi siirtää maakaasun hinnannoususta kuluttajille 90 prosenttia lokakuun alusta lähtien. Reutersin lähteiden mukaan tuota takarajaa ollaan nyt siirtämässä lokakuun loppuun.

Tuppuraisen mukaan Suomi ”ei lähde saksalaisten energialaskujen maksajiksi.”

”Lähdemme siitä, että valtion ei pidä joutua pääomittamaan Fortumia, eikä Fortumin pidä joutua rahoittamaan Uniperia”, Tuppurainen sanoi perjantaina eduskunnassa.

Suomelle on nyt tärkeää turvata Fortumin tase ja varmistaa, että Fortum selviytyy Suomelle huoltovarmuuskriittisestä sähköntuotannosta, Tuppurainen sanoi.

”Me haluamme huolehtia siitä, että Fortumin ydinliiketoiminta turvataan. Tähän kokonaisuuteen ei pidä vaatia veronmaksajilta euroja.”

Saksa on Suomelle tärkeä kumppani, Tuppurainen sanoi kysyttäessä Uniper-sotkun mahdollisista vaikutuksista Saksan ja Suomen välisiin suhteisiin.

”EU:n yhtenäisyys sodan aikana on ensiarvoisen tärkeää.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat