Tuulivoiman rakentamista halutaan lisätä Itä-Suomessa, ministeriöt kutsuivat selvitysmiehen

Tuulivoimalat keskittyvät Suomessa lähes täysin länteen, sillä Puolustusvoimien lausunnot estävät niiden rakentamisen laajoille alueille idässä.

Tuulivoimaloita on Suomessa selvästi enemmän lännessä kuin idässä. Kuvassa tuulimyllyjä Simon kunnassa.

16.9. 15:09

Tuulivoiman rakentamista halutaan helpottaa Suomen itäosissa. Asiaa selvittämään on nyt kutsuttu selvitysmieheksi kenraaliluutnantti evp. Arto Räty, kertovat ministeriöt tiedotteessa.

Itä-Suomeen keskittyvän selvityksen tarkoituksena on kartoittaa, miten tuulivoiman esteitä ja hidasteita voitaisiin alueella purkaa. Selvitysmiehen kutsuivat yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriö, puolustusministeriö ja ympäristöministeriö.

Tuulivoimalat keskittyvät Suomessa lähes täysin länteen, sillä Puolustusvoimien lausunnot estävät tuulivoiman rakentamisen laajoille alueille idässä.

Lue lisää: Maanpuolustusta vai halpaa sähköä? Itärajan tutkat uhkaavat viedä taloudellisen elämänlangan Itä-Suomelta.

Tätä on pidetty ongelmana, sillä itäisen Suomen kunnat menettävät samalla mahdollisuudet suuriin kiinteistöverotuloihin ja maanomistajat vuokratuloihin, joita tuulivoimaloista saadaan. Tällä myös ministeriöt perustelevat asian selvittämistä.

”Tuulivoimarakentamisen edellytykset Suomessa eivät ole lähtökohdiltaan alueellisesti tasa-arvoisia”, tiedotteessa todetaan.

Lisäksi ministeriö perustelee selvitystä koko valtakunnan energiapolitiikan uudistamisella.

Räty aloittaa selvitystyönsä lokakuun alussa, ja hänen on määrä esittää arvionsa ja toimenpide-ehdotuksensa tammikuun 2023 loppuun mennessä.

Työ- ja elinkeinoministeriö ja puolustusministeriö ovat lisäksi jo aiemmin tilanneet selvityksen Puolustusvoimien puoltamien tuulivoimahankkeiden toteutumisen esteistä. Sen on määrä valmistua syyskuun lopussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat