Li Andersson kertoo, miksi vasemmistoliitto kääntyi tukemaan hoitajien lakkojen rajoittamista

Andersson kertoo hetkittäin pelänneensä, että vasemmistoliitto joutuu lähtemään hallituksesta. Omien sanojensa mukaan hän ei kannata potilasturvallisuuslakia, mutta hyväksyy sen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson.

16.9. 19:27

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kuvaa potilasturvallisuuslakia ”siedettäväksi”. Puolue kääntyi pitkien neuvottelujen jälkeen mukaan yhteiseen hallitusrintamaan.

Vaihtoehtona olisi Anderssonin mukaan ollut hallituksesta pois joutuminen, sillä erivapauksia äänestää hallituksen esitystä vastaan ei olisi muista hallituspuolueista suotu.

”Totta kai arviossa punnitsi se, että jos emme äänestäisi esityksen puolesta, se käytännössä tarkoittaisi hallitusyhteistyön päättymistä meidän osaltamme. Mutta kyllä esityksen pitää olla hyväksyttävä, se on keskeisintä”, Andersson sanoo HS:lle.

Hän kuvaa kulunutta viikkoa vaikeaksi ja sanoo neuvottelujen olleen tiukkoja.

Pelkäsittekö jossain vaiheessa, ettei sopua syntyisi ja hallitustaipaleenne todennäköisesti päättyisi?

”Kyllä. Jossain vaiheessa näytti siltä, ettei välttämättä synny neuvottelutulosta, joka olisi meille riittävä.”

Tärkein eduskunnassa neuvoteltu muutos on Anderssonin mukaan se, että hallituksen esityksestä poistettiin yksittäisiin työntekijöihin kohdistuvat uhkasakot. Aluehallintovirastot voivat määrätä hoitajia suojelutyöhön, mutta määräyksen laiminlyömisestä ei tule yksittäisille henkilöille sanktiota. Sakkoja voisivat joutua maksamaan vain liitot.

Lisäksi aluehallintovirastojen valtuus kieltää lakon aloittaminen määräaikaisesti rajataan neljään kertaan. Lain soveltamisalaa terveys- ja sosiaalihuollon eri tehtäviin rajattiin vasemmistoliiton toivomalla tavalla jo hallituksen neuvotteluissa ennen esityksen antamista, Andersson sanoo.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä sopi lopulta äänestävänsä lain puolesta, mutta kipuilu jatkuu. Kansanedustajat Anna Kontula ja Katja Hänninen kertoi jo, etteivät aio noudattaa ryhmän päätöstä. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jussi Saramon mukaan ryhmän linjasta poikkeavat äänestyspäätösten mahdolliset seuraukset ”katsotaan sitten ryhmässä äänestysten jälkeen”.

Lue lisää: Vasemmisto­liiton rivit hajosivat jo: Ainakin kaksi hallituspuolueen kansan­edustajaa äänestämässä potilas­turvallisuus­lakia vastaan

Andersson ei vieläkään suoraan sano kannattavansa potilasturvallisuuslakia, vaikka tuleekin äänestämään sen puolesta. Hän muotoilee ”hyväksyvänsä” lain, koska pitää hengen ja terveyden turvaamista välttämättömänä.

”Hoitajaliitot ovat syksyllä tietääksemme ensimmäistä kertaa suomen työväenliikkeen historiassa ilmoittaneet, etteivät anna suojelutyötä lainkaan. Liitoilla on tietysti oikeus käydä työtaisteluja parhaaksi katsomallaan tavalla. Mutta lainsäätäjä joutui tilanteeseen, jossa joudutaan huomioimaan sekä ihmisten oikeus henkeen ja terveyteen että hoitajien oikeus käydä työtaisteluita.”

Muissa hallituspuolueissa epäiltiin aiemmin tällä viikolla, ettei vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ole puoluejohdon näpeissä. Andersson kiistää väitteen ja sanoo, että hänellä on koko ajan ollut ryhmän tuki neuvotteluissa.

Hoitajaliitot ovat arvostelleet hallituspuoleista eniten juuri vasemmistoliittoa. Andersson ei arvostele liittoja, mutta katsoo puolueensa ajaneen koko ajan hoitajien asiaa.

”Yksikään toinen puolue ei ole vääntänyt hallituksessa tämän esityksen muuttamisen puolesta niin paljon kuin me.”

Lisäksi Andersson sanoo vasemmistoliiton ilmoittaneen jo keväällä julkisesti, että hoitajat ansaitsevat palkankorotukset ja poliitikkojen pitää järjestää niiden rahoitus. Hallitus ei silti voi Anderssonin mukaan mennä neuvottelupöytään sopimaan korotusten suuruudesta.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan mielestä Suomessa pitäisi keskustella myös etenkin vanhustenhoidon ongelmien ratkaisemisesta. Hän sanoo laitoshoidon pitkään kestäneen alas ajamisen olleen virhe.

”Meillä on muistisairaita ikäihmisiä kotona kotihoidon piirissä. Se on heille epäinhimillistä ja lisää kotihoidon työntekijöiden kuormitusta. Tästä pitäisi tehdä Suomessa pitkän aikavälin uusi linjaus sekä suhteessa ympärivuorokautiseen hoivaan että välimuodon asumisjärjestelyihin. Eli ei niin, että olet vain kotona, kunnes olet tehostetun palveluasumisen piirissä”, Andersson vaatii.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat