Ulkoministeri Haavisto: Suomi valmistelee omaa ratkaisua viisumeista, tavoitteena vähentää turistiliikenteen määrää radikaalisti

Ulkoministerin mukaan Suomen kautta on edelleen suurta turismiliikennettä muiden maiden myöntämillä Schengen-viisumeilla.

21.9. 21:34

New York

Suomi valmistelee omaa kansallista ratkaisua turistiliikenteen rajoittamiseksi Venäjältä, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi keskiviikkoiltana Suomen aikaa.

”Suomi ei halua olla kauttakulkumaa muiden maiden myöntämille Schengen-viisumeille. Tämän liikenteen haluamme saada kuriin”, Haavisto sanoi New Yorkissa suomalaistoimittajille pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa Suomen kautta on edelleen suurta turismiliikennettä muiden maiden myöntämillä Schengen-viisumeilla.

”Pelko on, että jäämme ainoaksi rajamaaksi, jonka kautta Venäjältä voidaan tulla Eurooppaan muiden maiden myöntämillä Schengen-viisumeilla”, Haavisto totesi.

Suomi on jo aiemmin rajoittanut merkittävästi itse myöntämiensä turistiviisumien määrää. Syyskuun alusta alkaen Suomi on ottanut turistiviisumihakemuksia Venäjällä vastaan vain noin sata päivässä.

Tavoitteena on kuitenkin Haaviston mukaan edelleen vähentää turistiliikenteen määrää ”radikaalisti”. Ministerin mukaan ei ole olemassa moraalista perustaa sille, että venäläisten lomamatkailu Suomeen tai muihin EU-maihin jatkuisi normaalisti.

Ratkaisu voi sisältää uutta lainsäädäntöä tai perustua olemassa olevien säädösten tulkintaan.

Oppositiosta on vaadittu hallitukselta nopeita toimia jo pitkään.

Esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on vaatinut itärajan panemista kiinni ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo venäläisten turistiviisumien myöntämisen lopettamista.

Baltian maat ja Puola ovat jo ryhtyneet toimiin. Maat ovat tämän viikon alusta asti estäneet lyhytaikaisten Schengen-viisumeiden haltijoiden pääsyn maihin.

Viron ulkoministeri otaksui viime viikolla HS:n haastattelussa, että tiukentunut linja tulee näkymään myös Suomessa.

”Aivan varmasti ja epäilemättä Suomen rajalla tullaan näkemään enemmän venäläisten rajanylityksiä. Kyse on luonnollisesta logiikasta, kun Baltian ja Puolan rajat ovat kiinni. Ihmiset etsivät toisia tapoja ylittää maaraja”, hän sanoi.

Euroopan unioni ei ole saanut aikaan yhtenäistä linjaa viisumitiukennuksista Suomen pyynnöistä huolimatta.

”Tässä tilanteessa tarvittaisiin erillinen päätös, mahdollisesti pakotepäätös, joka vaikuttaisi koko Euroopan tilanteeseen”, Haavisto sanoi.

”Vähän hitaasti tämä on mennyt. Siksi teemme kansallisen ratkaisun ensin.”

Päätökseen edetä juuri nyt vaikutti Haaviston mukaan Venäjän ilmoitus osittaisesta liikekannallepanosta. Oletus on, että se tulee näkymään ”erilaisina pyrkimyksinä tulla rajan yli, monenlaisista syistä ja monenlaisista motiiveista”.

Suomen rajaa ei Haaviston mukaan ole tarpeen sulkea kokonaan. Hänen mukaansa on perusteltua yhä liikkua rajan yli esimerkiksi tapaamaan sukulaisia, töihin tai opiskelemaan.

”Mitään poikkeuksellista Suomen rajoilla ei tapahdu. Minun tietoni mukaan ei ole uutta suurempaa liikehdintää esimerkiksi nuorista miehistä, jotka pakenisivat liikekannallepanoa”, Haavisto sanoi.

Ulkoministerin mukaan ei ole selvää, voitaisiinko armeijan liikekannallepanoa pakenevia kohdella turvapaikanhakijoita.

”Se on yksilöllinen kysymys”, ministeri totesi.

Asia tulee aikanaan eduskunnan käsiteltäväksi. Haavisto ei ottanut kantaa siihen, kauanko kansallisen viisumiratkaisun aikaansaaminen kestää.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat