Oppositio vaatii turisti­viisumien kieltämistä venäläisiltä lähes täysin: ”Tilanne on Suomen kannalta varsin nolo”

Oppositiopuolueet vaativat tilapäistä keskeytystä turistiviisumien myöntämiseen venäläisille.

Perussuomalaisten Ville Tavio, kokoomuksen Jukka Kopra ja kristillisdemokraattien Päivi Räsänen kiristäisivät venäläisturistien pääsyä Suomeen entisestään.

20.9. 2:00 | Päivitetty 20.9. 6:31

Oppositiopuolueista vaaditaan, että Suomi tiukentaa edelleen linjaansa venäläisturisteja kohtaan.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten mielestä Suomen tulisi kieltää turistiviisumit venäläisiltä täysin, lukuun ottamatta esimerkiksi sukulaissuhteiden vuoksi maahan tulevia. Myös kristillisdemokraateissa on halua sulkea raja venäläisturisteilta, mutta ryhmällä ei ole virallista kantaa asiaan.

Suomesta tuli maanantaina venäläisturisteille ainut maareitti Venäjältä EU:hun, kun Puolan, Viron, Latvian ja Liettuan päätös sulkea rajansa venäläisturisteilta astui voimaan.

Myös Suomi on rajoittanut voimakkaasti viisumien myöntämistä venäläisille. Kokonaan niiden myöntämistä ei ole kuitenkaan haluttu lopettaa. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi HS:n haastattelussa viime viikolla, että rajan sulkeminen venäläisiltä täysin vaatisi sitä, että Suomen viranomaiset pitäisivät jokaista venäläistä turvallisuusuhkana.

”Tämä olisi meidän oloissa kovin dramaattinen tulkinta. Olemme kuulleet suojelupoliisin, poliisin ja Rajavartiolaitoksen näkemyksiä, mutta niissä jokaista venäläistä ei ole nähty turvallisuusuhkana”, Haavisto sanoi HS:lle.

Suurimman oppositiopuolueen perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio vaatii, että Suomen tulisi seurata Baltian ja Puolan esimerkkiä.

”Perussuomalaisten kanta on, että raja pitäisi sulkea kokonaan Baltian maiden osoittamalla tavalla”, hän sanoo.

Tavion mielestä Suomi ei ei kuitenkaan saa jäädä asiassa viranomaisten selän taakse.

”Tässä on tekosyynä se, että tämä olisi jotenkin EU-oikeuden tai ihmis­oikeuksien vastaista, mutta edellä mainitut maat ovat jo osoittaneet, että kyllä se onnistuu.”

Esimerkiksi sukulaisuussuhteisiin perustuvat rajanylitykset muodostavat Tavion mukaan poikkeuksen, mutta pyrkimyksenä tulisi olla rajan sulkeminen.

Myös oppositiopuolue kokoomus kieltäisi venäläisten turistiviisumit kokonaan.

”Poikkeuksena se, jos matkustamisella Suomeen on jokin muu tarkoitus, kuten opiskelu tai sukulaissuhteet”, sanoo Jukka Kopra, yksi kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajista.

Kopran mukaan hallituksen linjaus vähentää turismiviisumien myöntämisen määrää oli askel oikeaan suuntaan, mutta ongelmaa se ei ratkaissut. Kokoomuksessa ihmetellään, miten EU:n jäsenmaat tekevät tahoillaan eri johtopäätöksiä samoista sopimuksista.

”Mistä johtuu, että Baltia ja Puola tekevät eri johtopäätökset samasta paperista kuin me? Soisin, että tähän saataisiin vastaus ja tulkittaisiin asia samoin kuin muut maat tekevät. Tämänhetkinen tilanne on Suomen kannalta varsin nolo. Olemme ketjun heikoin lenkki”, Kopra sanoo.

Pitäisikö kokoomuksen mielestä jo myönnetyt turistiviisumit venäläisille perua?

”Kyllä, mutta siinä on lakitekniset haasteensa, ja se on tietenkin selvä, että lakia pitää toki noudattaa. Kun muut sulkevat rajansa, siitä seuraa riski, että matkustajat suuntaavat matkansa Schengen-alueelle Suomen kautta. Se puoltaisi jo myönnettyjen viisumien perumista. Voi myös kysyä, käytetäänkö Suomen myöntämiä Schengen-viisumeita matkustamiseen muualle Schengen-alueelle viisumisäännösten vastaisesti, ja eikö tämä olisi peruste tarkastella viisumin voimassaoloa yksittäistapauksissa”, Kopra sanoo.

Myös kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtajan Päivi Räsäsen mielestä Suomen tulisi seurata Puolan ja Baltian maiden esimerkkiä. Räsänen tosin huomauttaa, ettei puolueen eduskunta­ryhmällä ole asiaan virallista kantaa.

Räsäsen mukaan olisi johdonmukaista, että myös Suomi Venäjän rajamaana sulkisi rajansa venäläisturisteilta.

”En ole havainnut, että komissiolta olisi tulossa mitään erityistä noottia tai sanktiota näille muillekaan rajamaille. Ihan samalla tavalla Baltian maat ja Puola ovat oikeusvaltioita ja EU-maita ja ovat pystyneet tämän ratkaisun tekemään”, Räsänen sanoo.

”Uskon, että jos tahtoa on, kyllä keinot löytyy.”

Räsäsen mukaan katse viisumikeskustelussa kohdistuu nyt Venäjän rajamaihin, jollainen Suomikin on, sillä kauttakulku Eurooppaan tapahtuu käytännössä niiden läpi. Hänen mielestään Suomen tulisikin toimia asiassa etukäteen EU-päätöksiin nähden.

”Siinä mielessä olemme portinvartijamaa. Ilman muuta kannatan myös sitä, että näitä asioita linjataan EU-tasolla, mutta tässä nyt nähdään, että moni EU-maa on jo tehnyt näitä linjauksia, eivätkä ole jääneet yhteistä päätöstä odottamaan.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat