VM ennustaa: Suomen ajautumista taantumaan ei voi sulkea pois, bruttokansantuote kasvaa ensi vuonna 0,5 prosenttia

Valtiovarainministeriön mukaan Suomi tarjoaa kansalaisilleen palvelutason, johon sen talouden suorituskyky ei riitä.

Ylijohtaja Mikko Spolander kertoi maanantaina valtiovarainministeriö uusimmat talousnäkemykset.

19.9. 10:37 | Päivitetty 19.9. 12:47

Suomen bruttokansantuote kasvaa ensi vuonna vain 0,5 prosenttia, ennustaa valtiovarainministeriö (VM).

Silti ministeriö luonnehti maanantaina julkaisemaansa talousennustetta ”maltilliseksi”.

Ministeriö ei ennusta syvää taantumaa, vaikka riskejä myös taantumaan on.

”Helmikuun alkupuolella alkanut Venäjän hyökkäys Ukrainaan jatkuu yhä ja varjostaa talouden näkymiä. Talouskasvu hidastuu ja inflaatio nopeutuu aiemmin ennakoitua enemmän”, tiivistää ministeriö näkemyksensä.

VM:n mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna 1,7 prosenttia. Ennuste on parempi kuin ministeriön vielä kesällä antama.

Ennusteen mukaan ensi vuoden loppupuolella tilanne alkaa kuitenkin parantua ja kotimainen kysyntä elpyä. Vuonna 2024 kasvu on ennusteen mukaan 1,4 prosenttia.

Esitellyt prosentit tarkoittavat kasvun tasoa, jolla ei kyetä lisäämään juurikaan hyvinvointia tai työllisyyttä.

”Valtiovarainministeriön ennuste ei povaa kriisiä eikä romahdusta. Silti talouden kasvu uhkaa hidastua merkittävästi ensi vuotta kohti kuljettaessa ja julkisen talouden epätasapaino syvetä. Lisäksi yllätyksiä voi tulla yksittäin tai useita samaan aikaan. Niihin pitää varautua”, sanoo osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander valtiovarainministeriöstä.

”Taantumaan ajautumista ei voi sulkea pois.”

Ministeriön mukaan julkisen talouden tilanne näyttää edelleen erittäin huolestuttavalta. Valtion mahdollisuudet reagoida esimerkiksi tuleviin kriiseihin ovat aikaisempaa heikommat.

”Julkisen talouden kestävyysongelman juurisyy on se, että taloutemme suorituskyky ei riitä julkisen sektorin tarpeisiin, ei lakisääteisiin eikä muihin menoihin. Haluamme tarjota Pohjoismaisten verrokkimaittemme tasoiset julkiset palvelut, vaikka taloutemme suorituskyky on verrokkejamme heikompi. Tätä juurisyytä ei pääse pakoon, eikä se korjaannut itsestään”, Spolander sanoo.

Valtiovarainministeriön arvion mukaan julkisyhteisöjen menojen ja tulojen epätasapaino on mittava, eikä julkisen talouden rahoitus ole kestävällä pohjalla pitkällä aikavälillä.

Valtion ja muiden julkisyhteisöjen yhteenlaskettu velka suhteessa bruttokansantuotteeseen kasvaa joka vuosi, eikä ennusteessa ole merkkejä velkaantumisen loppumisesta.

Kestävyysvajeen arvioidaan olevan nyt kolme prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen eli noin 9 miljardia euroa vuoden 2026 tasolla mitattuna.

Erityisen huolestuttavaa on se, että velasta maksetaan koko ajan korkeampia korkoja.

Ministeriö jätti julkisen talouden velkaantumisennusteesta pois muun muassa lisätalousarviossa varatun energiasektorin 10 miljardin tukipaketin. Se ei myöskään ennustanut, kuinka suuren loven hoitohenkilöstön palkankorotukset tekevät julkiselle sektorille.

Työllisyys pysyy ministeriön ennusteen mukaan kohtuullisen hyvällä tasolla, eikä se sanottavammin heikkene ensi vuonnakaan.

Työllisyysasteen arvioidaan olevan tänä vuonna 73,9 prosenttia ja ensi vuonna 73,8 prosenttia. Vuonna 2024 työllisyysaste nousisi jo 74,7 prosenttiin. Työllisyysaste tarkoittaa ansiotyötä viikoittain tekevien prosenttiosuutta 15– 64-vuotiaasta väestöstä.

Työttömyys pysyy varsin maltillisella tasolla. Tänä vuonna työttömyysprosentti on 6,6 ja ensi vuonna 6,7 prosenttia.

Ennusteessa oletetaan, että kesän aikana vuonna 2022 asetetut talouspakotteet jäävät voimaan. Lisäksi oletetaan, ettei koronaepidemian leviämisen estämiseksi tehdä sellaisia rajoituksia, joilla olisi taloudellisia vaikutuksia.

Keskeinen talouden ongelma on hintojen nousu. Se on kiihtynyt jo lähes kahdeksaan prosenttiin ja nousee keskimäärin 6,5 prosenttiin tänä vuonna. Työllisyyden kasvusta huolimatta kotitalouksien reaalitulot pienenevät eikä niitä juuri jää säästöön.

VM arvioi, että ensi vuonna palkat nousevat 3,5 prosenttia ja vuonna 2024 kolme prosenttia.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ennakoi aikaisemmin maanantaina, että Suomi ajautuu jo loppuvuodesta taantumaan. Etla arvioi, että ensi vuonna bruttokansantuotteen kasvu jää nollaan. Vuonna 2024 kasvu on 1,7 prosenttia.

Suomen Pankki julkaisi ennusteensa jo viime viikolla. Sen mukaan Suomen talous supistuu ensi vuonna 0,3 prosenttia.

Lue lisää: Suomen Pankki ennustaa talouden supistuvan ensi vuonna

Suomen Pankin mukaan talous kasvaa tänä vuonna 2,2 prosenttia. Etlan mukaan kasvu on pari prosenttia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat