Tehyn Rytkönen kritisoi eduskunnan päätöstä hyväksyä potilasturvallisuuslaki: ”Valtiojohto ei nyt ymmärrä kaikkia seurauksia”

Hoitajajärjestö Tehyn mukaan hyväksytty potilasturvallisuuslaki on ”työnantajien toivoma pakkotyölaki, joka kajoaa vahvasti hoitajien perusoikeuksiin”.

Millariikka Rytkönen kuvattuna hoitajajärjestöjen mielenosoituksessa perjantaina 16. syyskuuta.

19.9. 17:40

Hoitajajärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoo järjestön tiedotteessa olevansa surullinen, vihainen ja pettynyt eduskunnan päätöksestä hyväksyä potilasturvallisuuslaki.

”Tuntuu siltä, että valtiojohto ei nyt ymmärrä kaikkia seurauksia. Hoitajat eivät unohda. Osa heistä on jo äänestänyt jaloillaan ja sitä kehitystä voi olla vaikea saada pysähtymään, vaikka hoitajia tyydyttävä palkkaratkaisu ennemmin tai myöhemmin syntyykin”, Rytkönen sanoo tiedotteessa.

Eduskunta hyväksyi kiistellyn potilasturvallisuuslain täysistunnossa maanantaina äänin 109–38.

Lailla voidaan velvoittaa hoitajia suojelutyöhön työtaistelun aikana. Lisäksi se antaa aluehallintovirastoille mahdollisuuden siirtää tai keskeyttää työtaisteluita viikon ajaksi enintään neljä kertaa.

Lue lisää: Eduskunta hyväksyi potilasturvallisuuslain, vasemmistoliitto jakautui – Grafiikka näyttää, miten kansanedustajat äänestivät

Tiedotteessa Rytkönen ihmettelee, miksi lainsäätäjät ovat turvautuneet näin äärimmäiseen keinoon.

Tehyn mukaan kyseessä on työnantajien toivoma pakkotyölaki, joka kajoaa vahvasti hoitajien perusoikeuksiin käytännössä yhden kaupungin yhtä kaupunginosaa koskevan neljän päivän työnseisauksen takia.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat ilmoittaneet aloittavansa tiistaina neljä päivää kestävän lakon Helsingin kaupungin eteläisessä kotihoitoyksikössä. Maanantaina käräjäoikeus kuitenkin kielsi lakon.

Lue lisää: Käräjäoikeus kielsi hoitajien lakon Helsingin kaupungin kotihoidossa

Rytkösen ihmettelee asiaa myös siksi, että hänen mukaansa muitakin keinoja olisi ollut. Rytkösen mukaan vihreiden, vasemmistoliiton, perussuomalaisten ja sosialidemokraattien edustajat sanoivat viime perjantaina Tehyn ja Superin järjestämässä mielenosoituksessa, että rahoitus hoitajien palkkojen korjaamiseen löytyy, kunhan sopimus syntyy.

”Rahoitus siis on, miksi sopimusta ei sitten synny?” Rytkönen kysyy tiedotteessa.

Rytkönen sanoo tiedotteessa olevansa huolissaan myös siitä, että potilasturvallisuuslaki ja hoitajien kohtelu vaarantavat sosiaali- ja terveyspalvelut pitkälle tulevaisuuteen.

Hoitajien työkiistan sovittelu jatkuu tällä viikolla jokaisena arkipäivänä.

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara kertoo, että lähellä ratkaisua ei olla. Sajavaara kuitenkin kehuu keskustelua hyväksi.

”En turhaan istuta ketään täällä, vaan keskustelun on edettävä”, Sajavaara kertoo toimistonsa ilmapiiristä.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super sekä palkanmaksajapuolta edustava Kuntatyönantajat tapasivat Helsingin Bulevardilla maanantaina. Tätä edellisen kerran osapuolet olivat koolla torstaina.

Julkisen alan hoitajat ovat olleet vailla työehtosopimusta maaliskuun alusta asti. Neuvottelujen vauhdittamiseksi Tehy valmistelee joukkoirtisanoutumisia erikoissairaanhoidossa ja Super kotihoidossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat