Vasemmistoliiton Saramo toivoo, että puolue saisi jäädä hallitukseen: ”Tämä lähti väärille kierteille heti alusta asti”

Vasemmistoliitto jakautui maanantaisessa eduskunnan äänestyksessä lähes kahtia. Viisi puolueen kansanedustajaa äänesti hallituksen esitystä vastaan.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo kuvattuna eduskunnassa syyskuussa.

19.9. 18:06

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo toivoo, että puolue voi maanantain äänestystuloksesta huolimatta jatkaa hallituksessa.

”Nyt kävi näin ja nyt pitää sitten muiden ryhmien kanssa puhua, miten tästä eteenpäin”, Saramo kommentoi toimittajille eduskunnan valtiosalissa maanantaina.

Hän sanoo toivoneensa loppuun asti, että hallituksen esitystä vastustavia vasemmistoliiton edustajia olisi mahdollisimman vähän.

”Totta kai olisin toivonut, että kaikki olisivat voineet kompromississa olla mukana.”

Eduskunta hyväksyi maanantaina kiistellyn potilasturvallisuuslain äänin 109–38. Vasemmistoliitto jakautui äänestyksessä lähes kahtia, vaikka se oli osana hallitusta ollut mukana sopimassa esityksestä jo viime viikolla.

Viisi vasemmistoliiton edustajaa äänesti hallituksen esitystä vastaan. He olivat Anna Kontula, Katja Hänninen, Markus Mustajärvi, Jari Myllykoski ja Suldaan Said Ahmed. Seitsemän vasemmistoliiton edustajaa äänesti potilasturvallisuuslain hyväksymisen puolesta ja neljä oli äänestyksestä poissa.

Muut hallituspuolueiden edustajat äänestivät esityksen puolesta tai olivat poissa.

Saramo toivoo, ettei äänestystulos vaikuta hallitusyhteistyöhön ”ainakaan sen enempää kuin sen täytyy”.

”Meillä on kuitenkin ollut todella hyvää hallitusyhteistyötä ja toivon, että se voisi jatkua” hän sanoo.

”Tämä lähti niin väärille kierteille heti alusta asti. Kyllä meillä kuitenkin ryhmän suuri enemmistö on koko ajan viestittänyt, että he haluavat jatkaa hallitusyhteistyötä. Sen eteen tehdään nyt työtä.”

Lopulta vasemmistoliiton edustajista alle puolet äänesti hallituksen esityksen puolesta, kun poissaolijat otetaan huomioon. Saramon mukaan osa kansanedustajista oli myös poissa hyvistä syistä.

Saramo ei ennakoi, rangaistaanko esitystä vastaan äänestäneitä eduskuntaryhmän kansanedustajia jollain tavalla.

”Eihän tässä ole mitään poikkeuslupaa millään puolueilla tai edustajilla. Normaali hallituksen esitys kuitenkin lopulta. Tämä pitää käydä yhdessä läpi”, hän sanoo.

Vasemmistoliiton kansanedustajista Johannes Yrttiaho on aiemmin saanut varoituksen. Nyt Yrttiaho oli äänestyksestä poissa. Saramon muistin mukaan muille vastaavia ei ole annettu.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat