Omat vetivät maton puheen­johtaja Li Anderssonin alta

Vasemmistoliitto saanee jatkaa hallituksessa pelisääntöjen rikkomisesta huolimatta, HS:n politiikan toimittaja Teemu Muhonen kirjoittaa analyysissaan.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo ja puolueen puheenjohtaja Li Andersson eduskunnassa viime viikolla.

19.9. 20:38

Hallitussopu potilasturvallisuuslaista luhistui, kun vasemmistoliitto jakautui maanantain ratkaisevassa äänestyksessä lähes kahtia.

Seitsemän vasemmistoliiton edustajaa – mukaan lukien puoluejohto – äänestivät hoitajien lakko-oikeutta rajoittavan lain puolesta. Peräti viisi vasemmistoedustajaa äänesti hallituksen esitystä vastaan. Poissa oli neljä edustajaa. Heistä sairauslomalla ollut entinen ministeri Aino-Kaisa Pekonen ja kansanedustaja Pia Lohikoski kertoivat sosiaalisessa mediassa vastustavansa lakia.

Lue lisää: Eduskunta hyväksyi potilas­turvallisuus­lain, vasemmisto­liitto jakautui – Grafiikka näyttää, miten kansan­edustajat äänestivät

Lopputulos oli varsin kiusallinen puheenjohtaja Li Anderssonille ja ryhmänjohtaja Jussi Saramolle. Vielä perjantaina Andersson vakuutti HS:n haastattelussa, että hänellä on koko ajan ollut ryhmän täysi tuki. Jos siihen saakka olikin ollut, niin viimeistään maanantain äänestyksessä omat vetivät maton Anderssonin jalkojen alta.

Vasemmistoliitto oli pitkien neuvottelujen jälkeen saanut lakiesitykseen monia höllennyksiä ja puoluejohdon suulla kuitannut lopputuloksen. Eduskuntaryhmä päätti Saramon mukaan äänestää potilasturvallisuuslain puolesta. Silti niin teki vain vähemmistö eli seitsemän eduskuntaryhmän kuudestatoista kansanedustajasta. Puolue rikkoi ilmiselvästi hallituksen sisäisiä pelisääntöjä.

Myös esimerkiksi Sdp:ssä ja vihreissä monet edustajat olisivat halunneet äänestää lakia vastaan, mutta niiden ryhmäkuri piti. Useita näiden hallituspuolueiden edustajia oli poissa äänestyksestä, mutta kukaan ei äänestänyt lain hylkäämisen puolesta.

Vasemmistoliitto ei lopulta kyennyt kunnolla tukemaan eikä vastustamaan hoitajien työtaisteluiden rajoittamista. Näin se onnistui suututtamaan sekä hoitajaliitot että hallituskumppanit.

Ryhmänjohtaja Saramo esiintyi äänestyksen jälkeen nöyränä median edessä. Hän sanoi toivovansa, että vasemmistoliitto saa jatkaa hallituksessa. Todennäköisesti Saramon toive toteutuu.

Hallituskumppanit eivät ole vielä tehneet päätöksiä mahdollisista seurauksista. Hallituslähteistä maanantai-iltana tihkuneiden tietojen perusteella muilla puolueilla ei kuitenkaan ole halua näyttää vasemmistoliitolle ovea.

Hallituskumppaneiden arvioiden mukaan Andersson ja Saramo yrittivät kovasti pitää ryhmänsä kasassa, mutteivät yrityksistä huolimatta onnistuneet. Puoluejohdon kanta on riittävä syy pitää vasemmistoliitto mukana.

Sdp ei halua päästää toista vasemmistopuoluetta vaaleja edeltävänä syksynä sanomaan, että se sai kenkää hallituksesta hoitajien oikeuksien puolustamisen vuoksi.

Saramon mukaan vasemmistoliiton eduskuntaryhmä pui torstaina viidelle vastaan äänestäneelle kansanedustajalle langetettavia sanktioita.

On mahdollista, että Anna Kontula, Katja Hänninen, Markus Mustajärvi, Jari Myllykoski ja Suldaan Said Ahmed selviävät varoituksilla. Niin kevyt seuraamus voisi kuitenkin näyttää siltä, että vasemmistoliitto sai hallituksessa puolittaisen erivapauden potilasturvallisuuslain käsittelyssä.

Silloin myös muiden puolueiden edustajat voivat herkästi ottaa itselleen erivapauksia istuntokauden jäljellä olevissa äänestyksissä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat