Kokoomuksen Heinonen vihjasi budjettipäällikön potkuilla, Annika Saarikko tyrmistyi – Eduskunta aloitti ensi vuoden budjetin käsittelyn

Eduskunta käsittelee ensi vuoden budjettia usean päivän ajan. Oppositio on kritisoinut hallitusta liiallisesta menojen kasvattamisesta ja velanotosta.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) eduskunnassa syyskuussa.

20.9. 3:01 | Päivitetty 20.9. 16:36

Eduskunta aloitti tiistaina valtion ensi vuoden budjetin käsittelemisen. Oppositio ja hallitus väittelivät tiistai-iltapäivän aikana erityisesti velanotosta ja menojen kasvusta.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen tivasi hallitukselta, kuunteleeko se omaa budjettipäällikköään.

”Budjettipäällikkönne Mika Niemelä totesi tänään, että ’pitää alkaa miettimään, mihin varoja käytetään’. Oletteko te nyt edes samaa mieltä oman budjettipäällikkönne kanssa, vai onko niin, että tämä on budjettipäällikön tyypillinen viimeinen työpäivä, kun hän näin kovaa on teidän kanssanne eri mieltä?” Heinonen sanoi täysistunnossa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) sanoi pitävänsä Heinosen kommenttia ”poikkeuksellisena”.

”Että tarkoittaako se, jos esittää arvioita valtion talouden tilasta budjettipäällikölle viimeistä työpäivää. Ei tarkoita. Se ei kuulu minun johtamiseni tapaan”, Saarikko sanoi.

”Tämä oli minusta hämmentävä, poikkeuksellisen erikoinen kommentti. Velalla on erittäin paljon väliä, ja siksi täälläkin salissa taidetaan asiasta nyt poikkeuksellisen kuumasti keskustella.”

Saarikko esitteli lähetekeskustelun aluksi hallituksen esityksen ensi vuoden budjetiksi.

Saarikko aloitti esittelynsä kuvaamalla Suomen talouden tilaa, jota koettelee nyt hänen mukaansa nyt monet eri tekijät. Valtiovarainministeriö kertoi maanantaina ennustavansa, että bruttokansantuote kasvaa ensi vuonna vain 0,5 prosenttia.

”Talouden kuva, se on nyt synkkä”, Saarikko sanoi.

Saarikko esitteli budjettineuvotteluissa tehtyjä päätöksiä: muun muassa puolustusmenojen kasvattamista, sähköveron arvonlisäveron määräaikaista alentamista ja ylimääräistä lapsilisää.

”Hallituksen toimet ovat mittavia, ne ovat miljardiluokan päätöksiä. Painotan kuitenkin niiden kertaluontoisuutta, kuten talousasiantuntijat ovat toivoneet.”

Saarikon mukaan talousarvion merkittävin muutos on hyvinvointialueiden aloittaminen vuoden alusta. Valtion budjetin loppusumma nousee noin 80 miljardiin euroon, koska sote- ja pelastuspalvelujen rahoitus siirtyy kokonaisuudessaan kunnilta valtiolle.

Useat taloustieteilijät ja oppositio ovat kritisoineet hallituksen menojen kasvattamista ja velanottoa.

Saarikko kuitenkin totesi lähetekeskustelussa, että ”talouspolitiikka, se on vastuullista hallituksella”.

”Toisin olisi opposition lääkkeillä: miljardiluokan verokevennykset sinne ja tänne lisäisivät velanottoa tästä eteenpäin joka vuosi. Ja tuskin mitään näistä hallituksen toimista jätettäisiin tekemättä”, Saarikko sanoi.

Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kritisoi talousarvioesitystä puolueen ryhmäpuheenvuorossa. Purran mukaan hallitus on lisännyt myös sellaisia menoja, jotka eivät liity viimeaikaisiin kriiseihin millään tapaa.

”Vetoatte siihen, että korona ja sota ovat lisänneet menoja. Se selitys ei enää tässä salissa kanna.”

Purra toisti puheessa perussuomalaisten kannan siitä, että vihreää energiasiirtymää tehdään liian nopeasti.

”Onneksi hallituksen ydinvoiman vastustajat ovat hiljentyneet. Tapahtuisipa sama turpeen ja niiden muutaman edelleen pystyssä olevan kivihiilivoimalan käynnissä pitämisen kanssa”, Purra sanoi.

Kokoomuksen Heinonen taas syytti menoja kasvattavaa budjettia vaalibudjetiksi.

”Kyllä sieltä olisi priorisoitavaa löytynyt. Hallitukselta puuttui suunnitelma epätasapainon korjaamiseksi. Tuntuu, että teiltä puuttui siihen myös tahto.”

Heinosen mukaan hyvinvointipalvelujen ylläpitäminen vaatii leikkauksia. Heinonen esitteli kokoomuksen keinoja: puolue uudistaisi esimerkiksi ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa ja asumistukea sekä leikkaisi haitallisista yritystuista.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah nosti esiin kasvavat korkomenot. Valtionvelan kulut ovat kasvusuunnassa.

”Marinin hallituksen uusi talousdoktriini siitä, ettei valtion velalla ole niin väliä, on tullut tiensä päähän. Pelkkiin korkoihin menee ensi vuonna miljardi enemmän rahaa.”

Saarikko teilasi täysistunnossa perussuomalaisten kritiikin siitä, että vihreää siirtymää olisi tehty liian nopeasti.

”Teidän energiapolitiikallanne Suomi olisi Putinin taskussa”, Saarikko sanoi.

Kokoomusta Saarikko taas kritisoi siitä, että vaihtoehtoja velan kasvulle ei tuoda konkreettisesti esiin.

”Onko se edustaja Heinonen niin, että kenellä säästölista on, se säästölistan kätkeköön?” Saarikko kysyi.

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi, että kokoomus olisi ottanut velkaa samojen kriisien, eli koronapandemian ja sodan takia, kuin hallituskin.

”Toisella kädellä te sanotte, että ette ottaisi lisävelkaa, mutta toisella kädellä ehdotatte menolisäyksiä”, Marin sanoi.

Monipäiväisen käsittelyn aikana lähes kaikkien ministerien odotetaan esittelevän omien hallinnonalojensa rahankäyttöä.

Talousarvioesitys on kahdeksan miljardia euroa alijäämäinen. Menoja siinä on listattu 80,5 miljardia euroa ja tuloja 72,5 miljardia euroa. Erotus katetaan velalla.

Aiempiin vuosiin verrattuna valtion menoja pienentävät koronapandemiaan liittyvien menojen väheneminen sekä tällä vaalikaudella toteutettujen määräaikaisten menolisäysten päättyminen. Hallitus päätti budjettiriihessä myös 370 miljoonan euron pysyvistä menoleikkauksista.

Toisaalta reagointi Ukrainan sodan syttymiseen nostaa erityisesti puolustusmenoja. Myös yleisen korkotason kasvu näkyy valtion budjetissa. Valtion lainojen velanhoitokustannukset kasvavat noin miljardilla eurolla kuluvan vuoden varsinaiseen talousarvioon verrattuna.

Lisäksi hallitus teki budjettiriihessä useita menoja lisääviä päätöksiä, joiden tarkoitus on parantaa kansalaisten ostovoimaa inflaatiotilanteessa. Hallitus sopi muun muassa sähkön arvonlisäveron alentamisesta, sähkölaskuun perustuvasta tuesta ja ylimääräisestä lapsilisäerästä joulukuussa.

Eduskunnassa esitykseen odotetaan vain pieniä täsmennyksiä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat