Tytti Tuppurainen Uniperista: Emme hyväksy kansallistamista ilman korvauksia

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tuppurainen osallistuu EU:n yleisten asioiden neuvoston kokoukseen Brysselissä. Unkari on kokouksen pääaiheita.

20.9. 9:59 | Päivitetty 20.9. 12:05

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd) mukaan neuvotteluita Fortumin omistaman saksalaisen energiayhtiön Uniperin kohtalosta käydään yhtiöiden ja Saksan hallituksen edustuksen kesken. Suomen valtio ei Tuppuraisen mukaan ole neuvotteluosapuoli.

”Pidämme tärkeänä, että Fortum saa takaisin Uniperille maksamansa kahdeksan miljardin rahoituksen ja ylipäänsä, että suomalaisille veronmaksajille ei tämän kriisin ratkaisusta koidu mitään aiheettomia kustannuksia”, Tuppurainen sanoo valtion tavoitteiksi.

Muita tavoitteita on turvata Fortumin toimintakyky ja kyky investoida sekä huolehtia osaltaan sähkön huoltovarmuudesta.

”Emme tietenkään hyväksy kansallistamista ilman kompensaatiota. Korvaus tästä tulee saada”, Tuppurainen sanoo.

Tuppurainen osallistuu tiistaina EU:n eurooppaministereiden eli yleisten asioiden ministerineuvoston kokoukseen Brysselissä.

Kokoomus kertoi tiistaina, että se aikoo esittää hallitukselle oman epäluottamus­lauseen energiayhtiö Uniperin tilanteeseen liittyen, kun eduskunta lähiaikoina keskustelee perussuomalaisten energiavälikysymyksestä.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Kai Mykkänen on aiemmin vaatinut, että Suomen pitää tarvittaessa olla valmis jopa haastamaan Saksa oikeuteen. Mykkäsen mukaan Saksa toimii EU-maiden hyväksymän Euroopan energiaperuskirjan ja kilpailusääntöjen vastaisesti.

Tuppurainen suhtautuu vaatimukseen epäillen.

”Sellaista vetoomustuomioistuinta ei EU:lla ole, johon tässä voitaisiin vedota”, Tuppurainen sanoo.

Hänen mukaansa Uniperilla on voimassa olevat sitovat kaasuntoimitussopimukset asiakkaidensa kanssa ja on Saksan kansalliseen päätöksentekovaltaan kuuluva kysymys, sivuuttaako Saksa omalla lainsäädännöllään nämä voimassa olevat sopimukset.

Eri uutistoimistojen tietojen mukaan Saksa ei välttämättä anna Uniperin siirtää myymänsä kaasun tuotantohintoja 90-prosenttisesti saksalaisten asiakkaiden maksettavaksi lokakuun alusta lähtien, kuten se vielä heinäkuussa lupasi.

”Se on Saksan kansallinen päätös eikä tähän löydy EU-tason keinoja vaikuttaa”, Tuppurainen sanoo.

Tuppuraiselta löytyy myös ymmärrystä Saksan toiminnalle. Hänen mukaansa Saksan ajautuminen hallitsemattomaan energiakriisiin voisi sysätä liikkeelle ”taloudellisen vahinkoaallon”, joka ei jättäisi Suomeakaan sivuun.

Tuppuraisen mukaan Suomen intressissä on löytää energiakriisiin Eurooppa-tason ratkaisuja muun muassa komission tuoreiden ehdotusten mukaisesti.

Eurooppaministereiden kokouksen pääaiheisiin kuuluu muun muassa keskustelu oikeusvaltioperiaatteesta tuoreen komission oikeusvaltioraportin pohjalta.

Sunnuntaina komissio kertoi laukaisevansa mekanismin, joka voi johtaa Unkarin EU-rahoituksen osittaiseen jäädyttämiseen oikeusvaltiorikkomusten takia. Unkari puolestaan on luvannut useita tähän liittyviä uudistuksia pelastaakseen rahoituksensa.

”Jos uudistukset eivät ole uskottavia eikä niitä uskottavasti toimeenpanna, niin komissiolle ei jää muuta mahdollisuutta kuin ottaa käyttöön oikeusvaltioehdollisuus eli leikata tai jäädyttää rahoitusta”, Tuppurainen sanoo.

Lopullisesti asian päättävät muut jäsenmaat.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen eduskunnassa syyskuussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat