Vasemmistoliiton Saramo: Kaikki ryhmän edustajat nyt sitoutuneita hallitus­yhteistyöhön ja sääntöjen mukaiset rangaistukset annettu

Viisi vasemmistoliiton kansanedustajaa äänesti maanantaina hallituksen yhdessä sopimaa potilasturvallisuuslakia vastaan.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo puhui toimittajille eduskunnassa torstaina.

22.9. 16:16 | Päivitetty 22.9. 16:57

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jussi Saramon mukaan kaikki puolueen kansanedustajat ovat nyt sitoutuneita hallitusyhteistyöhön ja ryhmän sääntöjen mukaiset rangaistustoimet on tehty.

Hän ei kuitenkaan vastannut toimittajille, millaiset rangaistukset potilasturvallisuuslakia vastaan äänestäneet viisi kansanedustajaa saivat. Saramon mukaan se on ryhmän sisäinen asia.

”En rupea niitä nyt sen enempää tässä käymään, mutta ryhmä jatkaa täysillä hallitustyötä, jos ja kun se on mahdollista”, hän sanoi toimittajille eduskunnassa.

Saramo sanoo eduskuntaryhmän olleen rangaistustoimista yksimielinen.

Hänen mukaansa vasemmistoliitto tekee nyt kaikkensa sen eteen, että luottamus saadaan muissa hallitusryhmissä takaisin ja se pysyy.

Vasemmistoliiton riveistä lakia vastaan äänestivät maanantaina Anna Kontula, Katja Hänninen, Markus Mustajärvi, Jari Myllykoski ja Suldaan Said Ahmed.

Saramon mukaan ryhmä ei tiedota sanktioista, mutta edustajat voivat itse kertoa jos haluavat. Hänninen poistui kokouksesta kommentoimatta kesken kaiken, ja Myllykoski ei tiennyt, minkä rangaistuksen hän oli saanut, koska tuli kokoukseen myöhässä.

”Oletettavaa on, että se on huomautus tai varoitus”, hän sanoi.

Muita vastaan äänestäneitä ei kokoushuoneesta nähty poistuvan.

Vasemmistoliitolla on 16 kansanedustajaa, heistä seitsemän äänesti lain puolesta ja neljä oli pois äänestyksestä. Ainakin yksi pois olleista on kertonut, että olisi äänestänyt lakia vastaan. Kurinpitotoimet kuitenkin kohdistuivat vain niihin, jotka äänestivät vastaan.

Saramo arveli, että tapahtuneesta jää jonkinlaisia arpia vasemmistoliiton sisälle, mutta luonnehti torstaina käytyä keskustelua kuitenkin rakentavaksi ja hyväksi.

”Uskon, että ryhmä tästä yhtenäisenä pääsee jatkamaan.”

Saramon mukaan prosessi oli poikkeuksellinen, koska potilasturvallisuuslaki piti tuoda kiireellä eduskuntaan.

”En halua sitä selitellä sen kummemmin, mutta tämmöinen tapaturma kävi ja tietysti lähdetään siitä, että toiste tämmöistä ei satu.”

Saramo myönsi, että prosessi ei ollut onnistunut ja sanoi, että siitä otetaan opiksi.

Lue lisää: Eduskunta hyväksyi potilas­turvallisuus­lain, vasemmisto­liitto jakautui – Grafiikka näyttää, miten kansan­edustajat äänestivät

Lue lisää: Omat vetivät maton puheen­johtaja Li Anderssonin alta

Lue lisää: Hallituskumppaneilta kovaa arvostelua vasemmistoliitolle: ”Sekoilua ja vastoin kaikkia pelisääntöjä”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat