Ydinvoimaa vastustaneet ympäristöjärjestöt hiljenivät aiheesta: ”Ydinvoimalat ovat olemassa oleva realiteetti”

Suomen keskeiset ympäristöjärjestöt pitivät aiemmin ydinvoimaa uhkana, mutta eivät pidä sen vastustamista nyt ajankohtaisena.

Greenpeace pystytti vuonna 2010 ydinvoimaa kritisoivan muistomerkin Helsingin Linnunlauluun.

20.9. 13:42

Ydinvoimaan kriittisesti suhtautuneet Suomen keskeiset ympäristöjärjestöt eivät koe asiaa enää uhkaavaksi, vaan osana ilmasto- ja energiakriisin ratkaisua.

Greenpeace ja Suomen luonnonsuojeluliitto odottavat tuulivoimasta kuitenkin ydinvoimaa suurempaa ratkaisijaa.

Ilmastokriisi ja Venäjän käymä energiasota Eurooppaa vastaan vaativat tehokkaita ja vähäpäästöisiä ratkaisuja energian tuottamiseksi. Ympäristöjärjestöjen kritiikin kohteena olleen ydinvoiman, ja erityisesti Olkiluoto 3 -ydinvoimalan, odotetaan helpottavan Suomen talven energiapulaa.

Ydinvoimaa vastustanut ympäristöjärjestö Greenpeace ei koe asiaa ajankohtaisena ongelmana Suomessa. Suurimpina huomion aiheina järjestössä nostetaan ilmastokriisin ratkaiseminen, päästöttömän energian lisääminen ja luonnon monimuotoisuuden kriisi.

Greenpeacen uutena Suomen maajohtajana tiistaina aloittanut Touko Sipiläinen kertoo suhtautuvansa ydinvoimaan käytännönläheisesti.

”Kiista ydinvoimasta ei ole tällä hetkellä ajankohtainen energiapolitiikan ja ilmaston näkökulmasta”, Sipiläinen sanoo.

Ydinvoimalat koetaan Suomen Greenpeacella edelleen hitaaksi ja kalliiksi rakentaa. Olkiluodon ydinvoimalan viivästymiset ja nousseet kustannukset ovat osaltaan vaikuttaneet mielikuvan syntyyn.

Sipiläisen mukaan heidän odotuksensa ovat voimakkaasti kasvavan tuulivoiman määrässä. Suomen kantaverkosta vastaava Fingrid vahvistaa tiedon, että tuulivoiman tuotantokapasiteetin odotetaan Suomessa ylittävän ydinvoiman vuoteen 2027 mennessä.

”Päästövähennyksiä täytyy saada mahdollisimman nopeasti, jotta vältytään katastrofaaliselta lämpenemiseltä”, Sipiläinen sanoo.

Vaikka järjestöt ovat edelleen tuulivoiman kaltaisten uusiutuvien energiamuotojen kannalla, koetaan ydinvoima välttämättömäksi energiamuodoksi ympäristökriisin ratkaisussa.

”Ydinvoimalat ovat olemassa oleva realiteetti. Ne ovat osa Suomen energiapalettia, pitipä siitä tai ei”, Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola sanoo.

Suomessa ydinvoiman vastustus on laskenut 20 prosenttiyksikköä vuodesta 1990, ilmenee Energiateollisuuden vuonna 2021teettämästä mielipidetutkimuksesta. Viime vuonna ydinvoiman vähentämisen kannalla oli 18 prosenttia kansasta. Tämän vuoden tutkimus julkaistaan loppuvuodesta.

Venäjän valtionyhtiö Rosatomin kanssa yhteistyössä suunnitellun Fennovoiman ydinvoimalahankkeen kaatuminen oli helpotus sitä vastustaneille. Fennovoiman ydinvoimala oli tarkoitus rakennuttaa Pyhäjoelle Pohjois-Pohjanmaalle.

Greenpeace oli mukana kampanjoimassa Fennovoimaa vastaan turvallisuus- ja muiden kysymysten vuoksi. Suomen luonnonsuojeluliitto kokee keskitetyt voimalaitokset uhaksi.

”Haasteina näissä on se, että ne ovat isoja keskitettyjä yksiköitä, hitaita rakentaa ja alttiita konflikteille, kuten Ukrainassa on huomattu”, Veistola sanoo.

Epäilystä herättää myös ydinpolttoaineen loppusijoitus ja miten se tuotetaan vastuullisesti. Loppusijoittamisen turvallisuus vaatii Greenpeacen mukaan erityistä tarkkuutta viranomaisilta.

”Tämä on asia, missä Suomi on ensimmäisenä liikkeellä, ja vaatii hurjaa tarkkuutta”, Sipiläinen sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat