Suomi pyytää EU:lta: Rajoilta käännytettävät venäläiset asetettava maahan­tulo­kieltoon tai viisumit mitätöitävä – estäisi pääsyn muihinkin maihin

HS:n tietojen mukaan kirjeen taustalla on ärsyyntyminen Viron toimintaan.

Nuijamaan rajanylitysasema syyskuussa.

20.9. 16:07 | Päivitetty 20.9. 19:08

Suomi on lähettänyt Euroopan komissiolle maanantaina kirjeen Venäjän kansalaisten viisumirajoituksista, tiedottaa ulkoministeriö.

Suomi haluaisi, että Schengen-alueen maat mitätöisivät tai kumoaisivat venäläisten viisumit tai asettaisivat heidät maahantulokieltoon samalla, kun ne käännyttävät heidät rajaltaan. Suomi pyytää komissiota suosittelemaan näin.

Jos yksi Schengen-maa on kumonnut tai mitätöinyt Venäjän kansalaisen viisumin tai asettanut tämän maahantulokieltoon, toiset maat voivat estää henkilön pääsyn maahan omalla rajallaan.

Tällöin perusteena on puuttuva viisumi tai Schengen-alueen maahantulokielto.

”Näin estetään samoilta henkilöiltä mahdollisuus yrittää pääsyä Schengen-alueelle jonkin muun maarajan tai lentoreitin kautta”, tiedotteessa todetaan.

”Emme esitä, että kaikkien venäläiset viisumit pitäisi kumota”, selventää konsulipäällikkö Jussi Tanner ulkoministeriöstä.

HS:n tietojen mukaan kirjeen taustalla on osin Suomen ärsyyntyminen tavasta, jolla Viro on kieltänyt venäläisten saapumisen turistiviisumeilla maahan.

Käytännössä Suomi siis toivoo, että esimerkiksi Puola ja Baltian maat leimaisivat rajan yli yrittäneen Venäjän kansalaisen passiin tiedon siitä, että häneltä on evätty pääsy maahan, mahdollisesti peruttu viisumi ja matkustaja on asetettu maahantulokieltoon.

Suomi haluaa, että jos Schengen-sopimuksen allekirjoittanut maa kieltää maahan pääsyn myös Suomen rajaviranomainen voivat sen havaita.

Viro käännyttää venäläiset mutta ei merkitse päätöstä tiettävästi mihinkään, jonka voisi Suomessa havaita. Päätös voisi olla maahantulon kieltäminen tai viisumin peruminen.

Se ei mitätöi eikä aseta käännyttämiään henkilöitä maahantulokieltoon vaan on vain ilmoittanut, että venäläiset turistit eivät pääse maahan, koska he ovat Virolle turvallisuusuhka. Tämä ei koske esimerkiksi perheenjäseniä.

Nyt Viron käännyttämät henkilöt voivat siirtyä Schengen-alueelle edelleen toimivalla viisumilla vaikkapa Suomen rajalla, vaikka yksi Schengen-maa eli Viro on jo evännyt pääsyn maahan.

Viron valitsema tie on Virolle sikäli helppo, ettei siitä voi valittaa toisin kuin jos maa virallisesti leimaisi viisumin mitättömäksi.

Viron hallitus on päättänyt, että kaikki venäläiset turistit ovat turvallisuusuhka. Suomella on käsitys, ettei päätöstä ole tehnyt Viron turvallisuusviranomaiset vaan poliitikot.

Ulkoministeriöstä ei kommentoida, onko väärin, että Viro ei toimi kuten Schengenin vapaan matkustamisen alueen sääntöjen mukaan olisi syytä toimia.

”Schengenissä pitäisi lähtökohtaisesti toimia yhteisten pelisääntöjen mukaisesti”, asiaan kommentoi rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö, eversti Matti Pitkäniitty.

Jo tälläkin hetkellä Suomi voi mahdollisesti kieltää venäläisiltä pääsyn maahan, jos käy ilmi, että Puola tai Baltia ovat kieltäneet maahan pääsyn.

Suomesta tuli maanantaina venäläisturisteille ainut maareitti Venäjältä EU:hun, kun Puolan, Viron, Latvian ja Liettuan päätös sulkea rajansa venäläisturisteilta astui voimaan.

Suomi esitti lisäksi maanantaina EU:n ulkoministerikokouksessa, että turistiviisumit tulisi ottaa EU:n pakotteiden piiriin. Tiedotteen mukaan Suomi pitää tärkeinä toimia EU:n yhteisen linjan aikaansaamiseksi Venäjän viisumirajoitusten osalta.

Ulkoministeriö myös jatkaa selvittämistä, pitäisikö Suomen laatia kansallinen lainsäädäntö, joka mahdollistaisi nykyistä tiukemmat säännöt venäläisille turisteille. Virossa tällainen laki on.

”Laissa on isoja periaatteellisia kysymyksiä, kuten se, ettei meillä ole aikaisemmin ollut kansallista pakotelainsäädäntöä. Olemme pyrkineet, että meillä on voimassa EU:n tai vaikkapa YK:n pakotteet. Nyt sitä selvitetään. Hyvän lainsäädännön turvaamiseksi siihen menee aikaa. Jo tekninen aikataulu alkaa tällä hallituskaudella olla aika mahdoton. Minä en usko, että se ehtii tällä hallituskaudella mitenkään voimaan”, Tanner sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat