Hallituskumppaneilta kovaa arvostelua vasemmistoliitolle: ”Sekoilua ja vastoin kaikkia pelisääntöjä”

Vasemmistoliitto saanee kuitenkin jatkaa hallituksessa. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo ei usko, että potilasturvallisuuslakia vastaan äänestäneitä edustajia erotetaan ryhmästä.

Eduskuntaryhmiensä puheenjohtajat Anders Adlercreutz (r), Antti Lindtman (sd), Jussi Saramo (vas) ja Eeva Kalli (kesk).

20.9. 17:56

Muiden hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat arvostelevat vasemmistoliiton toimintaa. Puolue saanee kuitenkin jatkaa hallituksessa sen sisäisten sääntöjen rikkomisesta huolimatta.

Viisi vasemmistoliiton kansanedustajaa äänesti maanantaina hallituksen yhdessä sopimaa potilasturvallisuuslakia vastaan, vaikka puolue oli monien käänteiden ja pitkien neuvotteluiden jälkeen luvannut tukea esitystä. Hoitajalakkojen rajoittamisen mahdollistava laki hyväksyttiin selvin lukemin.

”Olihan tämä sekoilua ja vastoin kaikkia pelisääntöjä. Huono alku syksylle. Ehkä se kuuluu vaaleja edeltävään aikaan, mutta jotta tämä laiva saataisiin maaliin, niin vasemmistoliiton päässä on ryhdistäydyttävä. Puolueen pitää suoristaa rivinsä”, vaatii Rkp:n Anders Adlercreutz.

Lue lisää: Omat vetivät maton puheen­johtaja Li Anderssonin alta

Keskustan eduskuntaryhmän tuore puheenjohtaja Eeva Kalli puolestaan sanoo, että vasemmistoliitossa ”varmasti käydään tiukka keskustelu”.

”On vasemmistoliiton ryhmän asia käydä keskustelua ja vetää johtopäätökset siitä, pystyvätkö he jatkamaan hallituksessa vai eivät. Ja tietysti pääministeripuolue Sdp kantaa tästä kokonaisuudesta vastuun.”

Sdp:n eduskuntaryhmää johtava Antti Lindtman katsoo, että pallo on nyt vasemmistoliitolla.

”Kukaan ei lähde ulkopuolelta kertomaan, mitä heidän pitää tehdä. Katse kohdistuu nyt siihen, miten vasemmistoliitto tämän käsittelee. Eli miten he osoittavat sen, ovatko he kykeneviä toimimaan hallituksessa. Ei ole millekään hallitukselle kestävä tie, että eri ryhmissä iso osa edustajista ryhtyisi ottamaan itselleen erivapauksia.”

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo uskoo, että puolue pystyy jatkamaan hallitusyhteistyötä.

”Emmeköhän me kykene. Meillä vastaan äänestäneistäkin edustajista osa piti heti sellaisia puheenvuoroja, että he ovat sitoutuneet hallitusohjelmaan ja -yhteistyöhön ja tämä tilanne oli täysin poikkeuksellinen. Tilanteen poikkeuksellisuus ei tietenkään vapauta velvollisuudesta tukea hallituksen esityksiä”, Saramo toteaa.

Hän ei kommentoi, mitä seurauksia vastaan äänestäneille edustajille mahdollisesti koituu. Ryhmä käsittelee asiaa kokouksessaan torstaina. Saramo ei pidä todennäköisenä, että säännöistä livenneitä kansanedustajia erotettaisiin ryhmästä.

”En usko sellaiseen. Torstaina meillä on normaali kokous, ja mennään normaaleilla prosesseilla.”

Saramo sanoo yllättyneensä siitä, kuinka moni edustaja äänesti hallitussopua ja ryhmän päätöstä vastaan.

”Itse arvioin niin, että kannatti taistella potilasturvallisuuslain parantamisen puolesta loppuun asti. Tietysti paljon tulee sellaistakin palautetta, että olisi pitänyt erota hallituksesta. Itse en ajattele niin. Kuka siitä olisi hyötynyt? Eivät ainakaan hoitajat.”

Saramo toivoo, että vasemmistoliiton toiminnasta huolimatta hallituspuolueiden keskinäinen luottamus voidaan vielä pelastaa.

”Nyt sitä luottamusta rakennetaan. Hallituksella on vielä monta meillekin tärkeää esitystä tulossa”, hän sanoo.

HS ei tavoittanut vihreiden eduskuntaryhmää johtavaa Atte Harjannetta tiistaina kommentoimaan aihetta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat