Kaikkosen mukaan Suomen lähialueilla ei ole syytä huoleen: ”Aina tarpeen mukaan valmiuttakin säädellään”

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) mukaan Venäjän osittainen liikekannallepano tarkoittaa, että sota jatkuu vielä pitkään.

21.9. 14:16

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) mukaan tilanne Suomen lähialueilla on rauhallinen huolimatta keskiviikkona tulleesta ilmoituksesta, jonka mukaan Venäjä aloittaa osittaisen liikekannallepanon.

”Ei ole mitään välitöntä syytä huoleen lähialueillamme”, Kaikkonen sanoi toimittajille eduskunnassa keskiviikkona.

Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti keskiviikkona maassa osittaisen liikekannallepanon. Liikekannallepano tarkoittaa valtion asevoimien määräämistä taisteluvalmiuteen.

Kaikkosen mukaan Suomen Puolustusvoimien valmius on hyvä ja suomalaiset voivat luottaa niihin. Hän nosti esiin, että Suomen lähellä normaalisti olevista Venäjän joukoista suurin osa on siirretty Ukrainaan tai sen lähelle.

”Aina tarpeen mukaan valmiuttakin säädellään”, Kaikkonen sanoi.

Kaikkosen mukaan osittainen liikekannallepano Venäjällä ei tullut yllätyksenä ja siihen osattiin varautua. Hänen mielestään Kaikkosen mukaan Venäjän toimet kertovat siitä, että sillä on vaikeuksia saavuttaa tavoitteitaan nykyisillä joukoilla.

Kaikkosen mukaan lisäjoukkojen saaminen kuitenkaan ei ole Venäjälle helppoa ja sotilaiden varustaminen ja kouluttaminen tulee viemään kuukausia.

Hänen mielestään uutinen liikekannallepanosta ei anna merkkejä siitä, että sota olisi kuitenkaan lähiaikoina loppumassa.

"Pikemminkin saamme varautua siihen, että sota Euroopassa jatkuu pitkään.”

Suomen aseapu Ukrainaan jatkuu, Kaikkonen sanoo. Hänen mukaansa apua kaivattaisiin kuitenkin enemmän myös puolustusteollisuudelta.

Kaikkosen mukaan aseapua olisi helpompaa antaa Ukrainaan, jos sitä voitaisiin paikata nopeasti omalla tuotannolla.

”Sen kyllä voin todeta omana näkökulmanani, että valitettavan hitaalta tuntuu puolustusteollisuuden reagoiminen asiaan”, hän sanoo.

Kaikkonen aikoo tavata kotimaisia puolustusteollisuuden edustajia aiheesta.

Liikekannallepano on kiihdyttänyt keskustelua siitä, voidaanko venäläisille turisteille sallia pääsy Suomeen. Suomi myöntää jo nyt selvästi vähemmän turistiviisumeita kuin aiemmin, mutta osa poliitikoista on vaatinut niitä kiellettäväksi lähes täysin.

Kaikkosen mielestä Suomen linjaa venäläisten turistiviisumeiden myöntämisessä voisi kiristää.

"Oma näkemykseni on se, että tiukemmalle viisumilinjalle olisi kyllä perusteita", Kaikkonen sanoi.

Kaikkoselta kysyttiin eduskunnassa, onko jollain tavalla varauduttu siihen, että osa venäläisistä haluaisi paeta tilannetta Suomen kautta. Tästä ei Kaikkosen mukaan ole ainakaan vielä merkkejä.

”Rajalla on rauhallista, Rajavartiolaitos tietysti tilannetta seuraa. Tuskin mitään äkillisiä muutoksia on luvassa”, Kaikkonen sanoo.

Ulkoministeriöstä kerrottiin keskiviikkona Kaikkosen kommenttien jälkeen, että venäläisiä asevelvollisikäisiä miehiä pyrkii nyt pois Venäjältä kasvavissa määrin. Ilmiö näkyy myös Suomeen tulevissa viisumihakemuksissa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat