Ulkoministeriö: Asevelvollis­ikäisiä venäläis­miehiä pyrkii Venäjältä Suomeen yhä enemmän

Ulkoministeriön konsuliosastolla uskotaan, että Venäjän liikekannallepano kasvattaa entisestään jo havaittua ilmiötä.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner kuvattiin viime vuoden elokuussa.

21.9. 13:06 | Päivitetty 21.9. 14:10

Venäläisiä asevelvollisikäisiä miehiä pyrkii nyt pois Venäjältä kasvavissa määrin, ja ilmiö näkyy myös Suomeen tulevissa viisumihakemuksissa, kertoo ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner.

”Se on lisääntynyt merkittävästi”, hän toteaa HS:lle.

”Tulee hakemuksia, joissa näkyy, että on pyrkimys päästä pois Venäjältä ja paluuehto ei täyty. Silloin viisumipäätös on kielteinen.”

Tanner muistuttaa, että tässäkin asiassa on seurattava lakia, vaikka joku voisi ajatella, että Ukrainan sotaponnistelujen kannalta venäläisten asevelvollisten pako Venäjältä voisi olla hyväkin asia.

”Ei se ole halusta kiinni, tässäkään asiassa”, hän sanoo.

”Jos asiakirjoissa on epäselvyyksiä tai paluuehto ei täyty, viisumia ei myönnetä.”

Tanner on vakuuttunut, että Venäjän julistama osittainen liikekannallepano tulee vain voimistamaan ilmiötä. Kun HS keskiviikkona tavoitti Tannerin, konsuliosastolla pidettiin kokousta nimenomaan liikekannallepanon vaikutuksiin liittyen.

Vaikka liikekannallepano koskee vain hyvin pientä osaa reserviläisistä, pelotevaikutus voi olla suurempi. Venäläiset miehet eivät voi tietää, ollaanko liikekannallepanoa jossain kohtaa laajentamassa nyt kun ensimmäinen askel on otettu.

Venäläismedian, esimerkiksi Meduzan Telegram-kanavan mukaan, Putinin keskiviikkoaamuisen esiintymisen jälkeen kaikki suorat lennot Venäjältä Istanbuliin Turkkiin ja Jerevaniin Armeniaan olisi myyty loppuun.

Lue lisää: Loppuun­myydyt suorat lennot Istanbuliin ja Jerevaniin, opposition mielen­osoitus­valmistelut – Näin venäläiset reagoivat Putinin ilmoitukseen

Lue lisää: Mitä Venäjän osittainen liike­kannalle­pano käytännössä tarkoittaa? Pekka Toveri ei usko, että Venäjä saa joukkoja kasaan

Lue lisää: Venäjän osittainen liike­kannalle­pano tuo Suomellekin ”uusia arvaamattomuus­tekijöitä”, arvioi Jussi Halla-aho

Lue lisää: Suomen näkökulmasta Venäjän osittainen liike­kannalle­pano ”ei ole leikin asia”, sanoo Mika Aaltola – Aleksanteri-instituutin johtajan mukaan julistus voi kääntyä jopa Putinia vastaan

Toinen esiin nouseva kysymys liittyy Venäjän kansalaisten Suomessa aiheuttamaan turvallisuusuhkaan. Baltian maat ja Puola ovat kiristäneet venäläisten maahanpääsyä vedoten siihen, että ne pitävät venäläisiä turvallisuusuhkana.

Suomessa ei ole haluttu ainakaan vielä tehdä sellaista tulkintaa, että kaikki venäläiset olisivat automaattisesti turvallisuusuhka.

Muuttuuko tämä tulkinta liikekannallepanon myötä?

”Se analyysi tehdään huolellisesti eri viranomaisia kuullen”, Tanner sanoo. ”Voi ajatella, että laajempi joukko tulee sen piiriin, mutta en lähde sitä ennakoimaan.”

Tannerin mukaan tulkintoja tarkistetaan jatkuvasti tilanteen mukaan. Mitään aikarajaa nyt mahdollisesti tehtäville muutoksille ei ole.

Konsulipäällikön mukaan Baltian maiden rajaratkaisuista on välittynyt julkisuudessa harhaanjohtava kuva. ”Olisi hyvä, jos leviäisi ymmärrys, että ei raja ole sielläkään kiinni.”

Baltian maihinkin saapuu yhä maita pitkin merkittäviä määriä venäläisiä, vaikka sääntöjä onkin tiukennettu.

Tanner myös toteaa, että toistaiseksi Suomen rajalla ei ole näkynyt mitään sellaista ryntäystä, josta pitäisi huolestua.

”Suomeen tulo vaatii voimassa olevan viisumin, ja niitä on nyt hankala saada. Enemmän Venäjältä lähdetään viisumivapaisiin maihin.”

Venäjällä hyvin monet ihmiset hankkivat nyt muiden maiden passeja.

”Siellä on nyt valtava kysyntä minkä tahansa maan passille, jos se vain on mahdollista.”

Oppositiosta vaadittiin hallitusta nopeisiin toimiin uudessa tilanteessa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vaati itärajan panemista kiinni ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo venäläisten turistiviisumien myöntämisen lopettamista.

Purra ehdotti, että Suomen pitäisi hyödyntää heinäkuussa hyväksytyn rajavartiolain uusia pykäliä. Lakiin tehtiin tuolloin muutos, jolla pyrittiin vastaamaan esimerkiksi tilanteisiin, joissa Venäjä käyttäisi turva­paikan­hakijoita niin sanotun hybridi­operaation välineenä.

”Tätä on hyödynnettävä heti, ensisijaisena toimenpiteenä. Massoja ei saa päästää rajan yli, olipa varsinainen syy sitten mikä tahansa”, Purra sanoi tiedotteen mukaan.

”Putin totta kai tietää kansan liikehdinnän seuraavan liikekannallepanosta. Välineellistämisen ja ei-välineellistämisen raja on hiuksenhieno.”

Orpo puolestaan kirjoitti Twitterissä, että venäläisten matkailu Suomeen on lopetettava välittömästi.

Lue lisää: Ulkoministeri Haavisto pitää mahdollisena, että EU kieltää venäläisten turistiviisumit kokonaan – ”Olemme valmiit tiukennuksiin”

Lue lisää: Suomi pyytää EU:lta: Rajoilta käännytettävät venäläiset asetettava maahan­tulo­kieltoon tai viisumit mitätöitävä – estäisi pääsyn muihinkin maihin

Muokkaus 21.9. klo 14.09: Lisätty uutiseen perussuomalaisten ja kokoomuksen vaatimukset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat