Ohisalo ehdottaa: Kansalaisia pitäisi varoittaa sähkön hinta­piikeistä tekstiviesteillä – Itä-Suomen tuulivoimalle myös uutta toivoa

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo kertoi ratkaisuehdotuksistaan energiakriisiin keskiviikkona Valtioneuvoston linnassa.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr) uskoo Venäjän käyttävän propagandassaan hyödyksi Euroopan tulevan talven energia-ahdinkoa.

21.9. 17:05

Itä-Suomen tuulivoimarakentamista yritetään saada vauhtiin tammikuussa valmistuvalla selvityksellä, ja kansalaisille ja yrityksille tulee tarjolle valtion takaamia lainoja energiaremontteihin kuten maalämmön asentamiseen.

Ensi talvena voisi olla luvassa myös tekstiviestejä, jotka varoittaisivat kansalaisia kalleimman sähkön tunneista ja laskisivat näin hetkellisesti sähkön kulutusta ja sitä kautta myös sen hintaa.

Nämä keinot tulivat esiin, kun ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr) piti keskiviikkona ilmasto- ja energia-asioita käsittelevän tiedotustilaisuuden Valtioneuvoston linnassa.

Ohisalo oli huolissaan siitä, miten Venäjä käyttää tulevaa niukan energian talvea hyväkseen infosodassaan Euroopassa.

”Putin väittää propagandassaan, että vihreä siirtymä on syynä energian hintaan. Se ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa”, hän sanoi.

Suurin välitön syy kalliisiin energianhintoihin on Euroopan riippuvuus Venäjän maakaasusta ja Venäjän Ukrainassa aloittama sota, jonka vuoksi kaasuvirrat Venäjältä ovat katkenneet.

Lue lisää: Onko korkeiden sähkön hintojen syy vihreä siirtymä, markkinat vai Venäjä? Näin asiantuntijat arvioivat

Ohisalo muistutti, että Venäjän hyökkäyksestä alkanut tilanne vaatii eurooppalaisiltakin uhrauksia.

”Se minkä ukrainalaiset maksavat hengellään, me maksamme kukkarollamme.”

Yksi tiedotustilaisuuden uutinen oli Ohisalon maininta selvityksestä, jolla yritetään ratkaista Itä-Suomen tuulivoimarakentamisen ongelmaa.

Itä-Suomen kunnilla olisi halua ottaa mailleen tuulimyllyjä, mutta lupien myöntämistä ovat estäneet puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen huolet tutkajärjestelmien häiriintymisestä.

Selvityksen tekee kenraaliluutnantti Arto Räty, ja sen on määrä valmistua tammikuun lopussa. Rätyn tehtävä on selvittää, olisiko kysymys ratkaistavissa nykyteknologialla ilman rajaturvallisuuden vaarantamista.

Selvityksessä tullaan katsomaan, miten ongelmaa on muissa Venäjän naapurimaissa ratkottu.

”Olen kantanut huolta siitä, että tämä on kestänyt niin pitkään. On hyvä, että nyt saadaan osapuolet saman pöydän ääreen”, Ohisalo sanoo.

Ohisalon mielestä tuulivoiman rakentamisessa Itä-Suomeen olisi paljon potentiaalia.

”Länsi-Suomessa sillä on saatu työllisyyttä ja kestävää ja halvempaa energiaa.”

Ohisalon mukaan itäsuomalainen tuulivoima auttaisi tasaamaan tuulisähkön tarjonnan vaihteluita. ”Itä-Suomessa voi hyvinkin tuulla, kun Länsi-Suomessa on tyyntä.”

Tuulivoimaloita Tornion taivaanrannassa elokuussa. Suomen tuulivoima keskittyy maan läntiselle puoliskolle.

Akuutimpana keinona tulevan talven hintapiikkeihin Ohisalo ehdotti myös tekstiviestejä. Sähkön kuluttajille voitaisiin lähettää varoitustekstiviesti hetkinä, jolloin sähkön hinta uhkaa nousta erityisen kalliiksi.

”Tämä voi kuulostaa pieneltä asialta, mutta tällaiset ovat toimineet maailmalla hyvin”, Ohisalo sanoi. Ohisalon mukaan hyviä kokemuksia on saatu esimerkiksi Kaliforniasta.

Sähkömarkkina toimii niin, että hyvin pienikin kulutuksen väheneminen huipputunteina voi laskea sähkön hintaa paljon. Tämän vuoksi tekstareihin reagoiminen voisi pienentää kaikkien sähkölaskuja.

”Ei kuitenkaan ole tarkoitus, että vastuu säästöistä kaatuu vain ihmisten harteille”, Ohisalo sanoi.

Hän nosti esiin yrityksiä, kuten K-ryhmän ja Sokos-hotellit, jotka ovat luvanneet pienentää sähkönkulutustaan merkittävästi.

Lyhyellä aikavälillä kulutusjoustot ovat lähes ainoa tapa pienentää sähkölaskuja, koska uuden sähköntuotannon rakentaminen ja energiaremontit vievät aikaa.

Ohisalon kolmas keino olisivat valtion takaamat ”energiaomavaraisuuslainat”.

Ne olisivat valtion takaamia lainoja, joilla yksityiset henkilöt, taloyhtiöt ja yritykset voisivat tehdä puhtaaseen energiaan liittyviä investointeja. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi maalämmön, aurinkopaneelien tai sähköauton latauspisteen asentamista.

Energiaremontteihin ja lämmitysjärjestelmien vaihtoon saa jo nyt tukia ely-keskuksilta ja asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta (ARA). Ohisalon mukaan lainoillekin on silti tarvetta.

”Monilla taloyhtiöllä, pienillä yrityksillä ja talouksilla ei ole mahdollisuuksia tehdä tällaisia investointeja, vaikka ne maksaisivatkin itsensä takaisin. Siksi tällainen laininstrumentti on luotu.”

Takauksiin on varattu 700 miljoonaa euroa ja neuvotteluja pankkien kanssa käydään parhaillaan, jotta ne ottaisivat lainat tuotteikseen. Ohisalon mukaan tavoite on, että energiaomavaraisuuslainoja päästäisin jakamaan ensi vuoden alusta lähtien.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat