Presidentti Niinistö: Venäjän arvaamattomuus ja ydin­aseiden uhka korostuvat, koska Putin ”ei ole mikään tappion myöntäjä”

Niinistö kiinnitti huomiota Vladimir Putinin lisääntyneeseen lännen vastaiseen retoriikkaan. ”Yhä useammin kuulemme väitteen, että Venäjä taistelee tässä länttä vastaan. Mekin olemme osa länttä.”

Presidentti Sauli Niinistö

21.9. 16:23 | Päivitetty 21.9. 17:37

New York

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Venäjän keskiviikkona ilmoittama osittainen liikekannallepano ja puheet ydinaseista kertovat siitä, että tilanne Ukrainassa eskaloituu.

”On varsin huolestuttavaa, kun eskalaatioprosessi lähtee liikkeelle. Se ei yleensä helposti pysähdy, vaan pyrkii kertautumaan”, hän sanoi puhuessaan toimittajille New Yorkissa.

Niinistö totesi olevansa huolissaan esimerkiksi tavasta, jolla Venäjän presidentti Vladimir Putin on vihjaillut ydinaseista. Hän kuvasi sitä vaaralliseksi.

”Onko se sitten bluffia vai ei? Tuntien jossain määrin Putinin ajatuksia ja sisempääkin ajattelua... Ei hän ole mikään tappion myöntäjä. Se tekee tästä arvaamattoman tilanteen”, Niinistö sanoi.

Hän totesi kuitenkin, ettei usko Venäjän päätyvän ydinaseen käyttämiseen.

”Mutta aivan selvää on, että Venäjällä on sellaista asearsenaalia, jota ei ole vielä käytetty. Muutakin kuin ydinaseita: kemiallisia aseita, tuhoavampia pommeja”, Niinistö sanoi.

Niinistö nosti esille myös Putinin koventuneen retoriikan ja entisestään lisääntyneen länsivastaisuuden.

”Yhä useammin kuulemme, että Venäjä taistelee länttä vastaan. Mekin olemme osa länttä”, Niinistö totesi.

Hän arvioi, että Kremlissä pyritään nyt kääntämään kansalaismielipide vahvemmin sodan puolelle. Tähän hän katsoi Venäjän pyrkivän myös niin sanotuilla ”kansanäänestyksillä”, joilla neljä Venäjän miehittämää ukrainalaisaluetta liitettäisiin osaksi Venäjää.

"Sitten ne alueet ovatkin omia ja muut hyökkäävätkin sinne. Pyritään luomaan isänmaallista puolustuksen henkeä”, Niinistö totesi.

Suomen tilanteeseen Venäjän toimilla ei ole välitöntä muutosta, Niinistö arvioi.

”Meillä on tarkka seuranta ja riittävä valmius”, hän sanoi.

Niinistön mukaan Suomen rajalla ei ole ”mitään poikkeuksellista meneillään”, mutta tilannetta seurataan tiiviisti. Presidentin mukaan on nyt syytä miettiä, miten reagoida asevelvollisuusikäisiin venäläisiin, joita voi pyrkiä enenevissä määrin Suomeen.

”Joudutaan kysymään, onko se peruste turvapaikalle, että välttää asevelvollisuuden maassa, joka toimii tuomittavasti”, Niinistö totesi. Hän ei halunnut ottaa asiaan vielä kantaa ja totesi, että tilanteessa on ”yksityiskohtaisia eroja”.

Niinistö kaipasi myös hyvin pikaista EU-tason keskustelua ja yhteistä linjaa myös turistiviisumeista.

”Tuntuu vähän omituiselta, jos osassa EU-maista täysin vapaasti myönnetään turistiviisumeja.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat