HS:n tiedot: Suomi saattaa estää venäläisten saapumisen Suomeen vetoamalla kansain­välisiin suhteisiin

Suomella on kova paine tiukentaa viisumikäytäntöjään Venäjän keskiviikkoisen liikekannallepanon jälkeen.

Venäläisiä matkailijoita tulossa Suomeen Nuijamaan raja-asemalla Lappeenrannassa 15. heinäkuuta 2022.

22.9. 15:28 | Päivitetty 22.9. 20:16

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Suomi saattaa tiukentaa merkittävästi venäläisten maahanpääsyä vetoamalla Suomen kansainvälisten suhteiden heikentymiseen.

Ulkoministeriö, sisäministeriö ja Rajavartiolaitos ovat pitkin torstaita etsineet laillista keinoa rajoittaa venäläisten maahantuloa entisestään.

Poliittinen paine siihen on kova: Hallitus on jo pitkään vakuuttanut, että se haluaisi kiristää venäläisten maahanpääsyä, mutta raja on vain pysynyt auki.

Lue lisää: Hallitus ei saa suljettua itärajaa turisteilta, ja se käy sille yhä kiusallisemmaksi

Pohdinnassa on useita keinoja, kuten kokonaan uusi lainsääntö, rajalain 16. pykälän käyttö tai Schengen-säännösten uusi tulkinta.

Yksi neuvottelujen varteenotettavimmista keinoista on toteuttaa tiukennus Schengen-säännöksiin liittyvällä kansainvälisyyspykälällä.

Sen perusteella voi estää kolmannen maan kansalaisen pääsyn maahan siksi, että tulo aiheuttaa vastaanottavalle maalle kansainvälistä haittaa.

Tällä tavalla Suomi saattaisi pystyä estämään laajasti venäläisten saapumisen Suomeen ilman, että suojelupoliisi tulkitsee kategorisesti kaikkien venäläisten olevan turvallisuusuhka.

Näin ylirajavartija Jari Huttunen Vaalimaan rajatarkastusasemalta kertoi rajaliikenteen tilasta torstaina:

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoo HS:lle, että jos Suomi aikoo vedota kansainvälisiin suhteisiin, se vaatii laajan kokonaisarvion, jonka tekemisessä ulkoministeriöllä on keskeinen rooli. Arviossa suojelupoliisilla voi olla jokin rooli, mutta pääarvion tekee ulkoministeriö.

Miten venäläisten tulo Suomeen uhkaa Suomen kansainvälisiä suhteita?

”Sen määrittely on ulkoministeriön asia. Säännöksen mukaan voidaan torjua henkilö, joka aiheuttaa ulkopoliittista hässäkkää tai diplomaattisen konfliktin”, Pöysti sanoo.

”En halua ottaa tähän kantaa, mutta se voi vaikuttaa meidän suhteisiin kumppanimaihin, jos laajamittaisesti meitä epäystävälliseksi luokittelevan kolmannen maan kansallinen kulkee Suomen kautta toiseen maahan.”

Voisiko tällä perusteella kieltää periaatteessa kaikilta venäläisiltä tulon Suomeen, jos jätetään pois poikkeustapaukset, kuten esimerkiksi perhesyistä tulevat?

”Sellainen pohdinta on kesken. Tämä säännös on lähtenyt yksilöharkinnasta, mutta siinä ei suljeta pois kollektiivista perustaa.”

Pöysti sanoo, että useampi EU-maa on jo käyttänyt kollektiiviperustetta. Näitä ovat Baltian maat ja Puola.

”Vaikka tätä säännöstä on käytännössä aikaisemmin sovelluttu vain yksilöperusteella, nyt on ehkä syntynyt uusi valtiokäytäntö, mihin komissio ei ole ainakaan julkisesti reagoinut.”

Olisiko tämä sama peruste, jolla Baltian maat ja Puola ovat kieltäneet venäläisten turistien saapumisen maahansa?

”Käytännössä aika lailla sama.”

Pääministeri Sanna Marin (sd) vakuutti torstaina, että hallituksella on selkeä tahto lopettaa venäläisten matkailijoiden tulo Suomeen. Sen toteuttaminen on kuitenkin ”mutkikasta”, hän totesi eduskunnassa toimittajille.

Viime viikolla Marin arvioi, ettei turistien tulon estäminen onnistu, koska virkavastuulla asiaa arvioivat viranomaiset eivät katso jokaisen venäläisturistin muodostavan turvallisuusuhkaa.

Torstaina hän sanoi, että Venäjältä tulevat viestit vaativat suomalaisviranomaisilta uutta arviota turvallisuusriskeistä ja -uhista. Hänen mukaansa valtion johto kokoontuu lähipäivinä käsittelemään turvallisuustilannetta.

Tilanne muuttui keskiviikkona, kun Venäjä julisti osittaisen liikekannallepanon. Marin viittasi myös siihen, että Venäjä katsoo nyt käyvänsä sotaa koko länttä vastaan. Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi keskiviikkoaamuna pitämässään puheessa, että venäläiset eivät taistele ainoastaan ukrainalaisia vastaan vaan torjuvat myös ”kollektiivisen Lännen koko sotilaallista koneistoa”.

Marin piti tätä vakavana viestinä.

Viro ja muut Baltian maat ilmoittivat aikaisemmin syyskuussa, etteivät ne tämän viikon maanantaista lähtien päästä enää minkään EU-maan myöntämällä turistiviisumilla venäläisiä maahan. Ne perustelevat tätä sillä, että venäläiset ovat turvallisuusuhka.

Marinin mukaan Schengen-sääntöjen nojalla venäläisten maahantulo voitaisiin estää myös Suomessa, jos myös Suomen viranomaiset tulkitsisivat heidät turvallisuusuhaksi.

Baltian maiden tiukalta vaikuttava päätös ei tosiasiassa ole vähentänyt venäläisten saapumista Viroon kuin noin kymmenen prosenttia. Määrä on vähentynyt parilla sadalla henkilöllä aiemmasta parista tuhannesta. Syynä on, että muun muassa perhesyistä venäläiset pääsevät kuitenkin yhä rajan yli.

Yksi tapa estää venäläisten maahantuloa olisi laatia erillislaki. Sitä ei kuitenkaan saataisi kovin nopeasti voimaan. Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner ilmoitti tiistaina, että Suomen oma pakotelaki tuskin ehtisi voimaan enää tällä hallituskaudella.

Venäläisten saapumista voisi mahdollisesti vähentää nopeasti myös rajalain 16. pykälää käyttämällä.

”Valtioneuvosto voi päättää rajanylityspaikan sulkemisesta tai rajanylitysliikenteen rajoittamisesta määräajaksi tai toistaiseksi, jos sulkeminen tai rajoittaminen on välttämätöntä vakavan yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan uhan torjumiseksi”, pykälässä lukee.

Kyseessä on sama pykälä, jota käytettiin, kun Suomen rajat suljettiin koronapandemian aikana. Se kuitenkin todennäköisesti vaatisi turvallisuusviranomaisten, etenkin suojelupoliisin lausunnon, että venäläiset turistit ovat turvallisuusuhka Suomelle.

Suomessa turvallisuusarvion tekevät turvallisuusviranomaiset kuten suojelupoliisi, Puolustusvoimat ja rajaviranomaiset. Keskeisimmässä asema on suojelupoliisi.

Marin korosti, ettei hän voi pääministerinä määrätä viranomaisia, vaan he tekevät itsenäistä arviointia.

”Me elämme oikeusvaltiossa”, hän sanoi.

”Jos hallitus voi auttaa, olemme siihen valmiita.”

Ulkoministeriön käsityksen mukaan Virossa turvallisuusviranomaiset eivät ole tehneet uhka-arviota, vaan päätöksen ovat tehneet Viron hallituksen poliitikot.

Aikaisemmin Suomen hallitus on vähentänyt venäläisille myönnettävien turistiviisumien määrän kymmeneen prosenttiin aikaisemmasta. Tämän päätöksen vaikutus ei vielä näy tilastoissa, koska viisumeita vasta myönnetään.

Suomeen saapui viime viikon keskiviikkona noin 3 100 venäläistä, mutta eilen määrä oli noussut jo noin 4 800:een. Syyksi arvellaan sitä, että osa venäläisistä pakenee, jotta he eivät joudu sotimaan Ukrainaan.

Video näyttää, kuinka autojono muodostui rajalle keskiviikon ja torstain välisenä yönä:

Lue lisää: Itärajan liikenne vilkastui yön aikana – Video näyttää, kuinka Vaalimaalle ilmestyi yöllä jono

Lue lisää: Ulkoministeriö: Asevelvollis­ikäisiä venäläis­miehiä pyrkii Venäjältä Suomeen yhä enemmän

Lue lisää: Suomi pyytää EU:lta: Rajoilta käännytettävät venäläiset asetettava maahan­tulo­kieltoon tai viisumit mitätöitävä – estäisi pääsyn muihinkin maihin

Lue lisää: Sisäministeri Mikkonen: Suomen itä­rajaa ei tarvetta sulkea, liikenne­määrät ovat tavanomaisia

Muokkaus 22.9.2022 kello 16.40: Otsikosta on poistettu tieto, että Suomi ehkä kertoo uusista viisumikäytännöistä torstaina.

Muokkaus 22.9. kello 20.13: Päivitetty uutiseen pääministeri Marinin tiedotustilaisuuden antia ja HS:n tiedot Schengen-säännösten kansainvälisyyspykälän mahdollisesta käytöstä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat