Pääministeri Marin: Maahan­muuttoviraston uudistus on aloitettava jo tämän hallituksen aikana

Maahanmuuttoviraston uudistaminen pitäisi aloittaa vielä tällä hallituskaudella, sanovat pääministeri Sanna Marin ja valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Pääministeri Sanna Marin osallistui keskiviikkona Taloudenpuolustuskurssin puheenjohtajatenttiin.

22.9. 10:11

Hallitus käy keskusteluja Maahanmuuttoviraston rakenteiden uudistamisesta. Asiaa halutaan edistää vielä tällä vaalikaudella, kertoivat pääministeri Sanna Marin (sd) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) keskiviikkona.

Marin ja Saarikko osallistuivat HS:n järjestämään puheenjohtajapaneeliin keskiviikkoiltana. Keskustelussa Saarikko puhui työperäisen maahanmuuton lisäämisen tärkeydestä.

”Mielestäni sitä pitää lisätä konkreettisesti niin, että vaikka vielä tällä vaalikaudella laitetaan liikkeelle iso pyörä pyörimään sen eteen, että meidän maahanmuuttoviranomaisemme rakenne muutetaan”, Saarikko sanoi.

”Viranomainen, jonka tehtävänä on tutkia maahantulon esteistä. Miten ihmeessä se voisi olla viranomainen, joka kykenee toivottamaan tervetulleeksi sen työvoiman, jota tämä maa tarvitsee?”

Pääministeri Marin sanoi, että asiasta on keskusteltu hallituspuolueiden kesken paljon.

”Olen samaa mieltä ministeri Saarikon kanssa siitä, että tämä työ pitää aloittaa tällä hallituskaudella. Tällä asialla on kiire”, Marin totesi.

Saarikon mukaan tarvitaan Maahanmuuttoviraston ”palastelua” ja uusi viranomainen. Saarikko on puhunut myös aiemmin viraston rakenteiden räjäyttämisestä.

Uudistustarpeista on puhunut myös esimerkiksi Maahanmuuttoviraston ylijohtajan tehtävän jättänyt Jari Kähkönen. Hän sanoi keväällä erotessaan tiedotteessa, että virasto kaipaa ripeää uudistumista.

”Suomen maahanmuuttojärjestelmä on rakennettu eri lähtökohdista kuin tämän hetken yhteiskunnalliset tarpeet. Kyse ei ole vain yhdestä virastosta, vaan laajasta kokonaisuudesta eri toimijoita julkishallinnon eri tasoilla ja osin koko yhteiskunnallisessa ilmapiirissä”, Kähkönen sanoi.

Maahanmuuttovirasto käsittelee ja ratkaisee ulkomaalaisten työ-, opiskelu- ja perhesidelupa-asioita sekä kansainvälistä suojelua ja kansalaisuutta koskevia kysymyksiä. Virasto esimerkiksi ylläpitää vastaanottojärjestelmää.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat