Kansanedustajien mielestä armeijan välttely Venäjällä voisi olla turva­paikka­peruste Suomessa: ”Nyt on oikea hetki pohtia asiaa”

Sekä hallituksen että opposition kansanedustajien mielestä Suomi voisi harkita turvapaikan myöntämistä asevelvollisuusikäiselle venäläiselle, jos tämä pakenee maasta armeijakomennusta.

Kansanedustajat Saara Hyrkkö (vasemmalla), Erkki Tuomioja ja Elina Valtonen pitävät mahdollisena, että Suomi myöntäisi turvapaikan asevelvollisuusikäiselle venäläiselle, jos hän pakenee armeijakomennusta.

23.9. 2:00 | Päivitetty 23.9. 13:05

Suomi voisi myöntää turvapaikan asevelvollisuusikäisille venäläisille, jos heitä pakenee itärajan yli Suomeen, sanovat HS:n haastattelemat eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenet.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) muistuttaa toisinajattelijoista, joita Venäjällä edelleen on.

Hänen mielestään ei ole moraalisesti oikein evätä turvapaikkaa henkilöltä, joka rohkeasti on kieltäytynyt tukemasta hyökkäyssotaa, ja jota odottaa kieltäytymisestä rangaistus.

”Kyllä se minusta on turvapaikan aihe”, Tuomioja sanoo HS:lle.

”Jos jätämme heidät sinne, heidät voidaan pakottaa sotimaan Ukrainaa vastaan, ja tätä emme tietenkään halua”, Tuomioja sanoi eduskunnan kyselytunnilla.

Kysymys nousi ajankohtaiseksi keskiviikkona, jolloin Venäjän Vladimir Putin julisti maahan osittaisen liikekannallepanon ja väitti Venäjän käyvän sotaa ei pelkästään Ukrainaa vaan koko länttä vastaan.

Venäjän liikekannallepanon on uskottu tuovan Suomeen asevelvollisuusikäisiä venäläisiä, jotka eivät halua armeijaan ja rintamalle, ja jotka saattavat hakea täältä tämän vuoksi turvapaikkaa. Tulijoita voi olla paljonkin.

Nykyisten säännöstöjen mukaan asevelvollisuus tai liikekannallepano eivät itsessään kuitenkaan ole perusteita kansainvälisen suojelun myöntämiseen.

”Oleelliset kysymykset tällä hetkellä ovat ne, onko turvapaikanhakija vaarassa joutua osallistumaan sotarikoksiin tai rikoksiin ihmiskuntaa vastaan ja mitä seuraa siitä, jos kieltäytyy asepalveluksesta”, johtaja Antti Lehtinen Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköstä kertoi aiemmin torstaina HS:lle.

Lue lisää: Onko venäläis­miehen riski joutua rintamalle peruste saada Suomesta turva­paikka? Näin Maahan­muutto­virasto vastaa

Sosiaalidemokraattien Tuomiojan mielestä Venäjän liikekannallepanoa pakenevat voitaisiin turvapaikanhakuprosessissa rinnastaa Syyriasta kutsuntoja paenneisiin.

”En tunne asiaa definitiivisesti, mutta kuulostaa siltä”, Tuomioja sanoo. Hän muistuttaa, että Venäjältä poistuminen tulee jatkossa pelkästään vaikeutumaan.

Tuomioja myös arvostelee Viron ulkoministeri Urmas Reinsalua, jonka mukaan kieltäytyminen Venäjällä kansalaisvelvollisuudesta ei ole riittävä peruste turvapaikan myöntämiselle. ”Irtisanoudun Viron ulkoministerin puheista”, Tuomioja sanoo.

Tilanteeseen reagoi keskiviikkona myös presidentti Sauli Niinistö, jonka mukaan Suomen on syytä miettiä, miten reagoida asevelvollisuusikäisiin venäläisiin, joita voi pyrkiä enenevissä määrin Suomeen.

”Joudutaan kysymään, onko se peruste turvapaikalle, että välttää asevelvollisuuden maassa, joka toimii tuomittavasti”, Niinistö totesi keskiviikkona.

Lue lisää: Presidentti Niinistö: Venäjän arvaamattomuus ja ydin­aseiden uhka korostuvat, koska Putin ”ei ole mikään tappion myöntäjä”

Niinistö ei halunnut ottaa asiaan selvää kantaa ja totesi, että tilanteessa on ”yksityiskohtaisia eroja”.

Myös kansanedustaja Elina Valtonen (kok) näkee turvapaikan myöntämisen asevelvollisuusikäisille venäläisille mahdollisena. Valtonen on eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen.

Valtonen muistuttaa, että prosessi on yksilöllinen, mutta että Suomi voisi harkita yleisempää poikkeusta turvapaikanhakuun juuri venäläisten asevelvollisuusikäisten suhteen.

”Tasavallan presidentti on täysin oikeassa siinä, että nyt oikea hetki pohtia sitä, pitäisikö meillä olla tähän jokin kategorisempi ratkaisu”, Valtonen sanoo.

”Toivottavasti hallitus selvittää asiaa, kun presidentti on ottanut asian esiin", Valtonen sanoo.

Valtonen muistuttaa, että asevelvollisuusikäisten venäläisten Suomeen tuloon liittyy myös mahdollinen uhka kansalliseen turvallisuuteen, ”jos puhutaan merkittävästä määrästä henkilöitä”.

Ulkoasianvaliokunnassa niinikään istuva kansanedustaja Saara Hyrkkö (vihr) sanoo, että jokainen sotaa vastustava heikentää Putinin agendaa. Hänenkin mielestään armeijakomennusta pakenevien venäläisten kohdalla Suomen pitäisi harkita turvapaikan myöntämistä.

Hyrkkö korostaa kuitenkin, että turvapaikkaprosessi on viranomaisten käsissä.

”On hyvä signaali, että sodan vastustus Venäjällä voimistuu. On todella rohkeaa ottaa kantaa sotaa vastaan ja kansainvälisen yhteisön pitää huolehtia siitä, että toisinajattelijat pääsevät maasta”, Hyrkkö sanoo.

Hyrkkö muistuttaa, että sodan vastustamisesta saa Venäjällä kovia rangaistuksia.

”Sodan vastustaja voi myös joutua pelkäämään henkensä tai ainakin turvallisuutensa puolesta. Jos tällaisia syitä on taustalla, silloin se pitää turvapaikkahakemuksen käsittelyssä huomioida.”

Asevelvollisuusikäisten venäläisten tilanne puhutti torstaina myös eduskunnassa.

”Suomesta on aina mahdollista hakea turvapaikkaa”, sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) muistutti kyselytunnilla.

”Kaikki hakemukset selvitetään yksilöllisesti”, ministeri sanoi.

Otsikkoa muutettu 23.9. kello 13.05. Aiempi muotoilu ”on turvapaikkaperuste” korvattu sanamuodolla ”voisi olla turvapaikkaperuste”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat