Hallitus ei saa suljettua itärajaa turisteilta, ja se käy sille yhä kiusallisemmaksi

Hallitus korostaa tekevänsä kaikkensa Venäjältä tulevan turismin kitkemiseksi, mutta raja pysyy auki, HS:n politiikan toimittaja Teemu Muhonen kirjoittaa.

22.9. 19:37

Venäjältä tulevista turisteista on muodostunut hallitukselle kiusallinen kysymys. Oppositio vaatii yhä kiivaammin rajan sulkemista turisteilta. Hallitus vakuuttelee päivästä toiseen, että juuri niin se haluaisi tehdä.

Raja kuitenkin pysyy auki.

Pääministeri Sanna Marin (sd) toisti perustelun torstaina: turismin nopea estäminen vaatisi suomalaisilta viranomaisilta uuden arvion, jonka mukaan Venäjältä tulevat turistit muodostavat Suomelle turvallisuusuhkan. Tällaista arviota viranomaiset eivät ole tehneet.

Marin totesi eduskunnassa, ettei hänellä ole toimivaltaa määrätä käskeä viranomaisia muuttamaan itsenäistä arviotaan.

Jo keskiviikkona ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) piti tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi Suomen valmistelevan ratkaisua turistiliikenteen vähentämiseksi ”radikaalisti”. Jäi kuitenkin täysin auki, mikä tämä ratkaisu olisi.

Hallitus katsoo, että venäläisten turistien tulo Suomen kautta Eurooppaan lomailemaan on moraalisesti väärin ja äänestäjien silmissä epäsuosittua. Niinpä se haluaa nyt tiedotustilaisuuksilla ja julkisilla lausunnoilla pontevasti näyttää tekevänsä kaikkensa turismin kitkemiseksi.

Viranomaiset eivät muuta uhka-arviotaan vain siksi, että hallituksen mielestä venäläisten turismi on moraalisesti väärin. Pääministeri Marin sanoikin, että viranomaisten tulisi harkita kantaansa uudelleen Venäjän osittaisen liikekannallepanon vuoksi.

Pääministerin voi tulkita luovan julkisilla lausunnoillaan painetta viranomaisten suuntaan. Iltalehden mukaan ainakaan suojelupoliisi ei kuitenkaan torstaina ollut muuttanut arviotaan.

”Suojelupoliisi on aiemmin arvioinut, että venäläisten matkustus turistiviisumeilla ei uhkaa kansallista turvallisuutta, eikä supon kanta ole pääperiaatteiltaan muuttunut”, suposta viestitettiin lehdelle.

Ministeriöissä selvitellään myös mahdollisuutta puuttua turismiin lainsäädännön muutoksilla. Vaikka lainsäädännöllinen keino lopulta löytyisikin, sen toimeenpano veisi väistämättä aikaa.

Niinpä hallituksessa nyt toivotaan, että viranomaiset muuttaisivat kantaansa ja estäisivät venäläisten turistien tulon ilman lainmuutoksia.

Oppositiolle viranomaisiin vetoaminen ei kelpaa. Oppositiopuolueet katsovat, että mahdolliset tarvittavat lainsäädännön muutokset olisi pitänyt valmistella jo aiemmin. Opposition mukaan keino turismin kitkemiseen kyllä löytyisi, jos hallituksella vain olisi tahtoa.

Hallitus pyrkii nyt korostetusti osoittamaan, että sillä kyllä on tahtoa, mutta sen kädet ovat sidotut. Samalla hallitus tietää, ettei viranomaisiin vetoaminen toimi julkisessa keskustelussa loputtomiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat