Venäjän liike­kannalle­pano ei ainakaan vielä näy turva­paikka­hakemusten määrässä

Koko vuonna tähän mennessä 433 venäläistä on hakenut Suomesta turvapaikkaa.

Venäläisten turvapaikanhakijoiden määrässä oli selkeä piikki maaliskuussa, jolloin turvapaikkahakemuksen jätti 113 hakijaa.

23.9. 11:37

Venäjällä keskiviikkona julistettu liikekannallepano ei ole toistaiseksi lisännyt venäläisten turvapaikanhakijoiden määrää Suomessa. Asiasta kertoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.

”Keskiviikon liikekannallepano ei ole vielä näkynyt ainakaan merkittävällä tai poikkeuksellisella tavalla hakemusten määrässä, mutta seuraamme tilanteen kehittymistä”, Lehtinen kertoo sähköpostitse.

Venäläisten turvapaikanhakijoiden määrässä oli selkeä piikki maaliskuussa, jolloin turvapaikkahakemuksen jätti 113 hakijaa. Sen jälkeen hakemuksia on Lehtisen mukaan tullut 31–54 kuukaudessa. Tähän mennessä syyskuussa venäläiset ovat jättäneet 70 turvapaikkahakemusta.

Koko vuonna tähän mennessä 433 venäläistä on hakenut Suomesta turvapaikkaa. Määrät ovat pieniä verrattuna esimerkiksi ukrainalaisten tilapäistä suojelua hakevien määriin. Heitä tulee edelleen Suomeen noin sata päivässä eli noin 500–700 viikossa.

”Määrät ovat olleet tänä vuonna lievässä nousussa pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna. Venäläisten turvapaikanhakijoiden määrän vaihteluväli on ollut pitkään jo 200–500 vuodessa”, Lehtinen kertoo.

Liikenne itärajan yli Suomeen on viime päivinä hieman vilkastunut. Kun Suomeen saapui Venäjältä viikko sitten torstaina vajaa 2 900 venäläistä Kaakkois-Suomen rajanylitys­paikoilta, oli määrä eilen lähes 6 000.

Lue lisää: Rajavartio­laitos: Liikenne itärajalla jatkuu vilkkaana, Suomeen saapui torstaina yli 6 000 venäläistä

Tulijoista vain hyvin pieni osa on ollut turvapaikanhakijoita. Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla keskiviikkona rajan yli tuli yksi turvapaikanhakija ja torstaina kolme.

Sisäministeriö korosti perjantaina Twitterissä, että asevelvollisuus tai liikekannallepano ei suoraan ole peruste myöntää kansainvälistä suojelua.

Sisäministeriön mukaan suojelua voi saada, jos hakijalla on perustellusti aihetta pelätä joutuvansa vainotuksi esimerkiksi poliittisen mielipiteen vuoksi.

”Jos asepalveluksessa joutuu tekemään sotarikoksia, suojeluun voi olla perusteita. Lisäksi palveluksesta kieltäytymisen täytyy johtaa rangaistukseen”, ministeriö kirjoittaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat