Petteri Orpo ja Jussi Halla-aho: Ei turva­paikkaa venäläisille armeijan välttelijöille – Kansallinen turvallisuus asetettava etusijalle, sanoo Orpo

Osa kansanedustajista on katsonut, että asevelvollisuutta vältteleville venäläisille tulisi myöntää turvapaikka, jos he hakevat sitä Suomesta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-Aho (ps) ja ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd) kuvattiin eduskunnassa huhtikuussa.

23.9. 11:54 | Päivitetty 23.9. 18:03

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) pitää ”erityisen huonona ideana” ajatusta myöntää turvapaikka asevelvollisuutta vältteleville venäläisille, jos heitä alkaa pyrkiä Suomeen.

Halla-aho perusteli kantaansa pitkällä englanninkielisellä viestiketjulla Twitterissä.

Samoilla linjoilla on kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Hänen mukaansa riski turvallisuusuhista on ilmeinen, jos Suomi ottaa Venäjältä mahdollisesti suurin joukoin pakenevia reserviläisiä vastaan turvapaikanhakijoina.

Halla-ahon perustelun ydin on siinä, että valtaosa venäläisistä kannattaa sotaa ”sohvalta käsin” vaikka he eivät itse olekaan valmiita siinä kuolemaan tai lähettämään sinne lapsiaan.

”Tähän Putinin suosio perustuu. Keskiluokka on voinut nauttia sekä Suur-Venäjä-fantasioista että henkilökohtaisista mukavuuksista”, hän kirjoittaa.

Hän uskoo, että moni tällä tavoin otettava turvapaikanhakija jatkaisi sotalipun heiluttamista turvastaan käsin Suomesta.

”Venäläiset, jotka pakenevat Georgiaan ja Suomeen, eivät vastusta sotaa. He ovat olleet täysin hiljaa seitsemän kuukautta.”

Lue lisää: Kansanedustajien mielestä armeijan välttely Venäjällä voisi olla turva­paikka­peruste Suomessa: ”Nyt on oikea hetki pohtia asiaa”

Halla-ahon mukaan on kaikkien kannalta parempi ”pidätellä viha Venäjällä”, eikä antaa sille ”purkautumisventtiiliä”.

”On olemassa mahdollisuus, että liikekannallepano johtaa laajoihin levottomuuksiin ja kapinaan Venäjällä. Ja vaikka ei johtaisikaan, kouluttamattomat, varustamattomat ja epämotivoituneet ’sotilaat’ tekevät enemmän hallaa Venäjän sotaponnisteluille kuin Ukrainalle.”

Perussuomalaiset vaatii koko itärajaa kiinni. Perjantaina lähettämässään tiedotteessa puolueen puheenjohtaja Riikka Purra vaati turvapaikkahakemusten vastaanottamisen keskeyttämistä kokonaan itärajalla.

Kansanedustajat Saara Hyrkkö (vihr), Erikki Tuomioja (sd) ja Elina Valtonen kertoivat perjantaina HS:n haastattelussa pitävänsä ainakin harkitsemisen arvoisena ajatusta siitä, että Venäjällä armeijaa tai kutsuntoja pakeneva voitaisiin ottaa Suomeen turvapaikanhakijana.

Tuomioja on ulkoasiain­valiokunnan varapuheen­johtaja ja Hyrkkö ja Valtonen sen jäseniä.

Myös presidentti Sauli Niinistö nosti ajatuksen esiin.

”Joudutaan kysymään, onko se peruste turvapaikalle, että välttää asevelvollisuuden maassa, joka toimii tuomittavasti”, Niinistö sanoi keskiviikkona.

Venäläisille armeijan pakenijoille myönnettäviä turvapaikkoja vastustaa myös kokoomuksen kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen Heikki Vestman, joka otti asiaan kantaa niin ikään Twitterissä.

”Turvapaikka Suomessa ei kuulu sotaa kannattaville tai sen hiljaa hyväksyville venäläisille, jotka yrittävät nyt paeta liikekannallepanoa”, hän kirjoittaa.

Venäjä julisti keskiviikkona osittaisen liikekannallepanon. Ainakaan toistaiseksi se ei ole lisännyt venäläisten turvapaikanhakijoiden määrää Suomessa, kertoi Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.

Venäläisten turvapaikanhakijoiden määrässä oli selkeä piikki maaliskuussa, jolloin turvapaikkahakemuksen jätti 113 hakijaa. Sen jälkeen hakemuksia on Lehtisen mukaan tullut 31–54 kuukaudessa. Tähän mennessä syyskuussa venäläiset ovat jättäneet 70 turvapaikkahakemusta.

Lue lisää: Venäjän liike­kannalle­pano ei ainakaan vielä näy turva­paikka­hakemusten määrässä

Oikaisu 23.9. klo 14.01: Uutisen aiemmassa versiossa mainittiin virheellisesti, että Erkki Tuomioja olisi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja. Hän on varapuheenjohtaja.

Muokkaus 23.9. klo 18.02: Lisätty uutiseen Petteri Orpon kanta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat