Ministeri Haavisto: Venäläisten kauttakulku voi vaarantaa Suomen kansainvälisiä suhteita, rajoitukset voimaan lähipäivinä

Suomi tiukentaa venäläisten maahantuloa vetoamalla venäläisten turistien aiheuttamaan kansainväliseen haittaan.

23.9. 17:19 | Päivitetty 23.9. 19:44

Suomi on tiukentamassa venäläisten maahanpääsyä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) piti asiasta tiedotustilaisuuden perjantai-iltana. Hän kertoi toimista, joilla venäläisten matkustaja­liikennettä Suomeen rajoitetaan.

”Kaikki turismin perusteella rajan ylittävien saapuminen maahan estyy. Tämä koskee sekä Suomen aiemmin myöntämillä Schengen-viisumeilla liikkuvia että muiden maiden Schengen-viisumeilla liikkuvia”, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan rajoitukset voivat tulla voimaan jo lähipäivinä, mahdollisesti ensi viikolla. Periaatepäätöksen teknisen ja oikeudellisen valmistelun jälkeen se käydään läpi viranomaisten kanssa. Haaviston mukaan on tärkeää, että päätös on tarpeeksi selkeä esimerkiksi rajaviranomaisten työn kannalta.

”Uskoisin, että valtioneuvoston päätöksen jälkeen soveltaminen voidaan aloittaa hyvin nopeasti.”

Perjantaina asiaa käsiteltiin presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuus­poliittisen ministeri­valiokunnan yhteis­kokouksessa (tp-utva). Kokouksessa linjattiin, että Venäjän kansalaisten maahantulon ja viisumien myöntämisen merkittävää rajoittamista koskeva periaatepäätös tehtäisiin Suomen kansainvälisen aseman vakavan vahingoittumisen perusteella.

”Viisumit voidaan yksilöllisesti kumota rajalla, kun edellytykset eivät täyty. Viisumien vastaanotto voidaan keskeyttää tai sitä voidaan rajoittaa lukuunottamatta erityisryhmiä, kuten sukulaisiaan tapaamaan tulevia ihmisiä”, Haavisto kertoi.

Haaviston mukaan päätöksen tultua voimaan olemassa olevien viisumienkin kohdalla tehdään uusi harkinta ja viisumi voidaan perua. Suomeen pääsisi edelleen matkustamaan esimerkiksi sukulaisuus- tai perhesuhteiden, työn ja opiskelun tiimoilta.

Haaviston mukaan tarkkoja lukuja ei ole siitä, kuinka paljon maahantulon arvioidaan vähentyvän näillä toimilla.

”Vaikutus on erittäin merkittävä.”

Presidentti Sauli Niinistö kertoi Ylelle, että päätöksen ”pyrkimyksenä ja tarkoituksena on merkittävästi supistaa Suomeen Venäjältä tulevien henkilöiden määrää”.

Päätös pohjaa ennakkotietojen mukaisesti Schengenin vapaan matkustamisen alueen säännöksiin liittyvään kansainvälisyyspykälään.

Sen perusteella Schengen-maa voi estää kolmannen maan kansalaisen pääsyn maahan siksi, että tulo aiheuttaa vastaanottavalle maalle kansainvälistä haittaa.

Tuo haitta voi olla esimerkiksi se, että muut maat paheksuvat nykyistä tapaa, jolla Suomi päästää läntisiä maita vihollisenaan pitävän Venäjän kansalaisia kulkemaan rajansa kautta muualle Schengen-alueelle.

Haaviston mukaan Suomessa on pantu merkille, että Venäjän osittainen liikekannallepano on lisännyt läpikulkumatkailua Suomen kautta.

”Venäläismatkailijoiden kauttakulun Suomen läpi voidaan katsoa vaarantavan Suomen kansainvälisiä suhteita. On tärkeää kuitenkin varmistaa, että rajan yli voidaan liikkua humanitaarisin perustein”, Haavisto sanoi perjantaina.

Useat Euroopan maat eivät ole rajoittaneet venäläisten maahantuloa.

Lue lisää: Useat Euroopan suuret matkailumaat eivät ole asettaneet mitään uusia rajoituksia venäläisten turisti­viisumeille

Viro ja muut Baltian maat ilmoittivat aikaisemmin syyskuussa, etteivät ne tämän viikon maanantaista lähtien päästä enää minkään EU-maan myöntämällä turistiviisumilla venäläisiä maahan. Ne perustelevat tätä sillä, että venäläiset ovat turvallisuusuhka.

”On tullut entistä kriittisempi näkemys siihen, että jollain tavalla fasilitoidaan Venäjältä Eurooppaan tulevaa turismia ikään kuin tilanne olisi normaali. Suomi on rajamaa ja Suomesta on vaarassa tulla voimakas kauttakulkumaa, kun muissa rajamaissa matkustusta on rajoitettu. Meidän päätöksemme poikkeaa muista maista siinä, että emme pidä jokaista turistia turvallisuusuhkana. Voimme kansainvälisten suhteiden vaarantumisen vuoksi evätä pääsyn.”

Suojelupoliisin (Supo) näkemyksen mukaan liikekannallepano ei merkittävästi muuta venäläisten matkustamiseen liittyvää turvallisuusuhkaa. Supo ei kommentoi sitä, onko venäläisiä koskevaa turvallisuusarviota tarkoitus päivittää ja jos, niin milloin.

Supon HS:lle lähettämän viestin mukaan se ei kuitenkaan vastusta turistiviisumien myöntämisen lopettamista. Näkemys on, ettei Schengen-säännöksiin pohjaava venäläisten maahanpääsyn tiukentaminen vaatisi turvallisuus­viranomaisten lausuntoa.

Hallitus on jo pitkään vakuuttanut, että se haluaisi kiristää venäläisten pääsyä Suomeen, mutta raja on vain pysynyt auki.

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi torstaina, että hallituksella on selkeä tahto lopettaa venäläisten matkailijoiden tulo Suomeen.

Keskiviikkona Venäjä julisti osittaisen liikekannallepanon. Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi keskiviikkoaamuna pitämässään puheessa, että venäläiset eivät taistele ainoastaan ukrainalaisia vastaan vaan torjuvat myös ”kollektiivisen lännen koko sotilaallista koneistoa”.

Marin piti tätä vakavana viestinä.

Aikaisemmin Suomen hallitus on vähentänyt venäläisille myönnettävien turistiviisumien määrän kymmeneen prosenttiin aikaisemmasta. Tämän päätöksen vaikutus ei vielä näy tilastoissa, koska viisumeita vasta myönnetään.

Suomeen saapui viime viikon keskiviikkona noin 3 100 venäläistä, mutta eilen määrä oli noussut jo noin 4 800:aan. Syyksi arvellaan sitä, että osa venäläisistä pakenee, jotta he eivät joudu sotimaan Ukrainaan.

Lue lisää: Supo ei vastusta turisti­viisumien myöntämisen lopettamista, venäläisten matkustamiseen liittyvä turvallisuus­uhka ei ole merkittävästi muuttunut

Lue lisää: Suomalais­mepit lähettivät kaksi eri kirjettä hallitukselle ja komissiolle venäläisturistien torjumisesta

Lue lisää: Petteri Orpo ja Jussi Halla-aho: Ei turva­paikkaa venäläisille armeijan välttelijöille – Kansallinen turvallisuus asetettava etusijalle, sanoo Orpo

Lue lisää: Kansanedustajien mielestä armeijan välttely Venäjällä voisi olla turva­paikka­peruste Suomessa: ”Nyt on oikea hetki pohtia asiaa”

Lue lisää: Itä­rajan yli saapuu nyt järkyttyneitä venäläisiä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat