Presidentti Niinistö: Putinin puhe oli ”pahinta laatua”

Presidentti Sauli Niinistö puhui Helsinki Security Forum -tapahtumassa. Aiheena oli pohjoisen Euroopan muuttunut turvallisuustilanne.

30.9. 15:26 | Päivitetty 30.9. 17:49

”Se oli se, mitä odotettiin. Pahinta laatua”, kommentoi presidentti Sauli Niinistö Venäjän presidentin Vladimir Putinin ilmoitusta neljän Ukrainan alueen liittämisestä osaksi Venäjää.

Putin ilmoitti asiasta perjantaina pitämässään puheessa. Suomi on tuominnut liittämisen laittomana.

”Nyt on hyvä varautua vähän kaikenlaisiin ilmiöihin ja ilkeyksiin”, Niinistö totesi tuoreeltaan perjantaina, kun Putinin puhe oli vielä käynnissä.

Lue lisää: Julistus alue­liitoksista, käsien yhdistäminen ja yleisön huudattaminen: Näin Putin esiintyi – Suora lähetys Punaiselta torilta käynnissä

Presidentti kommentoi asiaa lyhyesti mennessään puhumaan Helsinki Security Forum -tapahtumaan. Kyseessä on Helsingissä järjestettävä viikonlopun yli kestävä uusi tapahtuma, jonka aiheena on pohjoisen Euroopan muuttuva turvallisuustilanne.

Puheessaan Niinistö maalasi synkän kuvan lähitulevaisuudesta, jota hän kuvasi ”kartoittamattomaksi alueeksi”.

”Meidän on valmistauduttava pirullisiin yllätyksiin”, hän sanoi.

Tuoreimpia varoituksia näistä olivat Nord Stream -kaasuputkissa tapahtuneet räjähdykset, joiden takana epäillään olevan Venäjä. Putin on kiistänyt Venäjän syyllisyyden. Hän kutsui perjantaina niitä ”anglosaksien sabotaasiksi”.

Niinistö totesi, että kaasuputkien vuodot on tutkittava huolellisesti.

”Ne muistuttavat meitä niistä lukemattomista tavoista, joilla nämä kriisit voivat eskaloitua joko horisontaalisesti tai vertikaalisesti – ja arvaamattomin seurauksin.”

Niinistö vetosi voimakkaasti yhtenäisyyden ja sitkeyden puolesta vaarallisessa tilanteessa.

”Olen varma, että läpäisemme tämän testin, mutta se ei tapahdu automaattisesti. Yhtenäisyytemme ja sitkeytemme säilyttäminen tulee vaatimaan jatkuvia ponnistuksia meistä joka ikiseltä”, hän sanoi.

”Meidän on oltava valppaina, meidän on oltava valmiina vaikeisiin valintoihin. Ja meidän on tehtävä ne pysyen yhtenäisinä.”

Niinistö palasi puheessaan aiemminkin esittelemäänsä malliin, jonka mukaan Suomen turvallisuus lepää neljän pilarin varassa.

Niistä ensimmäinen on kansallinen puolustus ja turvallisuus, toinen läntinen integraatio, kolmas Venäjä-suhteet ja neljäs sääntöihin perustuva kansainvälinen järjestelmä.

”Olen sanonut, että nämä pilarit muuttuvat ajan myötä. Jos yksi heikkenee, eikä sitä voi vahvistaa, muiden on otettava enemmän kuormaa kantaakseen. Tämä on juuri se, mitä nyt tapahtuu”, Niinistö sanoi.

Suomen turvallisuuden kolmas pilari, Venäjä-suhteet, on romahtanut, Niinistö totesi. Hän korosti, että Suomi ei koskaan ole ollut naiivi Venäjän suhteen vaan on halunnut ylläpitää sen kanssa ”niin toimivaa suhdetta kuin mahdollista kullakin ajanhetkellä”.

Niinistö toisti jälleen useasti käyttämänsä sanonnan, jonka mukaan ”kasakka ottaa kaiken, mikä on löyhästi kiinni”.

”Meidän on keskityttävä kiinnittämään kaikki, joka on yhä löyhästi kiinni”, hän sanoi.

”Mutta meidän on myös muistettava, että Venäjä ei katoa. Se tulee olemaan naapurimme, vaikka tilanne siellä ei paranisikaan. Suomella ei koskaan ole varaa jättää sitä huomiotta.”

Suomen turvallisuuden ensimmäisestä pilarista Niinistö sanoi, että Suomi hyötyy nyt siitä, ettei se koskaan heikentänyt puolustustaan. Nyt puolustusvoimiin investoidaan entistä enemmän rahaa.

Suomen tulevasta Nato-jäsenyydestä Niinistö totesi, että Suomi ei halua kysyä vain, mitä Nato voi tehdä Suomelle, vaan mitä Suomi voi tehdä Natolle. Hänen mukaansa Suomella ei ole Naton suhteen erityisiä vaatimuksia eikä varaumia.

Niinistö käytti englanninkielisessä puheessaan Turkista sen vaatimaa Türkiye-muotoa sanoessaan, että ainoastaan Turkin ja Unkarin ratifioinnit vielä puuttuvat Suomen Nato-jäsenyydeltä. Näiden maiden kanssa käymiensä ”hyvien ja rakentavien” keskustelujen perusteella hän sanoi olevansa vakuuttunut siitä, että nekin ratifioivat Suomen jäsenyyden aikanaan.

HS näytti Niinistön puheen ja sitä seuraavan paneelikeskustelun suorana lähetyksenä. Niinistön jälkeen puheen piti puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk).

HS seurasi puheet myös tekstimuodossa hetki hetkeltä. Seuranta on tämän uutisen lopussa.

Helsinki Security Forumin järjestää Ulkopoliittinen instituutti. Helsingissä järjestettävä tapahtuma kestää sunnuntaihin saakka.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat