Akavan vara­puheen­johtajilta poikkeuksellinen kannan­otto Sture Fjäderin vaali­kampanjointiin: ”Ei ole hyväksyttävää”

Varapuheenjohtajat pitävät ongelmallisena, että Fjäder tekee aktiivisesti vaalikampanjaa toimiessaan yhä puoluepoliittisesti sitoutumattoman järjestön puheenjohtajana.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder mediatilaisuudessa Helsingissä kesäkuussa.

27.9. 16:10

Työntekijäjärjestö Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin aktiivinen vaalikampanjointi ei ole ”hyväksyttävää eikä hyvän tavan mukaista”, katsovat Akavan varapuheenjohtajat. Varapuheenjohtajistoon kuuluvat Jari Jokinen, Katarina Murto, Salla Luomanmäki ja Mikko Salo.

”Akavan varapuheenjohtajat pitävät ongelmallisena, että Fjäder toimii sosiaalisessa mediassa aktiivisesti ja tekee vaalikampanjaansa samalla, kun hän on vielä Akavan puheenjohtaja. Toimintatapa aiheuttaa hämmennystä ja perusteltuja kysymyksiä erityisesti akavalaisten joukossa”, kannanotossa sanotaan.

On poikkeuksellista, että varapuheenjohtajat arvostelevat julkisesti istuvan puheenjohtajan toimintaa. He kertovat keskustelleensa asiasta myös Fjäderin kanssa.

Hankolainen Fjäder on johtanut korkeakoulutettujen työntekijöiden kattojärjestöä vuodesta 2011. Hän jää tehtävästä pois marraskuun liittokokouksessa.

Fjäder kertoi elokuussa hakevansa ensi kevään vaaleissa eduskuntaan kokoomuksen listalta Uudeltamaalta. Ehdokkuuden vuoksi vastuu Akavan toiminnan johtamisesta ja edunvalvonnasta eli valtaosa Fjäderin työtehtävistä siirtyi muille. Hän on kuitenkin virallisesti Akavan puheenjohtaja marraskuun puoleenväliin saakka ja saa järjestöstä palkkaa vuoden loppuun saakka.

”Akavan varapuheenjohtajat muistuttavat, että Akava on puoluepoliittisesti sitoutumaton järjestö, joka pitää yhteyttä ja tekee vaikuttamistyötä suhteessa kaikkiin puolueisiin”, kannanotossa sanotaan.

Fjäder on viime viikkoina aktiivisesti vaatinut viestipalvelu Twitteristä hallitusta sulkemaan itärajan ja arvostellut hallituksen johtoa Uniper-asiassa sekä talouspolitiikassa. Fjäderin mukaan Suomi tarvitsee Petterin Orpon (kok) johtaman porvarihallituksen.

Puheenjohtajan vaihtuminen on kuohuttanut Akavassa kesästä saakka. HS kertoi kesäkuussa, että Fjäder jättää kautensa kesken niin sanotun kassakaappisopimuksen vuoksi.

Lue lisää: Akavassa kuohuu: Sture Fjäder jättää järjestön ”kassakaappi­sopimuksen” vuoksi, HS paljastaa salatun asiakirjan

Fjäder sopi vuonna 2020 kirjallisesti kolmen suuren jäsenliiton johtajien Jari Jokisen, Olli Luukkaisen ja Timo Saranpään kanssa, että hän luopuu tehtävästään puolivälissä kauttaan vuonna 2022. Sopimus solmittiin, koska Fjäderin nelivuotiselle kaudelle ei välttämättä olisi löytynyt riittävästi tukea jäsenliittojen keskuudessa. Vielä ennen salatun sopimuksen julkituloa Fjäder kiisti sen olemassaolon.

Kisa puheenjohtajuudesta käynnistyi välittömästi. Marraskuun liittokokouksessa tehtävää tavoittelevat Tekniikan akateemisten Tekin toiminnanjohtaja Jari Jokinen ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat