Kokoomus haluaa purkaa Veikkauksen monopolin: ”Tuotot valuvat ulkomaille, mutta haitat jäävät Suomeen”

Kokoomus esittää, Veikkauksen monopoliaseman korvaamista digipelien lisenssijärjestelmällä. Se avaisi rahapelimarkkinan kilpailulle.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo eduskunnan suullisella kyselytunnilla syyskuussa.

28.9. 11:05

Kokoomus esittää rahapeliyhtiö Veikkauksen monopoliaseman purkamista, tiedottaa puolueen eduskuntaryhmä.

Kokoomus ehdottaa monopolin korvaamista lisenssimallilla, joka avaisi esimerkiksi nettikasinot ja vedonlyönnin kilpailulle. Puolue vaatii hallitusta käynnistämään selvityksen lisenssijärjestelmästä, jotta seuraava hallitus voisi tehdä sen pohjalta päätöksiä.

Kokoomuksen ehdottama lisenssimalli käsittäisi Ruotsin mallin mukaisesti rahapelaamisen digipelimarkkinan.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo perustelee ehdotusta muun muassa sillä, että Veikkauksen osuus digitaalisesta rahapelimarkkinasta on pudonnut nopeasti lähelle 50 prosentin rajaa.

”Tuotot valuvat ulkomaille, mutta haitat jäävät Suomeen. Lisenssijärjestelmällä kaikki toimijat saataisiin saman sääntelyn piiriin sekä maksamaan voitoistaan arpajaisveroa ja lisenssimaksuja”, Wallinheimo sanoo tiedotteessa.

Lisäksi Kokoomus vaatii rahapelivalvonnan ja pelihaittojen ennaltaehkäisyn vahvistamista. Puolueen mielestä rahapeliongelmia olisi käsiteltävä kuten muitakin riippuvuuksia.

Jos lisenssimallin avulla nykyistä suurempi osa rahapelitoiminnasta saataisiin Suomen sääntelyn piiriin, viranomaisilla olisi puolueen mukaan nykyistä parempi mahdollisuus puuttua ongelmiin.

”Toimiva lisenssijärjestelmä vaatii vahvaa ja riippumatonta valvontaviranomaista”, sanoo kansanedustaja Sari Multala (kok) tiedotteessa.

Kokoomus uudistaisi rahapelipolitiikkaa myös siirtämällä peliriippuvuutta aiheuttavat rahapeliautomaatit erillisiin pelisaleihin, pois kauppojen auloista, huoltoasemilta ja ravintoloista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat