Puolustusministeri Kaikkonen: ”Eivät nämä kaasu­putket siellä itsestään räjähtele” – Häkkänen nimeää syylliseksi Venäjän

Lisää poliitikkojen kommentteja kaasuputkivuodosta on luvassa hallituksen iltakoulun jälkeen myöhemmin illalla.

28.9. 13:44 | Päivitetty 28.9. 15:07

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) uskoo, että Nord Streamin kaasuputkien vuodot ovat tahallaan aiheutettuja. Kaikkonen kommentoi asiaa eduskunnassa keskiviikkona iltapäivällä.

”Eivät nämä kaasu­putket nyt siellä itsestään räjähtele”, Kaikkonen sanoi.

”Merkit viittaavat tahalliseen toimintaan, sabotaasiin.”

Kaikkosen mukaan on kuitenkin vielä liian varhaista osoittaa syyllisiä teolle. Hänen mukaansa asiaan on palattava myöhemmin.

Puolustusministeri totesi, että räjähdykset ”eivät aiheuta Suomelle sotilaallista uhkaa”. Samaa rauhoittelevaa ilmaisua ovat käyttäneet myös Ruotsin ja Tanskan vastuuministerit lausunnoissaan omille kansalaisilleen.

Samaan hengenvetoon Kaikkonen kuitenkin sanoi, että ”kyse on vakavasta asiasta, kun Itämerellä räjähdyksiä tapahtuu”.

Kaikkonen kertoi jo puhuneensa tapahtuneesta Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin kanssa. Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö on ollut vuodesta 2014 lähtien hyvin tiivistä ja maat ovat nyt lisäksi hakemassa yhtä jalkaa sotilasliitto Natoon.

Kaikkoselta kysyttiin tilaisuudessa, muuttaako mahdollinen kaasuputkisabotaasi Itämerellä Suomen uhka-analyysiä.

”Kaiken kaikkiaan tilanne on ollut Euroopassa jännitteinen pidemmän aikaa, ja siihen on Suomessa varauduttu. Viranomaiset sitten arvioivat, muodostavatko nämä tapahtumat jotakin sellaista, mihin pitäisi vielä reagoida.”

Kaikkosen mukaan puolustusvoimat ei kuitenkaan välttämättä ”erikseen tiedota” mahdollisista toimistaan.

Nord Streamin kaasuputket kulkevat Itämeren pohjassa yli 370 kilometrin matkan myös Suomen läheisyydessä Suomen talousalueella.

Kaikkosen mukaan tiedossa ei ole mitään epäilyttäviä tapahtumia putkien läheisyydestä tällä Suomen osuudella. Toisaalta hän myönsi, että valvonta ei ole helppoa.

”Toki kun ne kulkevat meren pohjassa, ne ovat vaikeita valvottavia.”

Kaikkosen mukaan hallituksella on nyt tarve kuulla viranomaisia ja hankkia tapahtumasta lisää tietoa. Laajemmin hallituksen reaktioista tiedotetaan Kaikkosen mukaan myöhemmin illalla.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoo näkemyksensä Itämeren kaasuvuodosta tänään keskiviikkona eduskunnassa.

Hallitus käsittelee pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan tänään keskiviikkona ”ulko- ja turvallisuuspoliittista tilannetta” iltakoulussaan, josta järjestetään tiedotustilaisuus kello 20.

Itämeren pohjassa Venäjältä Saksaan kulkevassa Nord Stream -kaasuputkilinjassa havaittiin alkuviikosta isoja vuotoja Tanskaan kuuluvan Bornholmin saaren lähellä. Kaasuputkien uskotaan olevan tahallaan rikottuja, mutta motiivia tai syytä ei ole tiedossa.

Tutkijat ovat spekuloineet, että tapahtuma voi liittyä Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa ja Venäjän pyrkimyksiin aiheuttaa eripuraa ja pelkoa Euroopassa, jota Venäjä nyt pitää vihollisenaan. Esimerkiksi Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi HS:lle uskovansa, että vuotojen takana on valtiollinen toimija.

HS kysyi ensiajatuksia Itämeren kaasuvuotoon myös puolustusvaliokunnan puheenjohtajalta Antti Häkkäseltä (kok).

Häkkänen oli valmis menemään syyllisyysarveluissa Kaikkosta ja Haavistoa pidemmälle. Hänkin on vakuuttunut siitä, että kyseessä on valtiollinen toimija.

”Se on niin taitavasti ja suunnitelmallisesti tehty”, hän totesi. Putken vahingoittaminen vaatii operointikykyä salassa lähes sadan metrin syvyydessä.

”Itämeren alueella on vaikea kuvitella, että EU tai Nato-maat tällaista tekisi”, Häkkänen jatkoi ja päätyi siitä omaan johtopäätökseensä: ”Käytännössä näyttää siis siltä, että Venäjä on tämän takana.”

Häkkäsen mukaan hybridioperaatioissa on tyypillistä pyrkimys jälkien hämärtämiseen sillä tavoin, ettei täyttä varmuutta syyllisestä välttämättä koskaan saada. Silloin myös vastapuolen kynnys reagointiin kasvaa.

Nord Streamin vuotojen tapauksessa mahdollinen varmojen todisteiden puute ei kuitenkaan Häkkäsen mukaan saa liiaksi lamauttaa länttä.

”Silti valtioiden täytyy kyetä asiaan reagoimaan ja tekemään johtopäätöksiä. Ensimmäinen johtopäätös on tietysti se, että täytyy jatkaa tiedonvaihtoa ja asian penkomista.”

Toinen mahdollinen johtopäätös on Häkkäsen mukaan se, että Euroopan ja Venäjän energiasodassa on nyt kääntynyt ”uusi, rajumpi lehti”, jos Venäjä todella on sabotaasin takana.

”Näytetään, että ollaan valmiita operoimaan näihin Euroopan kriittisiin infraverkkoihin ja näytetään kykyä toimia Nato-alueiden lähivesillä. Sieltä haetaan haavoittuvuuspisteitä. Toki tässä ollaan epävarmojen tietojen varassa, mutta siltä tämä näyttää.”

Lue lisää: Ulkoministeri Pekka Haavisto uskoo, että kaasu­vuotojen takana on valtiollinen toimija

Lue lisää: Tämä Nord Stream -vuodoista tiedetään: Kyse toden­näköisesti räjähdyksistä, syylliseksi epäillään Venäjää

Lue lisää: Suomalais­tutkija Twitterissä Nord Streamin vuodosta: ”Mahdollisesti ensimmäinen selvä alueellinen heijaste­vaikutus hyökkäys­sodasta Ukrainassa”

Lue lisää: Miten epäillyt iskut Nord Stream -kaasu­putkiin tehtiin? Mahdollisia tapoja on ainakin kolme

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat