Niinistö: Venäjän ilmoitus Ukrainan alueiden liittämisestä itseensä oli ”silmän­kääntö­temppu”

Presidentti Sauli Niinistö teki työvierailun Viron presidentin Alar Karisin luo. HS seurasi Niinistön ja Karisin tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä. Seuranta on tämän uutisen lopussa.

4.10. 7:48 | Päivitetty 4.10. 13:02

Venäjä pyrkii luomaan ”patrioottista henkeä” kansalaisissaan ilmoituksellaan Ukrainalle kuuluvien alueiden liittämisestä itseensä ja osittaisesta liikekannallepanosta, arvioi Suomen presidentti Sauli Niinistö Viron-vierailullaan tiistaina.

Syynä on se, että tähän asti venäläiset eivät ole olleet riittävästi Ukrainaan tehdyn hyökkäyksen takana, hän tulkitsi.

”Sellaista [patrioottista henkeä] ei taida olla ollut. Venäjän huono menestys Ukrainassa kertoo siitä, että ihmiset, sotilaat, yksilöt, eivät ole sitä asiaa omakseen ottaneet”, hän sanoi.

Niinistön mukaan ilmoituksessa Ukrainan alueiden liittämisestä on kyse myös ”silmänkääntötempusta”: venäläiset yritetään saada tuntemaan, että nämä alueet ovat osa Venäjää.

”Puolustajasta eli Ukrainasta yritetään tehdä hyökkääjä.”

Niinistö teki työvierailun Viron presidentin Alar Karisin luo nyt ensimmäistä kertaa Karisin kaudella. Karis vieraili viimeksi toukokuussa Suomessa.

Teemat Kadriorgin presidentinpalatsissa heijastivat synkeitä aikoja.

Hyökkäyssodan tilanteen lisäksi esiin nousi muun muassa Itämerellä tapahtunut Nord Stream -kaasuputkien räjähdys sekä kriittisen infrastruktuurin turvallisuus sekä Nato-kysymykset.

Venäjän hyökkäyssodan tilannetta molemmat presidentit arvioivat todeten, että Ukraina vaikuttaa nyt etenevän.

”Ukraina ei ole häviämässä sotaa, Ukraina on liikkumassa eteenpäin”, Karis sanoi.

Hän arvioi, että Venäjän liikekannallepano kertoo paniikista ja Ukraina etenee kohti voittoa.

Niinistö totesi myös, että viime aikoina Ukraina on ollut sodassa niskan päällä.

”Toivokaamme, että se suunta jatkuu.”

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti perjantaina Ukrainan hakevan nopeutettua liittymistä Natoon.

Karis sanoi Viron kannattavan Ukrainan ottamista Nato-jäseneksi ja viittasi Nato-maiden Bukarestin huippukokouksessa vuonna 2008 tekemään linjaukseen, että Ukrainasta tulee jäsen.

”Ukraina on todistanut että se on arvokas liittolainen. Nyt on aika liikkua eteenpäin vuonna 2008 annetuista lupauksista”, Karis sanoi.

Niinistö ei ottanut asiaan kantaa.

”Kun me tässä nyt odottelemme ensin omankin jäsenyytemme ratkeamista, ehkä Suomi ei ole siinä asemassa, että on valitsemassa uusia vielä”, hän sanoi.

Presidentti Sauli Niinistö ja Viron presidentti Alar Karis Tallinnassa tiistaina.

Viron ja Suomen suhteet ovat hyvällä tolalla ja läheiset, mitä presidentit pitivät esillä.

Hieman eri tahdissa on liikuttu viime aikoina esimerkiksi, mitä tulee turistiviisumien myöntämiseen venäläisille.

Viro ja muut Baltian maat sekä Puola tekivät päätöksen rajojensa sulkemisesta venäläisturisteilta Suomeen verrattuna nopeasti.

Virossa on vedottu Schengen-säännöstön pohjalta siihen, että venäläisturistit ovat uhka kansalliselle turvallisuudelle, mitä Suomen viranomaiset eivät pitäneet mahdollisena.

Suomessa hallitus teki viime torstaina periaatepäätöksen, jolla venäläisten matkustaminen Suomeen vähenee merkittävästi.

Suomi vetosi Schengen-linjausten pohjalta kansainvälisten suhteiden vaarantumiseen. Käytännössä raja sulkeutui venäläisturisteilta. Maahan voi edelleen päästä muun muassa perhesyistä, opiskelemaan ja töihin.

Niinistöltä kysyttiin, kuinka hän vastaa venäläisten oppositiopoliitikkojen kritiikkiin, jonka mukaan kansalaisaktivistien ja toisinajattelijoiden on nyt mahdotonta päästä pois Venäjältä.

Niinistön mukaan Suomen hallituksen päätös pitää sisällään mahdollisuuden ottaa vastaan toisinajattelijoita. Lisäksi he voivat hakea turvapaikkaa.

”Me yritämme parhaamme mukaan tällaisia ihmisiä auttaa, mutta korostan, että meidänkin on ajateltava hyvin tarkkaan turvallisuuttamme. Se aiheuttaa myös kontrollin tarvetta”, hän sanoi.

Niinistö totesi, että syyllinen tilanteeseen on Venäjä itse.

”Sellainen kansakunta, joka aloittaa sodankäynnin, riskeeraa kaikki kansalaisensa.”

Lue lisää: Ukrainan vastahyökkäys käy uusilla kierroksilla

Lue lisää: ISW: Venäläisten eliitti­joukotkin pakenevat nyt Ukrainan sota­väkeä

Lue lisää: Venäjä ei vaikuta olevan varma siitä, mitkä sen määrittelemät rajat ovat

NiinistöN ohjelmassa vierailulla oli myös tapaaminen Viron pääministerin Kaja Kallaksen kanssa. Lisäksi Niinistö ja Karis vierailevat sotilastukikohdassa Tapassa.

Tapassa on toiminut vuodesta 2017 alkaen Britannian johtama Naton taisteluosasto, jolla on vahvistettu Viron puolustusta.

Tapassa toimiviin taisteluosastoihin kuuluu Britannian lisäksi joukkoja Tanskasta, Ranskasta ja Islannista.

Lue lisää: ”Venäläiset eivät nauti taistelun kauneudesta” – Tällaista on Baltian ilma­valvonta, joka saattaa pian olla yksi Nato-Suomen tehtävistä

Muokkaus 4.10. klo 10.59: Uutiseen päivitetty Niinistön ja Karisin tiedotustilaisuuden antia.

Seurasimme Niinistön ja Karisin tiedotustilaisuuden hetki hetkeltä. Lue seuranta täältä:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat