Sähkö­pula on vakava uhka ensi talvena, sanoo Saarikko – ministeriö valmistelee tärkeys­järjestystä, jonka perusteella sähköjä katkaistaisiin

Valtiovarainministeri Saarikon mukaan Balticconnector -kaasuputkesta vastaava Gasgrid on tehostanut omia turvatoimiaan. Putki tuo maakaasua Viron Paldiskista Suomen Inkooseen. Saarikko totesi myös, että ”erityinen huomio” liittyy sähköverkkoon ja sähkön jakeluun.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) tiedotustilaisuudessa varautumisen ministerityöryhmän kokouksen jälkeen torstaina.

29.9. 11:53 | Päivitetty 29.9. 17:15

Viranomaiset ja virkakunta on määrätty huolehtimaan siitä, että välttämättömän infrastruktuurin turvatoimia ja häiriöihin varautumista tehostetaan riittävällä tavalla, sanoi valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) torstaina.

Hän kertoi myös, että sähköpula ensi talvena on vakava uhka. Sähkökatkoksiin on varauduttava muun muassa priorisoimalla yhteiskunnan eri toimintoja.

”Kaikille hallinnonaloille on annettu määräys ja suomalaiselle kuntakentälle vakava vetoomus, että olisimme kaikkiin tilanteisiin valmistautuneita oman kriittisen, välttämättömän infrastruktuurin kannalta”, Saarikko sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hallituksen varautumisen ministerityöryhmä kokoontui torstaina käsittelemään muun muassa ruokaturvaa, sähkön saatavuutta ja kaasuputkivuotojen merkitystä. Saarikko kertoi kokouksen tuloksista medialle sen jälkeen.

Tiistaina kerrottiin, että Itämeren pohjassa kulkevissa Nord Stream -kaasuputkissa tapahtui räjähdyksiä lähellä Tanskalle kuuluvaa Bornholmin saarta. Vauriot vaikuttavat sabotaasilta, mutta mikään valtio ei ole toistaiseksi kertonut tehneensä iskuja. Niistä epäillään Venäjää.

Saarikko korosti, että vaikka tilanne on kiristynyt, minkään tietyn uhan ei juuri nyt tiedetä kohdistuvan Suomeen.

”Juuri nyt emme tunnista mitään suoraa, meihin kohdistuvaa uhkaa, kyber- tai hybridihyökkäyksen tai sabotaasin riskiä. Mutta me varaudumme, niin kuin Suomi on tehnyt vuosikymmeniä”, hän sanoi.

Saarikon mukaan Balticconnector -kaasuputkesta vastaava Gasgrid on tehostanut omia turvatoimiaan. Putki tuo maakaasua Viron Paldiskista Suomen Inkooseen.

Saarikko totesi myös, että ”erityinen huomio” liittyy sähköverkkoon ja sähkön jakeluun.

Muun muassa ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola on arvioinut, että epäillyt iskut kaasuputkiin osoittavat, että kaikki infrastruktuuri on vaarassa. Kohteeksi voivat jossain vaiheessa joutua esimerkiksi merenalaiset datakaapelit, jotka kulkevat usein lähellä putkia.

Lue lisää: Näin Suomi turvaa sähkö­verkkoaan

Lue lisää: Mika Aaltolan mukaan epäillyt Nord Stream -iskut voivat olla kuin Mainilan laukaukset

Saarikko kertoi varautumisen ministeriryhmän saaneen tilannekuvan, jonka mukaan uhka sähkön riittävyydestä on todellinen: ”Sähköpula voi olla ajoittainen ilmiö ja vakava uhka.”

Siksi Suomi tarvitsee ministeriryhmän mielestä uuden nykyistä rajatumman tärkeysjärjestyksen siitä, mitkä toiminnot on sähkökatkon tullen ainakin turvattava. Tärkeysjärjestys on Saarikon mukaan olemassa, mutta se ei ole riittävän selkeä eikä rajattu valtakunnallinen ohjeistus.

”Valmistelemme nyt sellaisen ennen pakkasten tuloa, ja se on tarvittaessa valtioneuvoston tasoinen päätös”, hän sanoi.

Saarikko korosti, että arvion on oltava neutraali ja riippumaton. Sitä valmistelee työ- ja elinkeinoministeriö (TEM).

Huolia on esittänyt muun muassa elintarviketeollisuus, mutta Saarikko nosti esille myös muun muassa erityisryhmät ja ikäihmiset, jotka ovat kotihoidossa ja tarvitsevat sähkölaitteita esimerkiksi lääketieteellisistä syistä.

”Heidän arkensa turvaaminen on elintärkeää sähkökatkon tullen.”

Kaiken kaikkiaan suomalaisen terveydenhuollon turvaaminen on ministerin mielestä keskeisintä.

Saarikko muistutti, että suomalaista sähköverkkoa voidaan säännellä vain asuinalueiden, ei yksittäisten rakennusten tasolla.

Saarikko vetosi kaikkiin suomalaisiin sähkön säästämiseksi.

”Sekin kotitalous, jonka sähkösopimus ei juuri nyt ole noussut kohtuuttomasti, on velvollinen miettimään omaa sähkönkulutustaan”, hän sanoi.

”Jos emme pysty pienentämään kulutusta, riski sähkökatkoihin tietenkin kasvaa.”

Lue lisää: Kaasu on ollut Venäjälle jo pitkään ase, mutta ”tällaista ei ole nähty aiemmin”, sanoo tutkija

Lue lisää: Mika Aaltolan mukaan epäillyt Nord Stream -iskut voivat olla kuin Mainilan laukaukset

Lue lisää: Presidentti Niinistö: Koko Euroopan turvallisuusuhka on noussut uudelle tasolle

Lue lisää: Hallitus aikoo tehdä torstaina periaate­päätöksen venäläisten maahan­tulon rajoittamiseksi

Muokkaus 29.9. klo 13.31: Päivitetty uutiseen Saarikon tiedotustilaisuuden anti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat