Hallitus aikoo tehdä torstaina periaate­päätöksen venäläisten maahan­tulon rajoittamiseksi

Päätöksen on määrä rajoittaa venäläisten maahantuloa merkittävästi.

28.9. 19:26 | Päivitetty 28.9. 21:13

Hallitus aikoo tehdä torstaina periaatepäätöksen, jonka on tarkoitus rajoittaa merkittävästi venäläisten kauttakulkua Suomen kautta muualle Schengen-alueelle sekä turistimatkailua Suomeen.

”Tehtävä periaatepäätös tarkoittaa sitä, että rajaliikenne vähenee merkittävästi itärajalla", sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa keskiviikkoiltana.

Mikkonen totesi, että tilanne itärajalla on säilynyt viime päivät vakaana.

Hallitus kommentoi tiedotustilaisuudessa itärajan tilanteen lisäksi muun muassa Nord Stream -kaasuputkien vuotoja.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi olleensa yhteydessä Ruotsin ja Tanskan pääministereihin vuotojen takia.

"Räjähdykset ovat kaiken saatavilla olevan tiedon mukaan olleet tahallisia", Marin sanoi.

Lue lisää: Tämä Nord Stream -vuodoista tiedetään: Kyse toden­näköisesti räjähdyksistä, syylliseksi epäillään Venäjää

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) kommentoi kaasuputkivuotojen tilannetta jo aiemmin keskiviikkona. Myös Kaikkosen mukaan on selvää, että kaasuputket ”eivät räjähtele itsestään”.

”Merkit viittaavat tahalliseen toimintaan, sabotaasiin”, hän sanoi.

Tiedotustilaisuudessa hän sanoi, että todennäköisesti myös sotilasliitto Nato tulee keskustelemaan Nord Streamiin kohdistuneesta sabotaasista.

”Vaikka ymmärrettävästi pohdimme kaasuputken tilannetta, katse on syytä pitää myös Ukrainassa”, Kaikkonen totesi ja nosti esiin, että räjähdykset sattuivat samaan aikaan Venäjän miehittämien alueiden ”kansanäänestysten” kanssa.

Kaikkosen mukaan yhdeksäs apupaketti Ukrainalle valmisteilla. Oletuksena on, että apupaketista voitaisiin tehdä päätöksiä ensi kuussa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi tiedotustilaisuudessa, että kaasuputkien sabotaasiin kykenee vain valtiollinen toimija. Haavisto nosti esiin myös vuotojen ympäristövaikutukset.

Hallituksen edustajilta myös kysyttiin tiedotustilaisuudessa, onko ulko- ja turvallisuus­poliittinen tilanne muuttunut niin paljon, että eduskunnalle annetaan jonkinlainen tiedoksianto tai selonteko.

"Emme ole vielä käyneet hallituksessa keskustelua siitä, tulemmeko antamaan pääministerin ilmoituksen tästä aiheesta, mutta sekin on mahdollinen", Marin sanoi.

Lue lisää: Syken tutkimus­päällikkö: Nord Streamin vuotojen ympäristö­haitta ”lähinnä ilmastollinen”

Venäjältä Saksaan Itämeren pohjassa kulkevissa Nord Stream 1 ja Nord Stream 2 -kaasuputkissa havaittiin molemmissa alkuviikosta suuret vuodot lähellä Tanskalle kuuluvaa Bornholmin saarta.

Putket olivat täynnä maakaasua, vaikka niistä ei ole viime aikoina kaasua Eurooppaan toimitettukaan. Kaasun on nähty kuplivan pintaan laajoilla alueilla.

Vedenalaisesta räjähdyksestä kielivä seismologinen data ja yleinen arvio putkien kestävyydestä viittaavat vahvasti siihen, että putket on rikottu tahallaan.

Lue lisää: Puolustusministeri Kaikkonen: ”Eivät nämä kaasu­putket siellä itsestään räjähtele” – Häkkänen nimeää syylliseksi Venäjän

Kaikkonen totesi aiemmin keskiviikkona, että tapahtuma ei vakavuudestaan huolimatta aiheuta Suomelle sotilaallista uhkaa.

Presidentti Sauli Niinistö arvioi HS:lle aiemmin keskiviikkona, että Euroopan kokema turvallisuus­uhka on Nord Streamin kaasuputkien sabotaasiepäilyn myötä ”noussut uudelle tasolle”.

Hallitus kuuli iltakoulussa keskiviikkona myös arvion keinoista tehostaa Suomen ja Venäjän välisen rajan valvontaa raja-aidalla.

Hallitus kokoontuu käsittelemään asiaa uudestaan myöhemmin tällä viikolla.

"Hallituksella on selvityksen pohjalta valmius arvioida ja tarkkailla rajavartiolaitoksen esityksen mukaisen raja-aidan pilottihankkeen aloittamista", Mikkonen sanoi tiedotustilaisuudessa hallituksen niin sanotun iltakoulun jälkeen.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat