Annika Saarikko MT:lle: Itärajan aitaamisen poikkeus­rahoitukseen valmistaudutaan

Rajavartiolaitoksen mielestä itärajalle tarvittaisiin aita, joka estäisi laitonta maahantuloa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) kommentoi itärajan aidan rakentamista Maaseudun Tulevaisuudelle.

30.9. 10:34

Valtiovarainministeriö valmistautuu poikkeusrahoitukseen, jonka avulla voitaisiin rakentaa aitaa itärajalle. Asiasta kertoo valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.

Rajavartiolaitoksen mukaan itärajalle tarvittaisiin aita, joka estäisi laitonta maahantuloa. Saarikon mukaan Rajavartiolaitoksen toiveet ovat perusteltuja.

”Luotan heidän arvioonsa. Valtiovarainministeriö valmistautuu tarvittaessa rahoitukseen, vastaavanlaisena poikkeuksellisena toimena kuin oli keväällä Puolustusvoimien vahvistaminen”, Saarikko kertoo MT:lle.

Rajavartiolaitoksen mukaan aitaa voisi tulla enimmillään yli 250 kilometrin matkalle itärajalle. Aitaa ei kaavailla koko itärajalle, sillä rakentaminen olisi kallista ja käytännössä myös vaikeaa. Raja-alueella on paljon erämaata, paljon järviä, lampia, puroja sekä soita.

Tiedossa ei ole tarkalleen, kuinka paljon raja-aita maksaisi. Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) viittasi toukokuussa asiasta kysyttäessä Viroon. Siellä vastaava raja-aita on maksanut 1,3 miljoonaa euroa kilometriltä, ministeri sanoi.

Rajavartiolaitoksesta ei kommentoitu aidan kustannusarviota aiemmin tällä viikolla. Aidan vierelle olisi ainakin tarkoitus rakentaa tie, jota pitkin rajavartijat voisivat liikkua. Mukana olisi myös teknistä valvontaa eli ainakin liiketunnistimin ja hahmontunnistimin varustettuja kameroita.

”Lähtökohta on sellainen, että aita pysäyttää kulkijan”, sanoi Rajavartiolaitoksen päällikkö Pasi Kostamovaara HS:lle.

Lue lisää: Rajavartiolaitoksen päällikkö: Raja-aita Suomen ja Venäjän rajalle on välttämätön

Lue lisää: Suomessa harkitaan itärajan aitaamista, Virossa aita alkaa valmistua – ”Heidän ongelmansa tulevat olemaan täysin samat”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat