EU-komissaari: Viisumia ei tulisi myöntää venäläisille, jotka ovat turvallisuus­uhka

EU:n sisäasioista asioista vastaava komissaari Ylva Johansson sanoi, että Venäjän naapurivaltiot saavat olla EU:n yleistä linjaa tiukempia venäläisten viisumien arvioimisessa.

EU:n sisäasioista asioista vastaava komissaari Ylva Johansson lehdistötilaisuudessa 6. syyskuuta Brysselissä.

30.9. 16:58

Venäläisten viisumihakemuksissa tarvitaan EU:n jäsenmaissa nykyistä tiukempaa arviointia, Euroopan unionin sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson sanoi torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Johanssonin mukaan Venäjän turvallisuusuhka Euroopan unionia kohtaan on kasvanut ja siksi venäläisten turistiviisumien myöntämisperusteita tulisi arvioida tarkemmin.

”Jäsenmaiden täytyy tehdä hyvin huolellista turvallisuusarviointia, ja jos henkilö saattaisi olla turvallisuusuhka tai muodostaa uhan kansainvälisille suhteille jotakin jäsenmaata kohtaan, ei tälle henkilölle pitäisi myöntää viisumia”, Johansson sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa Venäjän naapurivaltiot saavat olla tiukempia venäläisten viisumihakemusten suhteen kuin muut jäsenmaat.

Johansson sanoi, että jäsenvaltioiden ei tule hyväksyä uusia viisumihakemuksia venäläisiltä, jotka ovat jo lähteneet Venäjältä.

”Pelkästään voimassa olevan viisumin omistaminen ei ole riittävä syy jäädä EU:n alueelle. Venäläiset eivät voi viisumilla oleskella EU:ssa yli 90 päivää.”

Johansson kuitenkin lisäsi, että kaikilla venäläisillä on yhä oikeus hakea esimerkiksi turvapaikkaa tai pitkäaikaista oleskelulupaa.

”Sanoisin, että on tärkeää olla sekoittamatta tähän oikeutta turistiviisumiin tai lyhytaikaiseen viisumiin EU-alueelle – se ei ole oikeus vaan etuoikeus. Oikeus hakea turvapaikkaa on perusoikeus.”

Suomen hallitus teki torstaina periaatepäätöksen, jolla venäläisten matkustaminen Suomeen vähenee merkittävästi. Uudet rajasäännökset astuivat voimaan torstain ja perjantain välisenä yönä.

Käytännössä raja sulkeutui venäläisiltä turisteilta, mutta maahan pääsee edelleen monista erityissyistä, kuten perheen takia.

Myös Norjan oikeusministeri Emilie Enger Mehl ilmoitti perjantaina Reutersin mukaan, että Norja saattaa esittää tällä viikolla Suomen kaltaista kieltoa venäläisten turistien maahantuloon.

”Suljemme rajan tarpeen vaatiessa nopeasti, ja muutoksia saattaa tulla lyhyellä varoitusajalla. Suomeen verrattuna saapujamäärä Norjaan on pieni, ja tilanne täällä on eri”, Mehl sanoi.

Norja ei ole Euroopan unionin jäsen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat