Suomalainen Tuija Taos loppusuoralla EU:n pankki­unionin huippu­virkaan

Suomen Rahoitusvakausvirastoa johtava Taos oli tiistaina EU-parlamentin kuultavana.

Tuija Taos johtaa nyt Rahoitusvakausvirastoa Suomessa.

4.10. 13:20

Bryssel

Rahoitusvakausviraston ylijohtaja Tuija Taos on toinen loppusuoralle päässeistä ehdokkaista merkittävään eurooppalaiseen tehtävään, Euroopan kriisinratkaisu­neuvoston SRB:n johtoon.

Taos ja toinen EU-komission asettama kärkiehdokas, Ranskan Dominique Laboureix, olivat tiistaina kuultavana EU-parlamentin talous­valiokunnassa. Parlamentti päättää nimityksestä täysistunnossaan syksyllä.

Kriisinratkaisuneuvosto hallinnoi EU:n pankkiunionin kriisinratkaisu­rahastoa, jonka tehtävänä on tarvittaessa pelastaa vaikeuksiin joutuneet EU-alueen rahoituslaitokset. Rahasto voi antaa lainoja ja takauksia, mutta se ei kata tappioita eikä osallistu pääomittamiseen.

Neuvostoa johtaa nyt saksalainen Elke König. Brysselissä sijaitsevassa virastossa on noin 500 työntekijää.

Pankkiunioni ja sen kriisinratkaisurahasto luotiin Eurooppaa ravistelleen finanssikriisin jälkeen vuonna 2015. Tarkoituksena on jatkossa estää se, että veronmaksajat joutuvat vastuuseen pankkien pelastamisesta.

Taos kertoo HS:lle hakeneensa neuvoston pääjohtajapaikan lisäksi toissijaisesti myös neuvoston jäsenen paikkaa. Neuvostossa on kuusi jäsentä, joista yhden paikka avautui äskettäin. Tähän tehtävään loppusuoralla on kolme hakijaa.

Taos on toiminut Rahoitusvakaus­viraston ylijohtajana vuodesta 2015. Sitä ennen hän oli pitkään yksikön päällikkönä valtiovarain­ministeriössä ja vastasi Suomen ja EU:n rahoitusmarkkina­lainsäädännön ja rahoitusmarkkina­politiikan valmistelusta.

Rahoitusvakausvirasto on kriisinratkaisu­viranomainen Suomen rahoitusmarkkinoilla. Se vastaa päätöksenteosta ja mahdollisesta uudelleen­järjestelystä, jos jokin rahoituslaitos tai sijoituspalvelu­yhtiö joutuisi taloudellisiin vaikeuksiin.

Virasto vastaa myös Suomen talletussuojasta ja hallinnoi kansallista rahoitusvakaus­rahastoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat