Seuraavista energiatoimista jäi vielä erimielisyyttä, kun EU-johtajat kokoontuivat Prahassa

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan jäsenmailla oli huolta kaasun saatavuudesta, jos sen hintaa ryhdytään säätelemään.

Pääministeri Sanna Marin osallistui EU-johtajien kokoukseen Prahassa.

7.10. 7:52 | Päivitetty 7.10. 19:19

Praha

EU-maiden johtajat kokoontuivat perjantaina Prahassa epäviralliseen huippukokoukseen, jossa olivat esillä muun muassa energian hinnat ja juuri sovittu kahdeksas pakotepaketti Venäjää vastaan.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan jäsenmailta tarvitaan vielä lisää yksituumaisuutta, jotta ratkaisuja polttavimmasta kysymyksestä eli kaasun hinnasta alkaisi syntyä. Epävirallisessa kokouksessa ei ollut tarkoituskaan tehdä vielä päätöksiä, vaan komissio esitteli tiekarttaansa, jonka pohjalta edetään.

Seuraava virallinen huippukokous on jo kahden viikon päästä Brysselissä.

Marin oli optimistinen, että jäsenmaat löytävät vielä yhteisen pohjan päätöksille.

”Pääministerinä olen nähnyt hyvinkin vaikeita huippukokouksia, joissa on ollut vaikea löytää yksituumaisuutta. Olemme siihen tavalla tai toisella kyenneet, emme välttämättä tyylipuhtaalla suorituksella, mutta lopputulos ratkaisee.”

Marin kertoi, että Suomi suhtautuu avoimesti kaikkiin ehdotuksiin energianhintojen hillitsemisestä, myös kaasun hintakattoon. Marin piti komissiosta tulleita ehdotuksia muun muassa kaasun hinnan sääntelystä vielä riittämättöminä.

Osa EU-maista on vaatinut kaasulle hintakattoa, mutta osa suhtautuu siihen torjuvasti. Marinin mukaan mailla pitäisi olla rohkeutta tehdä poikkeuksellisia toimia, koska EU elää poikkeuksellisia aikoja. Marinin mukaan sota on pääsyy energian hinnan nousuun, minkä lisäksi näyttää siltä, että hintaa halutaan nostaa keinotekoisesti ylös.

Marin sanoi kokouksen jälkeen, että kaasun hintakaton osalta esiin nostettu huolenaihe oli se, miten katto vaikuttaisi kaasun saatavuuteen maailmanmarkkinoilta.

Suomelle kaasukysymys ei ole keskiössä, koska venäläiskaasuun ei ollut riippuvuutta ja sen täydellinen katkeaminen on kyetty korvaamaan.

”Kaasu ei ole meille iso kysymys, mutta kaasu vaikuttaa energian hintaan, ja sitä kautta tämä koskettaa myös meitä. Tärkeää on, että saisimme lisättyä energian tuotantoa uusiutuvissa ja että rakennamme verkkoja ja kytköksiä toisiimme.”

Marin totesi mennessään kokoukseen, että Suomi ei kannata ehdotuksia EU:n yhteisen elpymisvälineen kaltaisista tukipaketeista ja lainanotosta. Sen sijaan tarvitaan hänen mukaansa parempaa koordinaatiota ja keskinäistä keskustelua.

”Mitkään tukipaketit, minkäänlainen kompensaatio ei tule riittämään, jos me emme paina alas energian hintaa yhteisillä toimilla.”

Jos maat tekevät paljon omia paikallisia tukitoimiaan, EU voi Marinin mukaan ajautua tilanteeseen, joka heikentää yhteisten sisämarkkinoiden toimivuutta. Hän uskoo, että myös tästä keskustellaan jäsenmaiden kesken perjantaina.

Hänen mukaansa on ymmärrettävää, että maat haluavat vaikeassa tilanteessa tukea omia yrityksiään.

Marinin mukaan viime aikojen tapahtumat eli liikekannallepano Venäjällä, kaasuputkien räjähdykset ja Vladimir Putinin ydinasepuheet kertovat siitä, että Venäjä on häviämässä sodan.

”Hän yrittää saada Euroopan valtiot pelkäämään. Meidän reaktiomme tulisi olla päinvastainen eli lisäämme tukea Ukrainalle, teemme voimakkaampia pakotteita, annamme enemmän ja painavampaa aseistusta Ukrainaan.”

Marinin mukaan Suomi on valmis vahvempiin pakotteisiin. Tästä myös keskusteltiin Prahan kokouksessa.

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan kyse on nyt siitä, millaisia ja mihin kohdistuvia hintakattojen tulisi olla.

Von der Leyen lähetti Eurooppa-neuvostolle eli EU-maiden johtajille kuluneella viikolla etukäteen kirjeen, jossa hän ehdotti harkittavaksi tilapäistä kaasun hintakattoa sekä mahdollisesti vielä erillistä hintakattoa sähköntuotannossa käytettävälle kaasulle.

Kaasun hintakatto sähköntuotannossa on kriitikoiden mielestä ongelmallinen, koska se ei kannusta kaasun ja sähkön säästöön.

Von der Leyen ehdottaa myös kaasun yhteisostoja.

Kaasun hinnoittelussa käytettävä eurooppalainen hintaindeksi TTF eli Title Transfer Facility kuuluisi von der Leyenin mukaan myös remontin kohteeksi.

Eurooppa on pakon edessä siirtynyt nesteytettyyn maakaasuun lng:hen, mutta TTF:ssä otetaan edelleen huomioon ylipainotetusti Venäjän manipuloiman putkikaasun hinta. Komission mukaan EU maksaa siksi lng:stä enemmän kuin esimerkiksi Aasian maat.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat