Ministeri Aki Lindén uskoo uuden työehto­sopimuksen auttavan hoitajapulan ratkaisussa

Hoitajien pitkä työriita ratkesi maanantaina, kun osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd)

4.10. 14:18 | Päivitetty 4.10. 20:33

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) uskoo, että hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin saavuttama työehtosopimus auttaa hoitoalan työvoimapulan voittamisessa.

”Rohkenen sanoa, että ratkaisu auttaa, koska se rauhoittaa tilanteen työpaikoilla”, Lindén arvioi tänään tiedotustilaisuudessa.

Hän odottaa, että ratkaisu luo positiivista tunnelmaa työpaikoille ja lisää hoitotyön vetovoimaa.

Itse työehtosopimusta Lindén ei tässä vaiheessa halua kommentoida. Hän perustelee asiaa sillä, ettei hän tunne vielä sopimuksen yksityiskohtia. Hän kertoo kuitenkin pitävänsä sopimuksen syntymistä erittäin positiivisena.

Lindén sanoo, ettei työehtoratkaisusta seuraa taloudellista sopeuttamistarvetta ensi vuoden alussa aloittavilla hyvinvointialueilla, vaan tilanteeseen on varauduttu. Muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on suunnitellut mittavia leikkauksia palveluihinsa.

Työvoimavajeen seurauksena hallitus on muun muassa joutunut porrastamaan ympärivuorokautisen hoivan hoitajamitoituksen toteutusta. Lindén kertoi viikko sitten, että mitoitukseksi tulee ensi huhtikuusta alkaen 0,65 hoitajaa asiakasta kohti. Aiempi tavoite 0,7 tulee voimaan 1. joulukuuta 2023, eli kahdeksan kuukautta suunniteltua myöhemmin.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan hoitajavaje on pahentunut viime vuosina nopeasti. Uusia sairaanhoitajien työpaikkoja oli auki tammikuussa 5 000 ja lähihoitajien runsaat 8 000.

Hoitajien pitkä työriita ratkesi maanantaina, kun osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Sekä työnantajapuoli että työntekijäpuoli katsovat voittaneensa, ja ne ovat varsin erimielisiä sopimuksensa sisällöstä.

Hoitajaliitot päätyivät sopimukseen, jossa palkkoja korotetaan viiden vuoden aikana yhteensä 11 prosenttia normaalien korotusten päälle. Kun normaalit korotukset lasketaan mukaan, palkat nousevat yhteensä vähintään yli 17 prosenttia viidessä vuodessa.

Oikaisu 4.10. kello 20.31: Toisin kuin artikkelissa aiemmin kerrottiin, tammikuussa oli auki runsaat 8 000 lähihoitajien työpaikkaa, ei perushoitajien. Kyse oli myös uusista hoitajien työpaikoista, ei kaikista työpaikoista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat