Työnantajat: Kunta- ja hyvinvointialojen palkankorotukset maksavat veron­maksajille noin 800 miljoonaa euroa vuodessa

Työnantajan laskelmien mukaan koronahoitajille maksetaan noin 34 miljoonaa euroa.

Hoitajien pitkä työriita ratkesi maanantaina, kun osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen.

5.10. 15:31

Kunta- ja hyvinvointialojen palkankorotukset maksavat veronmaksajille lähivuosina noin 800 miljoonaa vuodessa. Laskelmassa on mukana juuri syntynyt hoitoalan sopimus.

Näin laskee sopimuksen työnantajaosapuoli, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT. Se julkaisi tiedon lehdessään.

Lue lisää: Hoitajien palkka­kiistassa syntyi sopu

Lue lisää: Hoitajaliitot jäivät kauas tavoitteistaan: näin palkat nousevat

Lue lisää: Hoitoalan sopimus ei ratkaise hoitaja­pulaa, mutta palkkoja on vaikea enää haukkua

Myös valtiovarainministeriö laskee parhaillaan kustannuksia, mutta laskelma ei ole vielä valmis.

Hoitajien pitkä työriita ratkesi maanantaina, kun osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen.

KT:n mukaan hyväksytyn sovintoehdotuksen myötä kuntien ja hyvinvointialueiden yhteenlasketut kustannukset kasvavat edeltävään vuoteen verrattuna arviolta noin 802 miljoonaa euroa vuonna 2023 ja noin 808 miljoonaa euroa vuonna 2024.

Luvut sisältävät kaikki kunta- ja hyvinvointialueille sovitut sopimuskorotukset, palkkojen kehittämisohjelman, palkkojen yhteensovittamisen ja muut sopimusmuutosten aiheuttamat kulut vuosina 2023 ja 2024.

Kunta-alan palkkojen nousua ei vielä tiedetä tarkalleen, koska korotukset ovat sidoksissa siihen, kuinka paljon yksityisen sektorin palkat nousevat.

Jos nousu olisi 4,2 prosenttia, esimerkiksi sairaanhoitajien keskimääräinen kokonaisansio lisineen nousee vuoden 2021 noin 3  430 eurosta 3 870 euroon. Lähihoitajilla vastaava palkannousu on 2 998 eurosta 3  385 euroon.

Palkkojen yhdenmukaistamisen takia osalla työntekijöistä palkka nousee enemmän.

Hyväksytty hoitoa-alan sovintoehdotus lisää sote-sopimuksen kuluja vuonna 2023 yhteensä noin 111 miljoonaa verrattuna siihen, mitä KT arvioi kesäkuussa. Koronahoitajille maksettavan kertaerän osuus tästä on noin 34 miljoonaa.

Vuonna 2024 korotukset nostavat kustannuksia noin 83 miljoonaa aiemmin arvioidusta. Nämä lisämenot kohdistuvat pelkästään hyvinvointialueille ja sote-sopimukseen.

Kunta- ja hyvinvointialan palkankorotukset on kytketty tiettyjen vientialojen neuvottelutuloksiin. Sopimuksia ei ole vielä tehty, joten ihan tarkkaa loppusummaa ei vielä tiedetä.

Kunta- ja hyvinvointialan sopimuksen mukaan yleiset palkankorotukset ovat vuosittain vähintään 1,9 prosenttia, mutta kuitenkin vähintään Teknologiateollisuuden, Kemianteollisuuden sekä Auto- ja Kuljetusalan tiettyjen työehtosopimusten kustannusvaikutusten matemaattinen keskiarvo.

Oikaisu 6.10, kello 0.43: Kirjoituksessa ensin mainittiin tekstissä ja otsikossa virheellisesti, että pelkästään hoitoalan palkkaratkaisu lisää veronmaksajien kustannuksia 800 miljoonaa euroa. Kyse on koko kunta- ja hyvinvointialan sopimuksien vaikutuksesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat