Purra: Hallitus ei ole energia­kriisissä tilanteen tasalla

Hallitus vastasi keskiviikkona iltapäivällä kolmen oppositiopuolueen jättämään välikysymykseen energiapolitiikasta ja omistajaohjauksesta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra puhui eduskunnan välikysymys­keskustelussa keskiviikkona.

5.10. 13:55 | Päivitetty 5.10. 17:54

Hallitus vastasi keskiviikkona iltapäivällä kolmen oppositio­puolueen syyskuussa jättämään välikysymykseen.

Perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt vaativat välikysymyksessään hallitukselta vastauksia muun muassa energiamarkkinoiden toimintaan, sähkön hintaan ja hallituksen Fortum-politiikkaan liittyen. Kokoomus ei ollut mukana muun opposition energiaväli­kysymyksessä, vaan se aikoo esittää hallitukselle oman epäluottamus­lauseensa energiayhtiö Uniperin tilanteeseen liittyen.

Lue lisää: Tätä oppositio vaatii hallitukselta energiaa koskevassa väli­kysymyksessään

Pääministeri Sanna Marin (sd).

Pääministeri Sanna Marin (sd) arvosteli vastauksessaan välikysymyksen väitteitä. Hänen mukaansa Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan on paljastanut Euroopan riippuvuuden unionin ulkopuolelta tulevasta fossiilienergiasta. Energian hinnannousu johtuu tämän haavoittuvuuden hyväksikäyttämisestä, hän sanoi.

”Kotitalouksien kohtaama sähkön kallistuminen ja ostovoiman heikentyminen ei siis pohjimmiltaan palaudu välikysymyksessä esiin nostettuihin EU:n toimivaltakysymyksiin, hiilineutraalisuustavoitteisiin tai hallituksen omistajaohjauksessaan tekemiin viimeaikaisiin päätöksiin.”

Marin totesi puheenvuorossaan, että Suomi suhtautuu avoimesti niin sanottuun windfall-veroon, eli energia­yritysten ylisuuriin voittoihin kohdistuvaan veroon.

Hän kertoi Suomen myös pitävän kiinni hallitusohjelman mukaisista ilmasto­tavoitteistaan.

”Energiakriisin oloissa on kuitenkin voitava tarkastella kaikkia mahdollisia energiamuotoja ja ratkaisuja lyhyellä aikavälillä. Esimerkiksi mahdollisuus turpeen käyttöön huoltovarmuus­polttoaineena on varmistettu.”

Marin totesi, että jälkikäteen katsottuna osa Fortumin hallituksen ja johdon strategisista valinnoista on osoittautunut virheiksi.

”Venäläiseen kaasuun perustuvan liiketoimintansa johdosta Uniper ajautui ulkopuolista tukea edellyttäviin vakaviin vaikeuksiin vain kuukausia Ukrainan sodan alkamisen jälkeen.”

Välikysymyksen alulle laittaneen perus­suomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra arvosteli keskustelussa hallituksen energiapolitiikkaa värikkäin sanankääntein.

”Olemme energiakriisissä ettekä te, hallitus, ole tilanteen tasalla”, hän sanoi.

Purran mukaan hallituksen energiapolitiikka nojaa tuulivoimaloihin.

”Liekö visio se, että työväki katselee iltaisin tulevan aamun sääennusteesta tuulen määrää tietääkseen, onko työpaikalla aamulla sähköt käytössä vai ei?” Purra ihmetteli.

”Yhteiskuntamme ei voi pyöriä tai olla pyörimättä riippuen siitä, sattuuko kohdalle tuulinen vai tyyni päivä. Sähkön varastointi on vielä lapsenkengissä, joten tarvitsemme säätövoimaa vastaamaan kulutuksen vaihtelujen mukaisesti. Energiapolitiikan pitää perustua fysiikkaan, ei uskomiseen tai ideologiaan.”

Purran mukaan sähkön hinta tulee saada alas, jottei monimutkaisia tukimalleja tarvitsisi luoda.

Lue lisää: Onko korkeiden sähkön hintojen syy vihreä siirtymä, markkinat vai Venäjä? Näin asiantuntijat arvioivat

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma.

Kokoomuksen Pia Kauma arvosteli puheenvuorossaan erityisesti hallituksen toimintaa Fortumin tytäryhtiön Uniperin kriisissä. Kauman mukaan kokoomuslaiset eivät ole vakuuttuneita siitä, että hallitus ja pääministeri Marin tekivät kesällä kaikkensa Suomen etujen puolustamiseksi Uniperin kriisissä.

”Miksi pääministeri tyytyi hoitamaan asioita tekstiviesteillä, eikä hän hyödyntänyt arvovaltaansa matkustamalla Berliiniin puolustamaan suomalaisten veronmaksajien ja sijoittajien etua?” Kauma kysyi.

Lue lisää: Tämä tiedetään pääministeri Marinin roolissa Uniper-kriisin selvittämisessä: Lähetti liitto­kansleri Scholzille tekstiviestejä

Kauma perusteli kokoomuksen jättäytymistä pois perussuomalaisten, Liike Nytin ja kristillisdemokraattien välikysymyksestä sillä, että siitä ”paistaa EU-vastaisuus”.

Myös kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman (r) moitti Suomen toimintaa EU:ssa energiakriisin tiimoilta.

”Kristillisdemokraattien mielestä hallitus on ollut kyvytön, keskenään riitainen ja myös haluton puolustamaan Suomelle tärkeää uusiutuvaa bioenergiaa EU-pöydissä”, Östman sanoi.

Liike nytin Harry Harkimo arvosteli puheenvuorossaan erityisesti hallituksen omistaja­ohjauspolitiikkaa. Hän moitti myös Fortumin Uniper-kauppojen toteuttamista sekä yhtiön toimitusjohtajan Markus Rauramon toimintaa kriisin aikana. Harkimon mukaan valtion omistajaohjaus on ollut ”pelkkä kumileimasin”.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk), ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr), eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) ja opetusministeri Li Andersson (vas) eduskunnassa keskiviikkona.

Kritiikkiin vastannut omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) totesi, että valtion omistajaohjauspolitiikalla on saatu myös tulosta, vaikka julkisesta keskustelusta jää usein toisenlainen kuva. Hän lisäsi, että kuluvan hallituskauden jälkeen kaikissa valtio-omisteisten yhtiöiden hallituksissa istuu valtion edustaja.

Keskustan Katri Kulmuni oli Tuppuraisen kanssa samoilla linjoilla. Hänen mukaansa on perusteltua, että Suomella on merkittävä määrä kunnallista ja valtion Fortumin kautta omistettua energiantuotantoa.

Myös Rkp:n Joakim Strand puolusti puheenvuorossaan valtion energiapolitiikkaa ja myönnettyjä tukipaketteja.

”Myös Suomen omavaraisuusasteen kannalta muun muassa Fortumille suunnattu takuupaketti oli perusteltu ja tarpeellinen.”

Kansanedustaja Mai Kivelä (vas).

Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä esitti puheenvuorossaan Fortumin ja sähköverkkojen lunastamista pois pörssistä täysin valtiolliseen omistukseen. Kivelä otti kantaa myös energiakriisin torjuntaan. Hän puhui muun muassa uusiutuviin energiamuotoihin investoimisen puolesta.

Vihreiden Inka Hopsun mukaan tuulivoiman voimakas lisärakentamien tulee helpottamaan Suomen energiatilannetta tulevaisuudessa, vaikka tulevana talvena joudutaan vielä käyttämään jonkin verran esimerkiksi hiilivoimaa.

Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta perjantaina. Välikysymys on opposition järein ase, jolla se voi yrittää kaataa hallituksen.

Lue keskustelun seuranta täältä:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat