Ministeriksi palannut Krista Kiuru korona­viruksesta: ”Laajoja ja rajoitteisia toimia” ei ole edessä

Krista Kiuru (sd) kertoi asettuvansa eduskuntavaaleissa ehdolle. Hän palasi perhe- ja peruspalveluministeriksi vanhempainvapaaltaan torstaina.

6.10. 6:20 | Päivitetty 6.10. 16:40

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) ei näe tarvetta ”laajoille ja rajoitteisille” koronaepidemian torjuntatoimille lähitulevaisuudessa.

”Huoli on vielä varsin vähäinen”, hän sanoi torstaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Hän muistutti kuitenkin, että kukaan ei voi tietää, millaisia uusia koronavirusmuunnoksia vielä voi tulla. Lisäksi sairaaloiden tilanne kertoo hänen mukaansa siitä, että ”syksylläkään ilman koronaa ei pystytä elämään”.

Kiuru palasi torstaina ministeriksi vanhempainvapaaltaan. Häntä tuurasi sen aikana Aki Lindén. Kiuru tuli ministerinä tunnetuksi tiukkana koronarajoitusten puolustajana, joka ajautui välillä törmäyskurssille myös muun hallituksen kanssa.

Tiedotustilaisuudessaan Kiuru totesi, että koronarokotustilanne voisi olla Suomessa parempikin. Hän toivoi, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) hyvin nopeasti selventäisi ohjeistuksiaan ja ottaisi vakavasti sen, että monet suomalaiset haluaisivat rokotetta suojatakseen itseään tai läheisiään.

”On sanottava, että kun sitä katsoo kotisohvalta kansalaisena, niin kyllä ihmetyttää, että mihin kategoriaan sitä kuuluu ja minkälaista rokotusta tässä voi saada ja harkita”, Kiuru sanoi.

Erityisesti hän sanoi kantavansa huolta yli 65-vuotiaiden tilanteesta. Hänen mukaansa myös hoitajajärjestöt ovat toivoneet, että hoitajat voisivat saada jo rokotuksia. Tältäkin osin olisi Kiurun mielestä syytä tarkastaa ohjeistuksia nopeasti.

”Ja nyt on turha kolmatta kertaa sanoa, että ei huomattu varautua”, ministeri näpäytti THL:ää.

THL suosittelee uutta koronarokotuksen tehosterokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Tehosteannos tarkoittaa osalle suomalaisista jo kuudetta rokoteannosta.

Kiuru kertoi tavanneensa ensi töikseen hoiva-alan työntekijäjärjestöjen eli JHL:n, Tehyn ja Superin edustajia. Hän kuvaili Suomen hoitajapulaa vakavaksi.

Hoitoalalla on saatava kuntoon palkkaus, työolot ja johtaminen, Kiuru luetteli.

”Erityisesti johtamisen osalta meillä on paljon kehitettävää. Me tulemme jäämään tässä yhteiskuntana rammaksi ankaksi, jos me emme pysty tarjoamaan hyvinvointipalveluita. Se on ehtona sille, että ihmiset voivat hyvin”, hän totesi.

Kiuru on vapaalla ollessaan hakenut Porin kaupunginjohtajan tehtävää ja edennyt hakuprosessissa ehdokkaiden kärkikolmikkoon.

Porin kaupunginvaltuuston odotetaan valitsevan uuden kaupunginjohtajan marraskuun puolivälissä.

Kiuru kertoi olevansa hakemassa virkaan tosissaan.

”Itse en siitä ole päättämässä, valtuusto tekee päätöksen. Ihan tosissani haen, kyse on kuitenkin omasta kotikaupungistani”, hän sanoi.

Hän kertoi myös asettuvansa ehdolle eduskuntavaaleissa, jos ei tule valituksi Porin kaupunginjohtajan virkaan.

Ministerivaihdos tapahtui torstaina iltapäivällä pidettävässä presidentin esittelyssä Valtioneuvoston linnassa. Kiurua tuurasi tehtävässä turkulainen kansanedustaja Aki Lindén (sd), joka jättää hallituksen vaihdoksen myötä. Lindén ehti sijaistaa Kiurua kahdeksan kuukauden ajan.

Lue lisää: Krista Kiuru viimeiselle kierrokselle Porin kaupungin­johtajan valinnassa

Lue lisää: Hallituksella oli hoitajamitoituksen lykkäämisestä selkeät sävelet, kunnes alkoi tulla puheluita Porista

Lue lisää: Pelin taitaja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat