EU langetti uudet Venäjä-pakotteet nukke­hallitsijoille

Tullin mukaan pakotteiden piiriin tuli myös lisää venäläistä alkuperää olevia tavaroita, kuten puumassasta ja paperista valmistettuja tuotteita.

Venäjän presidentti Vladimir Putin (keskellä) juhli Ukrainan pakkoliitettyjen alueiden johtajien kanssa liittämissopimusten allekirjoittamista. Vasemmalta oikealle: Hersonin Vladimir Saldo, Zaporižžjan Jevgeni Balitski, Donetskin Denis Pušilin ja Luhanskin Leonid Pasetšnik.

7.10. 12:12

Euroopan unionin uusimpien pakotteiden yksityiskohdat on julkaistu, ulkoministeriö kertoo tiedotteessaan.

Kahdeksanteen pakotepakettiin sisältyy muun muassa öljyn hinnalle määriteltävän katon ylittävien kuljetusten kieltäminen sekä vienti- ja tuontikieltojen laajennuksia.

Lisäksi pakotepaketissa otetaan käyttöön uusi pakotelistauskriteeri, joka mahdollistaa EU:n pakotteiden kiertämistä helpottavien henkilöiden ja tahojen lisäämisen listalle.

Paketti on unionin vastaus Venäjän tekemiin laittomiin alueliitoksiin. EU ei hyväksy Ukrainan Donetskin, Luhanskin, Zaporižžjan ja Hersonin alueiden laitonta liittämistä Venäjään ja tuomitsee sen jyrkästi.

Henkilöpakotteet koskevat muun muassa Venäjän miehittämille alueille asetettuja nukkehallintojen edustajia.

Lisäksi niiden piirissä on Venäjän asevoimien edustajia, poliittisia toimijoita, Venäjän yhteiskunnan informaatiovaikuttajia, mielipidevaikuttajia sekä Venäjän hallitusta tukevia tai siitä hyötyviä liike-elämän vaikuttajia.

Pakotelistalle asetettiin 30 uutta henkilöä, jotka eivät ole aiemmin olleet listalla. Heihin kuuluvat muun muassa Venäjän sotapropagandaa levittävät laulajat Julija Tšitšerina ja Nikolai Rastorgujev.

Pakotteet myös rajoittavat entisestään kauppaa ja ne sisältävät uusia venäläisten tuotteiden tuontikieltoja. EU on päättänyt myös vientikieltojen laajentamisesta.

Tavoitteena on estää Venäjän puolustussektoria saamaan käyttöönsä keskeisiä teknologioita, kuten ilmailutuotteita.

Tullin tiedotteen mukaan uusia tuontipakotteita asetettiin myös entistä laajemmalle ryhmälle tuotteita, jotka on valmistettu tietyistä venäläistä alkuperää olevista aineista. Tällaisia ovat muun muassa puumassasta, paperista, tupakasta, muovista sekä kosmetiikasta valmistetut tietyt tuotteet.

Tullin arvion mukaan tällä hetkellä noin 90 suomalaista yritystä tuo tuotteita Venäjältä ja noin 220 yritystä harjoittaa Venäjän vientiä.

Unioni on jo aiemmin kieltänyt venäläisen öljyn tuonnin meriteitse. Kyseinen kielto tulee voimaan loppuvuodesta.

G7-maat ovat sopineet ottavansa käyttöön hintakaton venäläisen öljyn viennille kolmansiin maihin. Hintakatto pienentäisi Venäjän tuloja ja auttaisi pitämään globaalit energiamarkkinat vakaina.

Tuoreimman pakotepaketin mukaisesti hintakaton ylittävät kuljetukset kolmansiin maihin kiellettäisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat