Marinin kommentti Bidenille leviää somessa: ”Tie ulos konfliktista on se, että Venäjä lähtee Ukrainasta”

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pohti ääneen, mikä olisi presidentti Putinin ulospääsytie sodasta. Marin sanoi kokouksen jälkeen tämänkaltaiselle ajattelulle olevan enemmän sijaa ”jos sota on kauempana omista rajoista”.

7.10. 13:54 | Päivitetty 7.10. 18:51

Praha

Pääministeri Sanna Marin (sd) kommentoi perjantaina Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin viimeöistä puhetta, jonka mukaan Biden ja virkamiehet pohtivat, mikä olisi diplomaattinen tie ulos Ukrainan sodasta.

”Tie ulos konfliktista on se, että Venäjä lähtee Ukrainasta”, Marin sanoi saapuessaan epävirallisen EU-huippukokouksen keskusteluihin perjantaina.

Bidenin mukaan pohdinnassa on, mikä on Vladimir Putinin poispääsytie.

”Mistä hän löytää tien ulos? Mistä hän löytää itsensä sen jälkeen, kun hän ei ole ainoastaan menettänyt kasvojaan vaan myös suuren osan voimastaan?” Biden pohti demokraattien varainkeruutapahtumassa New Yorkissa.

Marinin vastaus Bidenille herätti Twitterissä heti paljon kansainvälistä kiinnostusta. Esimerkiksi Ylen EU-kirjeenvaihtajan Rikhard Husun englanninkielistä twiittiä aiheesta oli iltapäivällä jo jaettu tuhansia kertoja.

Myös Ukrainan parlamentin Twitter-tili jakoi videon iltapäivällä perjantaina.

Biden varoitti samassa puheessaan maailman voivan kohdata ”maailmanlopun”, jos Putin käyttää taktisia ydinaseita uhkailujensa mukaisesti.

”Tätä tilannetta meillä ei ole ollut kuuteenkymmeneen vuoteen sitten presidentti John Kennedyn ja Kuuban ohjuskriisin”, Biden sanoi.

Bidenin mukaan Putin ei laske leikkiä puhuessaan taktisista ydinaseista tai kemiallisista ja biologisista aseista, koska hän on häviöllä sodassa.

HS kysyi Marinilta myöhemmin kokouksen päätteeksi, ymmärtääkö hän tällaista pohdintaa ulospääsytiestä, mitä Biden puheessaan pyöritteli.

”On täysin ymmärrettävää, että halutaan välttää eskalaatiota”, Marin sanoi.

”On ymmärrettävää, että pohditaan keinoja, millä tavoin jännitettä voitaisiin vähentää. Itse ajattelen niin, että tämä on juuri se, mitä Putin haluaa. Hän haluaa, että me olemme peloissamme, me horjuisimme, meidän tukemme Ukrainalle horjuisi, ja mielestäni reaktion pitäisi olla päinvastainen: entistä vahvempi tuki Ukrainalle.”

Marinin mukaan tämä tarkoittaa muun muassa raskasta asekalustoa ja vahvempia pakotteita, jotta Ukraina pystyy työntämään Venäjän ulos alueeltaan.

”Tämä on ainoa tapa lopettaa sota”, Marin sanoi.

Marinin mukaan myös Euroopassa on kuultu Bidenia vastaavia äänenpainoja ”jo jonkin aikaa”.

”Jos sota on kauempana omista rajoista, varmasti tämänkaltaiselle ajattelulle on enemmän sijaa. Me, jotka olemme Venäjän naapurimaita, tunnemme hyvin konkreettisesti sen uhan, jonka Venäjä aiheuttaa lähialueilleen. Meidän pitää varmistaa, ettei Venäjä tule kokemaan voittaneensa tästä sodasta jotain niin, että se saisi yllykettä jatkaa aggressiivista toimintaansa muualla.”

Marin huomautti, että torstaina Euroopan poliittisen yhteisön kokouksessa useat Länsi-Balkanin maat olivat hyvin selkeästi toivoneet Venäjän pysäyttämistä, koska ne arvioivat Venäjän katsovan seuraavaksi niiden suuntaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat