Petteri Orpo SK:lle: Sanna Marin ja Annika Saarikko ”kiljuivat” tv-väittelyssä

Petteri Orpo väitteli syyskuussa televisiossa valtion rahankäytöstä Sanna Marinin ja Annika Saarikon kanssa. Orpo selitti arvostelua herättänyttä esiintymistään Suomen Kuvalehdelle. Myöhemmin hän pyysi anteeksi sanavalintaansa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo osallistui syyskuussa Taloudenpuolustuskurssin puheenjohtajapaneeliin.

13.10. 12:11 | Päivitetty 13.10. 12:43

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo selittää Suomen Kuvalehden haastattelussa, mitä tapahtui hänen televisioesiintymisessään syyskuun alussa.

Orpo osallistui syyskuun alussa Ylen A-talk-ohjelmaan, jossa valtion rahankäytöstä väittelivät hänen kanssaan pääministeri Sanna Marin (sd) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk).

Marin ja Saarikko arvostelivat ohjelmassa Orpoa voimakkaasti. Marin muun muassa kutsui Orpon kommenttia ohjelmassa “huvittavaksi” ja “lystikkääksi” ja Saarikko sanoi Orpon ”pystyvän parempaan”.

”Mä jäin sen kiljumisen alle siinä. En saanut ajatustani sanottua”, Orpo sanoo nyt Suomen Kuvalehdessä.

Lue lisää: Marin ja Saarikko tylyttivät Petteri Orpoa Ylen A-talkissa – tällä voi olla laajemmatkin vaikutukset

Pian SK:n jutun julkaisemisen jälkeen Orpo pahoitteli sanavalintaansa.

”Valitsin sanani huonosti Suomen Kuvalehden haastattelussa. Pahoittelen sitä. Vaalikeskustelu on alkanut poikkeuksellisen kiivaana”, hän kirjoitti Twitterissä torstaina puolenpäivän jälkeen.

Orpo mainitsi ohjelmassa, että valtion budjetissa voitaisiin säästää esimerkiksi kaasuautojen tuesta, avustajakuluista ja kosteikkoviljelystä. Hän sai tästä arvostelua, sillä niiden vaikutus olisi valtion budjetissa vielä erittäin pieni.

Orpo sanoo nyt, että olisi pystynyt vielä jatkamaan listaa. Hänen mielestään kyse on asenneongelmasta, jos ministeri vähättelee säästökohteita.

”On olemassa isoja asioita, joissa voidaan säästää. Siinä televisio-ohjelmassa, jossa tämä kosteikkoviljely tuli käsitteeksi, yritin sanoa, että budjetin 500 momentin joukossa on aina jotain tingittävää. Tiedän sen entisenä valtiovarainministerinä. Siellä on esimerkiksi kosteikkoviljelyä.”

Orpo on Suomen Kuvalehden haastattelussa sitä mieltä, että eduskuntavaalikamppailu on alkanut tavallista aiemmin ja aggressiivisemmin. Hänen mukaansa aiemmin ”hallitus ei ole hyökännyt opposition kimppuun tällä tavalla”. Orpo uskoo tämän johtuvan kannatustilanteesta.

Syyskuun alussa julkaistun Ylen kannatusmittauksen mukaan kokoomus oli maan suosituin puolue 24,2 prosentin kannatuksella. Eduskuntavaalit järjestetään ensi huhtikuussa.

Lue lisää: Ylen gallup: Kokoomus kasvatti etumatkaansa Sdp:hen

Lue lisää: Marin ja Saarikko tylyttivät Petteri Orpoa Ylen A-talkissa – tällä voi olla laajemmatkin vaikutukset

Muokkaus 13.10. klo 12.42: Päivitetty uutiseen Orpon pahoittelu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat